pniowek Napisano Sierpień 27, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2008 problem jest nastepujacy: zainstalowalem gruba na partycji windows root (hd0,5) setup (hd0,0) bo pisalem z pamieci (i zle pamietalem) i po ptakach jak zainstalowalem gruba na (hd0) to nadal nie widzi windowsa wyswietla: GRUB_ i stoi prosze o pomoc nie mam polskich znakow bo siedze na LIveCD, nie mam pojecia co robic fdisk pokazuje partycje ntfs ale zamontowac jej niemoge (tak sie zorientowalem ze cos zepsulem, w trakcie instalacji) moze ktos zna inne polecenia grub poza root,setup,quit? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 27, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2008 Nie chcialbym byc złośliwy, ale chyba kiedyś się zapre i policze ile było postów o odzyskiwaniu utraconego GRUBa? Uruchom w trybie ratunkowym z płyty instalacyjnej lub LiveCD a przedtem poszukaj na forum hasła "grub-install" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pniowek Napisano Sierpień 27, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2008 to nie dotyczy utraconego gruba prosiłbym doczytać bo dla mnie to problem w przeciwieństwie do przywrócenia gruba czy wstawienia sobie do niego fedory z poprzedniego jak go usunąć z partycji gdzie botował sie windows nie mam xp a posty przeszukiwałem i znalazłem jeden zdawkowy kawałek kończący się niczym bo problemu nikt nie rozwiązał format c: i instalacja xp od nowa to nie jest raczej rozwiązanie grub działa bo gentoo które instalowałem uruchamia sie (w tekstowym jeszcze) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 27, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2008 to nie dotyczy utraconego gruba prosiłbym doczytaćTo ja w takim razie faktycznie nie rozumiałem o co chodzi pomimo, że przeczytałem post uważnie i ze 2-3 razy. Zainstalowanie gruba na partycji Windows to żaden dramat chyba. Wystarczy narzędziami windowsowymi przywrócić windom zdolność rozruchu (chyba fixboot to się nazywa), być może również fixmbr mógłby pomóc . Tylko mnie nie pytaj jak to zrobić, bo znam temat tylko z pobieżnej lektury - Windowsa nie posiadam na dysku, chociaż być może niedługo z pewnych względów zostanę zmuszony (i wtedy się zacznie ) ale na razie się opieram I problem w tym wypadku raczej na forum windowsowe niż do "Instalacji systemu" na forum.fedora.pl Jest jeszcze takie narzędzie testdrive pod linuksa, które różne rzeczy na dysku naprawiać potrafi i skasowane, sformatowane partycje i pliki odnajdywać, więc może i tutaj pomoże. Jest w repozytoriach Fedory, więc po odpaleniu LiveCD możesz doinstalować (oczywiście po każdym reboocie od nowa, bo to na ramdysku się instaluje) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pniowek Napisano Sierpień 27, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2008 właśnie studiuję testdisk-a bo nie mogę uruchomić płytki (oryginalnej) z xp pojawia mi się czarny ekran po naciśnięciu klawisza i stoi zamiast się ładować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 27, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2008 pojawia mi się czarny ekran po naciśnięciu klawisza i stoi zamiast się ładować O tym chyba było na forum. Zdaje się, że obecność partycji /boot Fedory (i każdego innego linuksa) na dysku powoduje, że instalator zatrzymuje się z czarnym ekranem zaraz po sprawdzaniu urządzeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pniowek Napisano Sierpień 27, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2008 dla wszystkich zainteresowanych SystemRescuedCD 1.0.4 testdisk i poszło przywróciłem bootsektor partycji pomimo że w programie pisało że jest: OK mam już z powrotem: winde, fedorke i gentoo kamień z serca i dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi