Skocz do zawartości

Instalacja Internetu Orange Freedom

Nowyuser

Rekomendowane odpowiedzi

Mam na moim starym laptopie mam zainstalowaną Fedore Core 3. Chciałem zainstalować internet Orange Freedom używając modemu ZXDSL 852. Do płytki instalacyjnej jest dołączone oprogramowanie oraz instrukcja dla (_linuxa_ → Linuksa) ORT (Fedora Cora 2). Na płycie dołączone są 2 pakiety RPM - kernel 2.6.10 1771_FC2_ST-1.rpm i USB-APL-7-2.0-0.2.0.19-FC2-Alpha.i386.rpm. Według instrukcji zainstalowałem je (ale nie używając terminala tylko je kliknąłem, podałem hasło roota, a następnie się rozpakowały, kiedy chciałem je jeszcze raz kliknąć zgłosił się komunikat że są zainstalowane. Następnie ponownie uruchomiłem komputer i wybrałem zainstalowany nowy kernel. Komputer ruszył dalej. Następnie według instrukcji uruchomiłem terminal wpisując komendę su, podając hasło do roota. Następnie wpisałem komendę adsl-setup i niestety pojawił się komunikat że nie ma takiej komendy? Nie wiem dlaczego terminal pokazuje że nie ma takiej komendy i nie chce uruchomić adsl. Nie jestem dobry w Linuksie, raczej początkujący. Czy ktoś wie co można z tym zrobić?

Mam na moim starym laptopie mam zainstalowaną Fedore Core 3
Pierwszy kardynalny błąd. Stara wersja. Aktualnie jest Fedora 9, a w przygotowaniu jest już Fedora 10 Alpha (niebawem wyjdzie oficjalnie beta).

Do płytki instalacyjnej jest dołączone oprogramowanie
Drugi kardynalny błąd. Przeważnie sterowniki do Linuksa na różnych takich płytach można zaprowadzić do kosza na śmieci. Pozatym z tego co czytałem dośc niedawno, to żeby w Linuksie była obsługa ZXDSL to trzeba zmienić źródła jądra i go przekompilować. Z tego co się domyślam, to ten kernel co jest na płycie zawiera tego patcha, ale jest tak stary, że pewnie nic nowego nie obsłuży.

Następnie według instrukcji uruchomiłem terminal wpisując komendę su, podając hasło do roota. Następnie wpisałem komendę adsl-setup i niestety pojawił się komunikat że nie ma takiej komendy?
Trzeci kardynalny błąd. http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=18299

Nie jestem dobry w Linuksie, raczej początkujący. Czy ktoś wie co można z tym zrobić?
Poczytaj o podstawach linuksa.

(...)wpisując komendę su(...)
Ja już nie wiem czy się śmiać czy dawać dożywotnie bany za nieprzestrzeganie regulaminu, czyli m.in. niekorzystanie z wyszukiwarki, nieprzeglądanie forum ("podpięte" tematy!!!) przed zadaniem pytania :angry:

http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=18299 <_<

Dzięki za wszystkie rady. Otóż zainstalowałem Internet na Fedora 3. Oczywiście problem był taki jaki przypuszczaliście, zamiast komendy su - napisałem komendę su bez kreski, dlatego nie mogłem zainstalować modemu. Teraz wszystko działa poprawnie. Mam Internet na moim starym laptopie z Fedorą core 3.

Dziękuję

• 3 months later...

mam ten sam problem :lammer:

Po rozlicznych próbach walki z modemem zxdsl 852 v2 dokonałem instalacji na podstawie instrukcji neostrady. Wszystko szło dobrze ale pod sam koniec gdy w konsoli miałem wpisać komendę Kod:

adsl-setup

wyskakuje błąd nie ma takiej komendy. Próbowałem jeszcze Kod:

pppoe-setup

ale też nic z tego. Instalacji dokonuje pod Linuksem Fedorą core 2 z oryginalnymi sterownikami z płyty neostrady tp.

Poniżej sposób instalacji:Kod:

export PATH=$PATH:/sbin:/usr/sbin

Polecenie to nie zmienia dotychczasowej zmiennej PATH (ścieżki), a jedynie

doda do niej dwa katalogi wymagane podczas instalacji i uruchamiania modemu.

Instaluję pakiety:Kod:

rpm –ivh kernel-2.6.101.771_FC2_ST-1.i386.rpm

Wykonuję restart.

Instaluję:Kod:

rpm –ihv USB-APL-7-2.0-0.2.0.19-FC2-Alpha.i386.rpm

Uruchomiam program z graficznym interfejsem użytkownika, monitorujący pracę modemu. Kod:

st_adsl_status

Konfiguracja połączenia PPP

Należy uruchomić graficzną konfiguracje adsl-setup. Kod:

adsl-setup

i tutaj wyskakuje błąd:Kod:

commond not found

Proszę o pomoc. :huh: