Skocz do zawartości

Błąd Podczas Rozwiązywania Zależności Fedora 9

Arbuz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W końcu udało mi się zrobić update przez net Fedory 8 na Fedorę 9.

Podczas pierwszego uruchomienia włączył się aktualizator pakietów (co jest normalne i nie dziwi) ale wywala mi taki błąd:

Brakująca zależność: libcrypto.so.6 jest wymagane przez pakiet qt4-4.4.1-2.fc8.ppc (updates-newkey)
Brakująca zależność: libcrypto.so.6 jest wymagane przez pakiet qt4-mysql-4.4.1-2.fc8.ppc (updates-newkey)
Brakująca zależność: liblber-2.3.so.0 jest wymagane przez pakiet kdepimlibs-4.1.0-2.fc8.ppc (updates-newkey)
Brakująca zależność: libssl.so.6 jest wymagane przez pakiet kdelibs4-4.1.0-7.fc8.ppc (updates-newkey)
Brakująca zależność: libldap-2.3.so.0 jest wymagane przez pakiet kdepimlibs-4.1.0-2.fc8.ppc (updates-newkey)
Brakująca zależność: libssl.so.6 jest wymagane przez pakiet qt4-mysql-4.4.1-2.fc8.ppc (updates-newkey)
Brakująca zależność: libssl.so.6 jest wymagane przez pakiet qt4-4.4.1-2.fc8.ppc (updates-newkey)

Co z tym zrobić? Co i skąd doinstalować? Przypomnę tylko że procesor u mnie to G4/1GHz PPC

Druga sprawa dotycząca prędkości działania: Czy stosowane w Fedorze8 w Usługach wyłączanie niektórych opcji można spokojnie zastosować w F9?

Trzecia sprawa dotyczy SELinuxa wyłączać go czy nie? Bo może to on tak spowalnia system.

Dziękuję za ewentualne porady

Druga sprawa dotycząca prędkości działania: Czy stosowane w Fedorze8 w Usługach wyłączanie niektórych opcji można spokojnie zastosować w F9?
Było do znudzenia. Szukaj → http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedora-f9.html oraz http://www.mjmwired.net/resources/mjm-services-f9.html

Trzecia sprawa dotyczy SELinuxa wyłączać go czy nie? Bo może to on tak spowalnia system.
To chyba ostatnia rzecz, która może spowalniać system. Lepiej zostawić włączone, choćby na takie okazje jak ostatnia wpadka na serwerach Redhata.

Witam

W końcu udało mi się zrobić update przez net Fedory 8 na Fedorę 9....

Troche pechowo trafiles z tym upgradem - od tygodnia Livna lezy i kwiczy nie publikujac nic nowego, wiec chwilowo nierozwiazywalne zaleznosci to zadne zaskoczenie ... ale o tym pisalem w innych watkach.

Pozdro

To chyba ostatnia rzecz, która może spowalniać system. Lepiej zostawić włączone, choćby na takie okazje jak ostatnia wpadka na serwerach Redhata.

po wylaczeniu SELinux udalo mi sie zyskac ok. 7 sek na ladowaniu systemu, ale jego praca raczej nie przyspieszyla. jesli juz, to w niezauwazalnym stopniu.

Dzięki za pomoc. A tak poza tym to pytałem czy mogę zastosować usługi z F8 czyli wystarczyło odpowiedzieć Tak, nie lub częściowo. W każdym razie dzięki

Możesz coś więcej napisać o "aktualizacji przez net"? Generalnie jakbyś to robił yumem to powinno wszystko zaktualizować do najnowszych paczek i nic by się nie wyświetliło (do czasu następnych aktualizacji :P ).

Właśnie trochę spaprałem sprawę ale finał był ok. Bo przy pierwszym uruchomieniu zawsze mi się załączał aktualizator oprogrmowania a ja mu nie chciałem przerywać. Potem dopiero wyłączałem go w Usługach i włączałem aktualizację z Yuma. Teraz wszystko jest ok. po którejś próbie załapał i jest ok. (Właściwie to nie wszystko ale ten problem wrzuciłem do innego działu).

Pozdrawiam

• 1 month later...
Brakująca zależność: libcrypto.so.6 jest wymagane przez pakiet qt4-4.4.1-2.fc8.ppc (updates-newkey)
Brakująca zależność: libcrypto.so.6 jest wymagane przez pakiet qt4-mysql-4.4.1-2.fc8.ppc (updates-newkey)
Brakująca zależność: liblber-2.3.so.0 jest wymagane przez pakiet kdepimlibs-4.1.0-2.fc8.ppc (updates-newkey)
Brakująca zależność: libssl.so.6 jest wymagane przez pakiet kdelibs4-4.1.0-7.fc8.ppc (updates-newkey)
Brakująca zależność: libldap-2.3.so.0 jest wymagane przez pakiet kdepimlibs-4.1.0-2.fc8.ppc (updates-newkey)
Brakująca zależność: libssl.so.6 jest wymagane przez pakiet qt4-mysql-4.4.1-2.fc8.ppc (updates-newkey)
Brakująca zależność: libssl.so.6 jest wymagane przez pakiet qt4-4.4.1-2.fc8.ppc (updates-newkey)

Właśnie robię F7->F9. Ten sam błąd. Problem w tym że w F9 jest starszy pakiet do php-mysql niż w F9.

Oba wymagają biblioteki libssl: ten z F9 nowszej.

Wszystko byłoby dobrze gdybym mógł powiedzieć yumowi, że chcę przeinstalować wszystkie pakiety z nowego repozytorium,

nawet gdy wyglądają na starsze...

Próbowałem --allow-downgrade i --obsoletes ale nadal pluje się o te zależności. W manualu nie widzę więcej przydatnych opcji...

Jak to zrobiliście?

Merilius