JanuszWo Napisano Wrzesień 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2008 Witam! Zmobilizowany kulawym działaniem kde 4 na fedorze 9 zacząłem eksperymentować z gnome, a nawet zacząłem używać gnome zamiast kde. No, i dzisiaj siadam, włączam - a tam zamiast sesji gnome jest szary ekran. Pod kde wszystko ok. Domyślam się, że coś powinienem odinstalować, albo wyłączyć może efekty pulpitu (tylko jak to zrobić spod kde?). Sprzęt to lenovo r61i, grafika X3100. A tak było kurde fajnie... Pozdrawiam - JanuszWo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2008 Podejrzewasz, że to efekty pulpitu? Spróbuj usunąć compiza yum remove compiz (do konsoli przechodzi się ALT+CTRL+F1). Ewentualnie jak usunięcie compiza nie zadziała zmień sterownik na 'vesa' w /etc/X11/xorg.conf i napisz jaki rezultat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Wrzesień 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2008 Tylko że Compiz jest domyslnie wyłączony... Jeśli nigdy wcześniej na GNOME nie wchodził to Compiz jest wyłączony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszWo Napisano Wrzesień 6, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2008 Witam! yum remove compiz-gnome dalej szarość yum remove compiz wszystkie okienka nałożone na siebie: terminal, gkrellm, nautilus w lewym górnym rogu ekranu i nijak nie można nic z tym zrobić... ctrl+f2 nie działa Po zamianie w xorg.conf z intel na vesa całkowita masakra, musiałem sobie radzić vi... Jak ja nie doceniam tego programu... Po zamianie vesa na intel mam przynajmniej kde ale na gnome znowu wszystkie okna nałożone na siebie, nie reagują... Sprawa więc stoi w miejscu jak dla mnie... Dobrze, że to nie mój komp roboczy... Pozdrawiam - JanuszWo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2008 Wrzuć screena. Może nie masz włączonego dekoratora okien? Spróbuj Alt+F2 i wpisz metacity . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszWo Napisano Wrzesień 6, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2008 Hej! Pomyliłem się poprzednio. Nie działa mi alt+f2. Nie mogę też przesuwać okienek używając lewego alt i myszy. Owszem, nie mam dekoracji okienek, czyli obwódek i znaków zamykania, minimalizacji itd... Co z syf? Doinstalowałem wszystko, co ma metacity w nazwie... Pozdrawiam - JanuszWo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2008 Po za instalacją metacity musisz go jeszcze uruchomić, czyli np. przez terminal skoro alt+F2 nie działa, najlepiej dodać go sobie w gnome-session-properties do aplikacji uruchamianych automatycznie. Masz chyba mocno namieszane w gnomie, spróbuj usunąć wszystkie configi z folderu Twojego użytkownika związane z gnome. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszWo Napisano Wrzesień 7, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 7, 2008 Hej! Dzięki za sugestie i zainteresowanie. Rzeczywiście wykasowanie katalogów .gnome, a potem uruchomienie terminala i tam polecenie metacity uzdrowiło sytuację. Znowu spokój i jest wszystko, co potrzeba. Czyli ten bałagan to przez compiz? Pozdrawiam - JanuszWo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 7, 2008 Trudno powiedzieć czy wszystkiemu winny jest Compiz, raczej nie. Aktualizacje potrafią niezle namieszać, miałem podobną sytuację jak ty na testowej F7, wtedy sobie z tym nie poradziłem. Spróbuj uruchomić Compiza, na nowych configach nie powinnno być większych problemów z jego działaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi