PUPtrix Admin (wrzg) Napisano Sierpień 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2008 Mam fedorę 9 na 500 gb dysku, zdobyłem drugi dysk i chcę zrobić programowy raid1. Zamierzałem posłużyć się tą instrukcją, http://www.howtoforge.com/software-raid1-grub-boot-fedora-8 gdzie wszystko jest ładnie i krok po kroku opisane. problem jest tylko taki, partycjonowanie jest inne. Zamiast Linux, Linux Swap / Solaris i Linux mam partycje Linux i Linux LVM. w dodatku df -h pokazuje przy /dev/sda1 jakis /dev/mapper/VolGroup00-LogVol00. przy dysku sdb tego wpisu nie ma. I dlatego nie jestem pewien czy dalsze grzebanie (powinienem przejść do GRUBa) nie spowoduje że coś się sypnie. Może mi ktoś coś podpowiedzieć / wyjaśnić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moorray Napisano Sierpień 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2008 Jeżeli chcesz robić RAID software'owy, a masz już LVM to może zrezygnuj z RAIDu. Nie znam szczegółów, ale wydajność softowego RAIDu może być niewiele większa od dobrze zrobionego LVMu. Artykuł na ten temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2008 w dodatku df -h pokazuje przy /dev/sda1 jakis /dev/mapper/VolGroup00-LogVol00.Polecam: → http://docs.fedoraproject.org/install-guid...ioning-lvm.html → http://pl.wikipedia.org/wiki/LVM → "man lvm" oraz to co podane jest w "SEE ALSO" Tak w krótkich słowach, to ja wyjaśnić nie potrafię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PUPtrix Admin (wrzg) Napisano Sierpień 25, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2008 ok, wiem z grubsza co to lvm, wiem ze musze zrobic partycje /boot na drugim dysku (jak to zrobic - jak sklonowac z pierwszego?). oc z drugim dyskiem ktory nie jest lvm - dodac go do grupy z pierwszym dyskiem? powiem szczerze ze wolalbym nie miec tego lvm bo sa sliczne tutoriale dla raidu1 bez tego lvm i tak juz bym mial zrobione... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 25, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2008 (jak to zrobic - jak sklonowac z pierwszego?)Możesz sklonować. Ja do wykonania kopii 1:1 używam dd. Wcześniej na drugim dysku utwórz partycję typu ext3 o wielkości co do sectora takiej samej (lub nieco większej) jak źródłowa partycja /boot. Tylko po co chcesz to klonować skoro masz LVM, na który software'owy RAID nie pójdzie lub pójdzie z bezsensowanie małą wydajnością? powiem szczerze ze wolalbym nie miec tego lvm bo sa sliczne tutoriale dla raidu1 bez tego lvm i tak juz bym mial zrobione...Trzeba było nie zdawać się na klikanie "Dalej, dalej..." tylko w odpowiednim miejscu wybrać ręczny podział dysku i utworzyć partycje ext3. Jeśli nie chcesz mieć LVM, to zostaje backup danych i reinstalacja. Wtedy nie będziesz też miał tego "jakiegoś /dev/mapper/VolGroup00-LogVol00" (czyli jak się z nazwy nietrudno domyslić 1. voluminu logicznego w 1. grupie LVM ) Dokładnie to chodzi o miejsce widoczne na 9. od góry obrazku na wspomnianym przez Ciebie HowtoForge.net → http://howtoforge.net/the-perfect-desktop-fedora9-gnome Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PUPtrix Admin (wrzg) Napisano Sierpień 25, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2008 fakt, wybrałem domyślny układ, mea culpa. no dobrze, a jeżeli już mam ten LVM i jak wszyscy mówią jest super hiper (i w ogóle trochę szkoda bo już skonfigurowałem wszystkie usługi, trochę czasu to zajęło i serwer jest już używany produkcyjnie), to co zrobić z tym drugim dyskiem sdb żeby brał udział w LVM i mirrorował sda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 25, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2008 Nigdy nie zajmowałem się bliżej tematem (nie było mi to potrzebne - linuksa używam w domu), ale o ile wiem nie da się zrobić programowego RAID na dyskach (właściwie na partycjach) LVM. Poczytaj tutaj, może się czegoś interesującego dogrzebiesz → http://www.redhat.com/docs/manuals/enterpr...ilesystems.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Sierpień 25, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2008 Na lvm można jedynie "włączyć" lvm-owski mirroring lub striping. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PUPtrix Admin (wrzg) Napisano Sierpień 26, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2008 Na lvm można jedynie "włączyć" lvm-owski mirroring lub striping. i co to dla mnie oznacza? ze co moge zrobic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Sierpień 26, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2008 To że możesz na lvmie zrobić mirroring, czyli będziesz miał na jednym dysku dane, a na drugim mirror tych danych w razie uszkodzenia jednego z nich. Czyli w zasadzie to samo co RAID 1 o który Ci chodzi. Tutaj małe howto dla RH -> http://www.redhat.com/docs/manuals/enterpr...editing-lv.html, w fedorze chyba dużych różnic nie będzie. A jak będą to zawsze można to zrobić z CLI używając lvextend dla istniejącego VG bądź lvcreate dla nowo utworzonego VG. Obydwie z opcją "-m 1 --corelog". Co i jak dokładnie znajdziesz w sieci bądź w manualu (ze wskazaniem na sieć) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PUPtrix Admin (wrzg) Napisano Sierpień 29, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2008 no więc tak. skopiowałem pliki na zapasowy serwer który przełączyłem na produkcję, na podstawowy f9 od nowa wg tej instrukcji: http://www.ping.co.il/node/1 i fajnie, wszystko w f9 idize jak w tej instrukcji do f1 a nawet lepiej bo system zbootowal po instalacji, wykryl raid i zaczal wyrownywanie. przechodze do testu - usunalem jeden dysk - d***. "GRUB Hard disk error". po zapieciu dysku - wyrownywanie macierzy - wszystko dziala. mam watpliwosc co do tej instrukcji - cytat z p.1: There are 3 partitions you should create. /boot, swap and / (also referred as root). Our goal is to have both root and /boot partitions on the RAID1. It is unwise to put the swap on the software RAID as it will cause unnecessary overhead. Important: The /boot partition should be the first one on the disk, i.e. start at cylinder 1. In addition, make sure you set "Force to be a primary partition" on each partition you create (unless you know what you're doing). A /boot partition of 100MB should be enough for most configurations. to co pogrubiłem - czy to oznacza że KAŻDA partycja na dysku ma być zaznaczona jako primary (nie zrobiłem tak), czy każda /boot (tak zrobiłem? a może ktoś na pierwszy rzut oka z opisu widzi co źle robię? DOPISANO: przeinstlowalem ponownie. teraz na jednym dysku system sie odpala (wykrywa ze zdegradowano /dev/md1 i jedzie dalej - ok), następnie: uruchamianie udev .... [ok] ustawianie nazwy komputera .... [ok] ustawianie zarzadzania dyskami logicznymi. no volume groups found ... [ok] sprawdzanie systemu plików. fsck.ext3: zły argument podczas próby otworzenia /dev/md0 ... [zawiódł] podczas sprawdzania systemu plików wystąpił błąd. i dalej komunikat że wyłączył wymuszanie bezpieczenstwa i wlaczyl selinuxa i podaj hasło roota for maintenance. jakies podpowiedzi? /dev/md0 to raido dla /boot. po podłączeniu obydwu dysków system startuje normalnie i macierz sie wyrownuje. ---- łączenie postów ---- przeinstalowano na f8 - jak ręką odjął. do d*** z taką dystrybucją... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi