Skocz do zawartości

Wikimedia - Migracja Z Rh I Fedory Na Ubuntu Server

Piotrek23

Rekomendowane odpowiedzi

Jak można wyczytać Wikimedia migruje na Ubuntu Server, to dość dziwne. Zważając na to czego rozwojem zajmuje się firma Canonical. Ubuntu to główny filar, który starają się rozwijać o edycji serwerowej chyba mało kto słyszał. Jak możemy wyczytać:

Wikimedia argumentuje migrację koniecznością uproszczenia procesów administracji i aktualizacji oprogramowania, co przy poprzedniej konfiguracji, z racji jej zróżnicowania było znacznie utrudnione.

No cóż czy tam pracują ludzie którzy na niczym się nie znają? Administracja i aktualizacja to podstawy wykształcenia każdego serwerowca. Nie chciałbym snuć teorii spiskowych lecz czy może mieć to coś wspólnego z ostatnimi atakami na serwery RH?

No cóż czy tam pracują ludzie którzy na niczym się nie znają? Administracja i aktualizacja to podstawy wykształcenia każdego serwerowca. Nie chciałbym snuć teorii spiskowych lecz czy może mieć to coś wspólnego z ostatnimi atakami na serwery RH?

A ja nie rozumiem co chciałeś nam przekazać.... Skąd teoria, że na niczym się nie znają???? W tym newsie jest, że to uprości administrację i aktualizację. Nie trzeba teorii spiskowych, żeby wydedukować, że łatwiej jest ogarnąć całą infrastrukturę, łatwiej nią zarządzać, administrować, aktualizować itp itd kiedy mamy 1 dystrybucję niż kiedy mamy 3 (wiki ma chyba Fedore, RH i Ubuntu) .

Jak sądzę posiadasz owe "podstawy wykształcenia każdego serwerowca" i postawisz sobie chętnie 400 serwerów i na każdym inną dystrybucję, a jak ich zabraknie to inne wersje :) Widać administratorzy wiki nie mają tych podstaw i wolą mieć wszędzie 1 dystrybucję. A dlaczego akurat Ubuntu.... To inna sprawa

A ja nie rozumiem co chciałeś nam przekazać.... Skąd teoria, że na niczym się nie znają???? W tym newsie jest, że to uprości administrację i aktualizację. Nie trzeba teorii spiskowych, żeby wydedukować, że łatwiej jest ogarnąć całą infrastrukturę, łatwiej nią zarządzać, administrować, aktualizować itp itd kiedy mamy 1 dystrybucję niż kiedy mamy 3 (wiki ma chyba Fedore, RH i Ubuntu) .

Jak sądzę posiadasz owe "podstawy wykształcenia każdego serwerowca" i postawisz sobie chętnie 400 serwerów i na każdym inną dystrybucję, a jak ich zabraknie to inne wersje :) Widać administratorzy wiki nie mają tych podstaw i wolą mieć wszędzie 1 dystrybucję. A dlaczego akurat Ubuntu.... To inna sprawa

O ile mi wiadomo Wikimedia pracuje na Fedora Core 1, nie wiem być może się mylę ale czy nie łatwiej zrobić upgrade, niż instalować nowy OS na 400 serwerach? Co do tego iż napisałem "No cóż czy tam pracują ludzie którzy na niczym się nie znają?". Zgodzę się poniosło mnie ale nie rozumiem, zmiany wersji która, nie jest główną wersją danej dystrybucji. Fedora i RedHat zdobyły uznanie, i są rozwijane w tak samo szybkim tempie co desktopowe wersje. I to mnie boli, nawet ludzie którzy korzystają z Ubuntu, na co dzień są zaskoczeni takim obiegiem sprawy. No nie wiem czy to tak łatwo zmienić system w ponad 400 serwerach. Co do posiadanych dystrybucji to Wikimedia na swoich serwerach ma dwie RH i Fedorę. Zobaczymy czy to w ogóle dojdzie do skutku.

