Skocz do zawartości

Vmware Server 2.0 - Problem Z Uruchomieniem

trol2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Sciagnalem niedawno najnowsza wersje vmware server gdyz wersja 1.07 nie chciala dzialac na kernelu 2.6.26 nawet na najnowszym any update.

Pakiet rpm dla wersji 64bitowej zainstalowal sie bez problemu. Konfiguracja z pliku vmware-config.pl tez przebiegla bez zadnych blednych komunikatow (wszytkie opcje domyslne - tylko enter), po wpisaniu seriala programu wszystko powinno dzialac. Jednak gdy uruchamiam vmware i otwiera sie strona https://127.0.0.1:8333 to logujac sie na konto root, probowalem z haslem bez hasla za kazdym razem po dluzszej chwili proby polaczenia wyskakuje

' The server is not responding. Please check that the server is running and accepting connections.'

a w terminalu po wpisaniu komendy vmware wczesniej jest wpis:

[root@localhost ~]# vmware

Launching VMware Web Access using /usr/bin/xdg-open

/usr/bin/xdg-open: line 377: htmlview: command not found

Szukalem pomocy w google ale nic konkretnego nie moglem znalezc. Ma ktos pomysl?

Potwierdzam. U mnie ten sam komunikat.

Nigdzie nie znalazłem jednoznacznego wyjaśnienia i, co gorsza, rozwiązania tego problemu.

Google pokazywał co prawda odnośniki do stron brazylijskich i tureckich, ale nie są to znane mi choćby powierzchownie narzecza  :D

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

pozdrawiam, Artur

Off Topic

U mnie też nie chciało działać od 1.0.7 i się w końcu po prostu na VMware Server obraziłem :lol: VMware Server 2.0 jakoś udało mi się zmusić do działania, ale powolność tej wersji mnie powaliła i też usunąłem.

Zainstalowałem VirtualBox (obecnie 2.0.2) i skończyły się problemy :) No może poza problemami z instalacją systemów 64-bitowych, które podobno w tej wersji miały już być obsługiwane, ale np. 64-bitowa F9 czy F10beta odmawiają współpracy pisząc że im architektura procka nie pasuje <_<

Przepraszam za off topic, ale jeśli nie jesteś zmuszony do działania na VMware to może warto spróbować VB.

Off Topic

U mnie też nie chciało działać od 1.0.7 i się w końcu po prostu na VMware Server obraziłem :lol: VMware Server 2.0 jakoś udało mi się zmusić do działania, ale powolność tej wersji mnie powaliła i też usunąłem.

Zainstalowałem VirtualBox (obecnie 2.0.2) i skończyły się problemy :) No może poza problemami z instalacją systemów 64-bitowych, które podobno w tej wersji miały już być obsługiwane, ale np. 64-bitowa F9 czy F10beta odmawiają współpracy pisząc że im architektura procka nie pasuje <_<

Przepraszam za off topic, ale jeśli nie jesteś zmuszony do działania na VMware to może warto spróbować VB.

A VirtualBox bez problemu obsluzy 32 bitowego xp ? i da rade zrobic siec do wymiany plikow i internetu? Bo do tej pory uzywalem wirtualizacji tylko na windowsie i wiem ze z tym nie bylo problemu. Chodzi mi tylko o sporadyczne uzywanie systemu do testowania programow i do kompilowania prostych kodow pascala/c++.

Uruchomiłem vmserver w najnowszej wersji na F9,

Aby nie pokazywał się komunikat

/usr/bin/xdg-open: line 377: htmlview: command not found

trzeba zainstalować htmlview.

Jeśli chodzi o problem z logowaniem jest za niego odpowiedzialny SELinux, przy wyłączonym loguje się bez problemu. Chciałbym to załatwić bardziej elegancko ale niestety nie posiadam wiedzy o konfiguracji SELinuxa...

A VirtualBox bez problemu obsluzy 32 bitowego xp ?
Wszystkie systemy 32-bitowe bez problemów.

i da rade zrobic siec do wymiany plikow i internetu?
Radę da, tylko po co chcesz to robić na Windows? Nie możesz jak normalni ludzie na linuksie? :rolleyes:

@scotti - zakładam, że piszesz o wersji 2.0, więc zapytam jak z szybkością? Ja wprawdzie ostatni raz mocowałem się jeszcze z wersją beta (tak w okolicach pojawienia się 1.0.7), ale wtedy wydajność była poniżej wszelkiej krytyki.

Wszystkie systemy 32-bitowe bez problemów.

Radę da, tylko po co chcesz to robić na Windows? Nie możesz jak normalni ludzie na linuksie? :rolleyes:

Chodzilo mi przedewszystkim o odpalanie prywanych programow kompilowanych pod windowsem, do testowania no i kompilowanie prostych kodow pod windowsem. A z wine zawsze byly problemy z dzialaniem.

@scotti - zakładam, że piszesz o wersji 2.0, więc zapytam jak z szybkością? Ja wprawdzie ostatni raz mocowałem się jeszcze z wersją beta (tak w okolicach pojawienia się 1.0.7), ale wtedy wydajność była poniżej wszelkiej krytyki.

Maszyne juz odpalilem. Zrobilem tak jak radzil scotti wylaczylem selinuxa i smiga. Co do wydajnosci samego virtuala zarzucic duzo nie mozna. XP Pro SP3 z dwoma watkami procesora i 512mb pamieci dziala zadowalajaco, co prawda po dluzszej chwili da sie odczuc ze pracujemy na virtualu. Duzym minusem (jak dla mnie) jest zarzadzanie programem przez przegladarke. Panel dziala dosc mulowato i czesto wyskakuja iknonki 'loading..'. Wyklucza to takze mozliwosc uzywania opery, do tej pory w pelni vmware dziala mi jedynie na firefoxie.

Nie ma tez zdanych problemow z przejsciem miedzy (w moim przypadku) linuxem a windowsem. System dziala dla realnego systemu jako okno i zeby przelaczyc sie zpowrotem na Linuksa wystarczy tylko wyjsc kursorem poza ekran (bez koniecznosci uzywania skrotu ctrl+alt). Nie uzywalem server 1.0 wiec nie wiem czy to bylo w poprzedniej wersji.

Chodzilo mi przedewszystkim o odpalanie prywanych programow kompilowanych pod windowsem,
A to sorki, nieporozumienie. "Wymianę plików" odczytałem jako P2P :lol: Jeśli chodzi o współdzielenie plików pomiędzy systemem gospodarza i systemem gościa to działa bez zarzutu.

A to sorki, nieporozumienie. "Wymianę plików" odczytałem jako P2P :lol: Jeśli chodzi o współdzielenie plików pomiędzy systemem gospodarza i systemem gościa to działa bez zarzutu.

Na vmware siec mi dziala. Jeszcze wyprobuje VirutalBoxa. Wlasnie pytalem o wymiane plikow miedzy systemami przez wirtualna siec, bo w szkole mamy maszyny na pc virtualu od microsoft i jest tragedia. W zaden sposob sposob nie mozna szybko przenies plikow z jednego systemu na drugi, a jest to konieczne by zapisac pozniej dane na dysku sieciowym. Nie dziala polaczenie miedzy realem a virtualem, na virutalu nie dziala internet, nie da sie w zadnen sposob zamontowac dysku, nawet opcja wspolnego folderu nie chce sie aktywowac - pozostaja tylko nosniki optyczne.

Aha jeszcze mam pytanie. Czy vmware server 2 jest dostepny darmowo takze dla szkol ? Moze uda mi sie przeforsowac zmiane emulatora systemow ;)

[...]na virutalu nie dziala internet, nie da sie w zadnen sposob zamontowac dysku, nawet opcja wspolnego folderu nie chce sie aktywowac - pozostaja tylko nosniki optyczne.
W VB jeśli ustawisz interfejs sieciowy gościa na połączenie NAT, to bez problemu uzyskujesz dostęp do internetu. Do montowania dysków (jeśli system-gość jest na Windows) potrzebna jest podstawowa konfiguracja samby po stronie systemu-gospodarza. Na pewno łatwiej to skonfigurować niż produkt Microsoftu - próbowałem instalować Fedorę w pracy, na PCVirtual pod WinXP Pro i poległem, skończyło się na zainstalowaniu VirtualBox.

Jedyne o czym trzeba pamiętać, to po każdej zmianie jądra wykonać "/etc/init.d/vboxdrv setup", żeby nowe jajko dostało moduły interfejsów VirtualBoksa.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...