Skocz do zawartości

Command Not Fund

tofik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam takie pytanko dlaczego wyskakuje mi jak w temacie przy wpisaniu lspci kiedys wszystko bylo ok czy może ta komenda jest zalezna od jakiejś usługi ponieważ niektóre powyłączałem ponieważ wydawało mi sie że sa mi zbędne wszystko nieby pozatym szczególem działa system to fc9 śrdodowisko gnome kernel 2.6.25.14-108

nic innego poza aktualizacjami nie robiłem

Ja robie w ten sposob:
Bardzo sprytne :rolleyes: ale co zrobisz jeśli będziesz chciał przejść na roota nie przejmując jego środowiska, czyli inaczej mówiąc jeśli będziesz chciał zachować środowisko użytkownika wywołujacego "su"? ta spacja i kreska to nie tak duzy wysiłek. A jeśli juz korzystać z aliasa, to przy pomocy skrótu nie będącego poleceniem w systemie.

A przy okazji: naucz się właściwego korzystania ze znaczników [code][/code] i [codebox][/codebox]BBCode Help

hmmm no ciekawa sprawa, ale nie zdarzyla mi sie potrzeba korzystania z roota z zachowaniem mojego srodowiska. Raczej jak wklepuje roota to po to zeby miec full dostep.

Jedyne co mnie wnerwia czasami, to ze wchpodzi do katalogu root a nie zostaje w tym samym

W jakich jeszcze sytuacjach moze mi byc potrzebne srodowisko uzytkownika z prawami roota ?

hmmm no ciekawa sprawa, ale nie zdarzyla mi sie potrzeba korzystania z roota z zachowaniem mojego srodowiska.
Rzadko zachodzi taka potrzeba, ale generalnie to jest - wybacz - głupi pomysł nazywać aliasy tak samo jak polecenia systemowe. Jeśli chcesz sobie ułatwić, to już lepszy byłby alias o nazwie "s", "suu" czy cokolwiek innego. Chociaż oczywiście jak się uprzesz, to można dać alias "ls" do polecenia "rm -rf", ale skutki byłyby zgubne ;) Aliasy to dobra rzecz, ale należy z nich korzystać z umiarem i rozsądkiem.

Bardzo sprytne :rolleyes: ale co zrobisz jeśli będziesz chciał przejść na roota nie przejmując jego środowiska, czyli inaczej mówiąc jeśli będziesz chciał zachować środowisko użytkownika wywołujacego "su"? ta spacja i kreska to nie tak duzy wysiłek. A jeśli juz korzystać z aliasa, to przy pomocy skrótu nie będącego poleceniem w systemie.

unalias su
su

;)