Edit: No ale nie ma się jak na razie czym martwić z Fedory nadal korzysta Linus Torvalds, tłumacznie Google Translate :P , jako iż chińskiego nie znam:

Linus Torvalds, ojciec Linuksa w rozmowie z reporterami powiedział, że problem dla Linux, on powiedział, starałem wielu wersjach ulubionych Fedora 9, gdyż dobrze do wsparcia własnej PowerPC, będzie nadal korzystać z niego, Nie obchodzi mnie zbytnio do wydania pakietu, tak długo, jak długo może ono być łatwe do zainstalowania i utrzymania aktualizowane, niepokoi się o niektórych podstawowych wydawania instrukcji i procedur.

Jeśli chodzi o dystrybucje Linuksa, on powiedział, że przywiązuje wielkie znaczenie do oprogramowania łatwy do zainstalowania, został on także zbadanie problemu, ponieważ jest on "technik", on skoncentrowany na badaniach w tej dziedzinie, a także inne obszary nie chciał spędzić więcej czasu , Ale nie takie jak "nad technologii" systemu. On nie lubi Debiana, na przykład, korzystania z systemu Debian, kiedy Debian na ironię, w prawo prawa, że najprostszy system, ale jak jest prostą rzeczą.

Łatwość użycia nie jest specjalnie zaprojektowana dla początkujących, ale nikt nie kwestionował poziom Linus Torvalds można używać tylko prosty system, podkreślił on głównie ludzkości w związku z tym, że preferowane Fedora i Ubuntu w jego tzw nadmiernego technologii " Lepiej niż w kontroli. Oczywiście, wiele wersji dystrybucji Linuksa będzie także pomóc użytkownikom mieć większy wybór.

źródło: http://www.cnbeta.com/articles/66584.htm

Edit 2: A tutaj coś po Angielsku: http://news.oreilly.com/2008/07/linux-torv...nux-distri.html

Sorki, ale nie wiem skąd bierzesz takie (mówiąc delikatnie) niesprawdzone informacje:

1) Wiki ponad wszelką wątpliwość stosuje przynajmniej 3 dystrybucje - RH, Fedora, Ubuntu

2) Bzdurą jest, że używa FC1 (tzn może FC1 też się znajdzie ale na pewno nie tylko)

Nie wiem jak ty, ale ja moje informację czerpie nie z opowiadań tylko ze stron wiki :)

https://wikitech.leuksman.com/view/Server_roles

Znajdziesz tam serwery np na FC3, Ubuntu 6.04 i innych.

I nie chodzi tu o upgrade do nowszej wersji. Chodzi UJEDNOLICENIE.

Sorki, ale nie wiem skąd bierzesz takie (mówiąc delikatnie) niesprawdzone informacje:

1) Wiki ponad wszelką wątpliwość stosuje przynajmniej 3 dystrybucje - RH, Fedora, Ubuntu

2) Bzdurą jest, że używa FC1 (tzn może FC1 też się znajdzie ale na pewno nie tylko)

Nie wiem jak ty, ale ja moje informację czerpie nie z opowiadań tylko ze stron wiki :)

https://wikitech.leuksman.com/view/Server_roles

Znajdziesz tam serwery np na FC3, Ubuntu 6.04 i innych.

I nie chodzi tu o upgrade do nowszej wersji. Chodzi UJEDNOLICENIE.

I tu się z tobą zgodzę :) Zakończmy dyskusje i czekajmy na dalszy rozwój sytuacji. ;)

Głównym problemem jest tutaj to, iż fedora nie posiada wsparcia przez dłuższy okres czasu (min 5 lat). 13 miesięcy to zdecydowanie za często aby uaktualniać ciągle 400 serwerów. Jako że Fedora jest OS-em typu bleeding-edge, tego wsparcia na pewno nie będzie na dużo dłuższe okresy, o czym z resztą mówią sami twórcy Fedory pracujący dla RedHata. I sami głoszą tezę iż Fedora w żaden sposób nie jest zalecana do środowisk produkcyjnych. Mało tego: nie tylko jest nie zalecana, ale również jak najbardziej odradzane jest jej instalowanie w produkcji. Rozwiązaniem tutaj jest instalacja RedHata, ale zaś dla tego wsparcie jest płatne, stąd zapewne decyzja o migracji na ubuntu server. Choć dziwić trochę może fakt, dlaczego nie wzięto w ogóle pod uwagę CentOS-a.