rsobczuk Napisano Wrzesień 22, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2008 Witam, zainstalowałem Fedore 9. Próbuję połączyć się z siecią bezprzewodową przez WiFi. Posiadam kartę sieciową na Atherosie TL-WN551G Z zainstalowaniem madwifi większych problemów nie było. Wszystko odbyło się bez błędów. Gdy próbuję przeskanować wszystkie dostępne sieci - znajduje mi moją sieć, ale przy próbie pobrania adresu IP nie może się połączyć. (_napewno_ → na pewno) ORT nie jest to wina routera, bo mój desktop i laptop łączą się bez problemu z routerem. Wszystko zrobiłem zgodnie ze wskazówkami na http://madwifi.org/wiki/UserDocs/FirstTimeHowTo Po wykonaniu polecenia wlanconfig ath0 list scan znajduje mi dostępne sieci. Gdy jednak próbuję /etc/init.d/network start: Bring up loopback interface: OK Bringing up interface ath0: Device wlan0 does not seem to be present, delaying initialization: FAILED kilka razy powtórzone RTNETLINK answers: File exists RTNETLINK answers: File exists RTNETLINK answers: File exists RTNETLINK answers: File exists RTNETLINK answers: File exists Do pliku /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-ath0 dodałem coś podobnego (pozmieniane oczywiście nazwy sieci) DEVICE=wlan0 BOOTPROTO=dhcp ONBOOT=yes METRIC=10 MII_NOT_SUPPORTED=yes USERCTL=no WIRELESS_MODE=Managed WIRELESS_ESSID=moja_siec WIRELESS_ENC_KEY="open 1234567890" WIRELESS_RTS=2432 WIRELESS_FRAG=2432 DHCP_CLIENT=dhclient NEEDHOSTNAME=no PEERDNS=yes PEERYP=no PEERNTPD=no Wcześniej tą kartę już uruchomiłem na FC6 i działało wszystko bez problemów. Teraz starałem się zachować dokładnie tę samą drogę działania, ale nie udało się. Podczas instalacji musiałem zrobić kilka dodatkowych rzeczy takich jak: echo "blacklist ath5k" >> /etc/modprobe.d/blacklist You should also edit your /etc/modprobe.conf to look like this: ## Start Atheros Stuff alias wifi0 ath_pci alias ath0 ath_pci options ath_pci autocreate=sta ## End Atheros Stuff Bez tego po make install nie dało się dodać interface'u. Będę wdzięczny za pomoc. Dzięki Rafał ---- łączenie postów ---- Wystarczyło wyłączyć NetworkManager. Wszystko poszło bez problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2008 Jest jakiś powód dla którego cytujesz sam siebie i do tego jeszcze overtopujesz? Naprawdę tak ciężko chwilę pomyśleć i zorientować się do czego służy porzycisk [EDYTUJ] pod postem? A przeczytać BBCode Help? Jakiś problem jest z korzystaniem ze znaczników code i codebox w poście? Posty łączę a zupełnie zbędny cytat usuwam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rsobczuk Napisano Wrzesień 23, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2008 Przepraszam. Jest jakiś powód dla którego cytujesz sam siebie i do tego jeszcze overtopujesz? Naprawdę tak ciężko chwilę pomyśleć i zorientować się do czego służy porzycisk [EDYTUJ] pod postem? A przeczytać BBCode Help? Jakiś problem jest z korzystaniem ze znaczników code i codebox w poście? Posty łączę a zupełnie zbędny cytat usuwam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2008 Przepraszam.Niby przepraszasz a nadal cytowanie pełnych postów i overtop Więc w punktach... 1.Nie cytuj całego postu poprzednika - to nie lista mailingowa, ten post widać tuż powyżej. 2.Jeśli cytujesz, to rób to z głową - wytnij zbędne fragmenty i zostaw tylko tę cześć wypowiedzi poprzednika, do której odnosisz się bezpośrednio. 3.Swoją wypowiedź piszesz pod cytatem a nie ponad nim. 4.BBcode Help - koniecznie przeczytaj, bo właściwe stosowanie znaczników zwiększa przejrzystość postów a co za tym idzie ułatwia zrozumienie, co z kolei przekłada się na sprawne udzielenie pomocy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi