lysyr Napisano Październik 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2008 Witam Mam bootowalnego pendrive'a z dosem 6.22. Potrzebuje dosa do odpalania starych aplikacji. Wszystko dziala bezproblemu. Lecz ostatnio postanowilem zainstalowac na tym pendrive fedore 9 live. Wszystko poszlo bezproblemu lecz po starcie odpala sie boot manager ale bez mozliwosci wyboru dosa. Kombinowalem, ale za bardzo nie wiem jak to ugrysc zebym mogl zmieniac poczas bootwania. Bede wdzieczny za pomoc. pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2008 Wydaje mi się, że mozesz potraktować partycję z DOSem jak Windowsową, więc wystarczy odpowiedni wpis w grub.conf (o ile przy instalacji F9 nie zamazałeś partycji z dosowej). A jak wygląda taki wpis, to znajdziesz w setkach postów na tym forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Październik 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2008 Jeśli chcesz odpalać stare aplikacje, lepiej zainteresuj się DOSBox'em Jest to emulator, więc uruchamiasz go pod Linuksem/Windowsem/OS 10 montujesz odpowiednią partycję którą przypisujesz danej literze w dosie i potem lecisz normalne komendy DOSowe: mount C: /dev/sda C: cd stare/gra setup.com itp. W emulatorze jest użyty system FreeDOS, ma emulację akceleracji grafiki, dźwięku i sieci nawet chyba. EDIT$ Z tym mount nie jestem pewien składni, ale tak się da na pewno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysyr Napisano Październik 11, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2008 WalDo: raczej nie zamazal, pliki dosowe sa, wiec powinien sie z niej bootowac edytowac mam plik: syslinux.cfg? przeszlukalem wszystko i pliku grub.conf nie ma nigdzie i jak sprawdzic ktora partycja bedzie pendrive dla gruba? hd0,0 hd1,0 ... morsik: spoko, ale troche zalezy mi na czasie, pod dos'em robie upgrade bios'ow i nie wiem nawet czy by to przeszlo przez taki emulator. tak wyglada syslinux.cfg default vesamenu.c32 timeout 100 menu background splash.jpg menu title Welcome to Fedora-9-Live-i686! menu color border 0 #ffffffff #00000000 menu color sel 7 #ffffffff #ff000000 menu color title 0 #ffffffff #00000000 menu color tabmsg 0 #ffffffff #00000000 menu color unsel 0 #ffffffff #00000000 menu color hotsel 0 #ff000000 #ffffffff menu color hotkey 7 #ffffffff #ff000000 menu color timeout_msg 0 #ffffffff #00000000 menu color timeout 0 #ffffffff #00000000 menu color cmdline 0 #ffffffff #00000000 menu hidden menu hiddenrow 5 label linux0 menu label Boot kernel vmlinuz0 append initrd=initrd0.img root=UUID=488D-4214 rootfstype=vfat rw quiet liveimg overlay=UUID=488D-4214 rhgb menu default label check0 menu label Verify and Boot kernel vmlinuz0 append initrd=initrd0.img root=UUID=488D-4214 rootfstype=vfat rw quiet liveimg overlay=UUID=488D-4214 rhgb check label memtest menu label Memory Test kernel memtest label local menu label Boot from local drive localboot 0xffff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
(BigFan)! Napisano Październik 25, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2008 a ja mam problem nastepujacy - mam lapa, ktory NIE MA opcji w biosie, ktora wskazywalaby na wybor bootowania z USB. Wiem - kiszka. Czy mozna w grub.conf ustawic jakos/cos abym mial wybor bootowania z pen`a podczas startu? To raz. Po drugie: Chcialbym tez umiescic w grub.conf opcje nr 4 i 5 - tzn. mozliwosc wylaczenia lub restartu kompa po wybraniu tych wlasnie opcji. Nie zadawajcie pytan po co. Podsuomwanie: 1) Linioch 2) Win 3)Pen 4)wylacz sie 5)restart jesli nie, to czy znacie jakiegos bootmanager`a ktory takie cos potrafi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Październik 26, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2008 a ja mam problem nastepujacy - mam lapa, ktory NIE MA opcji w biosie, ktora wskazywalaby na wybor bootowania z USB. Wiem - kiszka. Czy mozna w grub.conf ustawic jakos/cos abym mial wybor bootowania z pen`a podczas startu? Wydaje mi się że nie można, aczkolwiek mogę się mylić w tym przypadku. Chcialbym tez umiescic w grub.conf opcje nr 4 i 5 - tzn. mozliwosc wylaczenia lub restartu kompa po wybraniu tych wlasnie opcji. Nie zadawajcie pytan po co. 4)wylacz sie 5)restart 4 - halt 5 - reboot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi