Skocz do zawartości

Brak Dźwięku W Odtwarzaczach Multimedialnych W F9

Arbuz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po akcji kiedy musiałem wykasować katalog .KDE jednocześnie przestały mi wydawać dźwięki wszystkie odtwarzacze multimedialne. Ale jak włączę wykrywanie karty dźwiękowej to dźwięk w teście jest. Co może być tego przyczyną?

Co może być tego przyczyną?
W zasadzie to możemy sobie powróżyć ;)

Nawet nie napisałeś czy działasz na pulseaudio czy może na alsa. Może w odtwarzaczach wystarczy w ustawieniach wskazać odpowiedni serwer dźwięku.

Mówisz, że to po wykasowaniu katalogu .kde (.kde a nie .KDE - to duża różnica w systemach uniksowych), czyli jak rozumiem problem masz z KDE. A jest dźwięk w Gnome?

W zasadzie to możemy sobie powróżyć ;)

Nawet nie napisałeś czy działasz na pulseaudio czy może na alsa. Może w odtwarzaczach wystarczy w ustawieniach wskazać odpowiedni serwer dźwięku.

Mówisz, że to po wykasowaniu katalogu .kde (.kde a nie .KDE - to duża różnica w systemach uniksowych), czyli jak rozumiem problem masz z KDE. A jest dźwięk w Gnome?

Przepraszam że tak nie dokładnie napisałem. Jest tak Dżwięk jest w Gnome (ale pojawia się komunikat o zwalonym gstreamer plugin) a w KDE nie ma (wyjątek VLC i podczas wykrywania karty dżwiękowej dźwięk testowy) i pojawia się komunikat o photonie (nie dokońca pamiętam ale nie mogę tego sprawdzić). W każdym razie próbowałem to doinstalować ale livina livna odmawia posłuszeństwa więc muszę chyba poczekać. Wydaje mi się wpadka z dźwiękiem stała się podczas aktualizacji systemu (może przez tą livinę livnę). No i w tym czasie też zepsuła się polska lokalizacja (co w razie poprawy stanu serwera liviny livny trzeba doinstalować?) w KDE (w gnome jest ok).

Może po prostu trzeba poczekać.

A próbowałeś zmieniać serwery dźwięku w aplikacjach?

Np. w Amarok: Ustawienia → Konfiguracja Amarok → Moduł → Wtyczka wyjściowa. Domyślnie: "Wykryj automatycznie", ale może należy popróbować ręcznie?

Jeśli pokazuja się jakieś błędy, to jak najbardziej wskazane jest ich skopiowanie i wklejenie do wątku.

Z drugiej strony możesz próbować wycofać zmiany. Sprawdź co ostatnio weszło w /var/log/yum.log, spróbuj usunąć i zainstalować starszą wersję.