Skocz do zawartości

Exiting From Fluxbox...

f3t1

Rekomendowane odpowiedzi

Hi,

mam taki problem, że gdy wybieram z menu Fluxboksa pozycję 'EXIT' to niestety ale komp chwilowo myśli, po czym... nic się nie dzieje. Czyli zwiecha.

Czy ma to jakiś związek z tym artykułem ?

Zrobiłem fluxbox-generate_menu, i wszystko jest cacy ( może prócz jakichś critical error, przy graficznych konfiguratorach, ale to się przyzwyczaiłem już do tego w Linuksie o.O ), oprócz tego nieszczęsnego 'exita'

na końcu pliku ~/.fluxbox/startup masz coś takiego:

exec /usr/bin/fluxbox

ale przerób to na coś takiego

exec /usr/bin/fluxbox -log "~/.fluxbox/logi"

możliwe, że jest już coś takiego w tym pliku i wystarczy pozmieniac znaki komentarza

dzięki temu powstanie plik ~/.fluxbox/logi i będziemy miwli szansę się czegoś konkretnie dowiedzieć; gdy będzie gotowe wyloguj się na chwilę (najlepiej ctrl+alt+backspace, dzięki czemu ominiesz EXIT w menu)

Przyznaję że nie czytałem tego artykułu do końca, ale ja to kiedyś robiłem tak:

/etc/sudoers (dopisz):

twoja_nazwa_usera localhost=/sbin/halt -p NOPASSWD:localhost

Niestety teraz nie jestem pewien co do działania, ale coś w tym stylu, jeśli źle to prawdopodobnie NOPASSWD powinno być przez localhost=polecenie, lub zamiast localhost, spróbuj ALL.

~/.fluxbox/menu (dopisz):

[exec] (Wyłącz mój komputer) {sudo halt -p}

Przeładuj fluxboksa i teraz w menu pozycja "Wyłącz mój komputer" powinna wyłączyć komputer bez pytania o hasło. Pamiętaj tylko że teraz do wyłączenia komputera przejmujesz uprawnienia roota, więc możesz wyłączyć komputer nawet jeśli inni użytkownicy są zalogowani.