Skocz do zawartości

Gnome - Fedora 9 - Szary Ekran

JanuszWo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zmobilizowany kulawym działaniem kde 4 na fedorze 9 zacząłem eksperymentować z gnome, a nawet zacząłem używać gnome zamiast kde. No, i dzisiaj siadam, włączam - a tam zamiast sesji gnome jest szary ekran. Pod kde wszystko ok. Domyślam się, że coś powinienem odinstalować, albo wyłączyć może efekty pulpitu (tylko jak to zrobić spod kde?). Sprzęt to lenovo r61i, grafika X3100. A tak było kurde fajnie...

Pozdrawiam - JanuszWo

Podejrzewasz, że to efekty pulpitu? Spróbuj usunąć compiza yum remove compiz (do konsoli przechodzi się ALT+CTRL+F1). Ewentualnie jak usunięcie compiza nie zadziała zmień sterownik na 'vesa' w /etc/X11/xorg.conf i napisz jaki rezultat.

Witam!

yum remove compiz-gnome

dalej szarość

yum remove compiz

wszystkie okienka nałożone na siebie: terminal, gkrellm, nautilus w lewym górnym rogu ekranu i nijak nie można nic z tym zrobić... ctrl+f2 nie działa

Po zamianie w xorg.conf z intel na vesa całkowita masakra, musiałem sobie radzić vi... Jak ja nie doceniam tego programu...

Po zamianie vesa na intel mam przynajmniej kde ale na gnome znowu wszystkie okna nałożone na siebie, nie reagują...

Sprawa więc stoi w miejscu jak dla mnie... Dobrze, że to nie mój komp roboczy...

Pozdrawiam - JanuszWo

Hej!

Pomyliłem się poprzednio. Nie działa mi alt+f2. Nie mogę też przesuwać okienek używając lewego alt i myszy. Owszem, nie mam dekoracji okienek, czyli obwódek i znaków zamykania, minimalizacji itd... Co z syf? Doinstalowałem wszystko, co ma metacity w nazwie...

Pozdrawiam - JanuszWo

Po za instalacją metacity musisz go jeszcze uruchomić, czyli np. przez terminal skoro alt+F2 nie działa, najlepiej dodać go sobie w gnome-session-properties do aplikacji uruchamianych automatycznie. Masz chyba mocno namieszane w gnomie, spróbuj usunąć wszystkie configi z folderu Twojego użytkownika związane z gnome.

Trudno powiedzieć czy wszystkiemu winny jest Compiz, raczej nie. Aktualizacje potrafią niezle namieszać, miałem podobną sytuację jak ty na testowej F7, wtedy sobie z tym nie poradziłem. Spróbuj uruchomić Compiza, na nowych configach nie powinnno być większych problemów z jego działaniem.