toxdg Napisano Październik 16, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2008 Na wstępie dodam że przeczytałem chyba wszystkie topiki które sa na forum odnośnie VB Na pc ładnie się zainstalowało i działa na lapku mam problem po zainstalowaniu wywalił komunikat VirtualBox - 2.0.2_36488_fedora7-1.i386 chcon: can't apply partial context to unlabeled file /usr/lib/virtualbox/VirtualBox chcon: can't apply partial context to unlabeled file /usr/lib/virtualbox/VBoxSDL chcon: can't apply partial context to unlabeled file /usr/lib/virtualbox/VBoxHeadless chcon: can't apply partial context to unlabeled file /usr/lib/virtualbox/vboxwebsrv Creating group 'vboxusers'. VM users must be member of that group! dodałem userów konsola wywala [root@rdns1-100 tox]# VirtualBox VirtualBox: supR3HardenedMainGetTrustedMain: dlopen("/usr/lib/virtualbox/VirtualBox.so",) failed: /usr/lib/virtualbox/VirtualBox.so: undefined symbol: _ZN9QListData7detach2Ev [root@rdns1-100 tox]# /etc/init.d/vboxdrv setup Stopping VirtualBox kernel module [ OK ] Removing old VirtualBox kernel module [ OK ] Recompiling VirtualBox kernel module [ OK ] Starting VirtualBox kernel module [ OK ] [root@rdns1-100 tox]# zakładam topik bo nie znalazłem nigdzie konkretnie tego błędu i nie wiem co z tym fantem zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 16, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2008 Masz zainstalwoana na laptopie Fedorę 7? Próbowałeś przeinstalować? Sprawdzałeś sumę kontrolną ściągniętego pliku RPM? Czy to ten sam, z którego instalowałeś na desktopie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toxdg Napisano Październik 17, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2008 Oj sorki Tak na laptopie mam fedore 7. Plik rpm ten sam który bym instalowany na pc. robiłem reinstalacje a nawet instalowałem kilka innych wersji vb. ten sam problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2008 "chcon: can't apply partial context" stawiam więc na problem z SElinuksem. Niestety nie jestem w tym mocny, ale żeby sprawdzić czy mam rację możesz po prostu chwilowo wyłączyć SElinux i sprawdzić czy VBox ruszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toxdg Napisano Październik 17, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2008 selinux cały czas wyłączony brak reakcji [root@rdns1-100 tox]# VirtualBox VirtualBox: supR3HardenedMainGetTrustedMain: dlopen("/usr/lib/virtualbox/VirtualBox.so",) failed: /usr/lib/virtualbox/VirtualBox.so: undefined symbol: _ZN9QListData7detach2Ev [root@rdns1-100 tox]# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2008 → http://forums.virtualbox.org/viewtopic.php...c5c743c48bf4a65 Wątek wprawdzie dotyczy SunOS, ale być może Twoja Fedora 7 też jest "too old" niestety. Biorąc pod uwagę zbliżające się wkrótce wydanie F10 może czas pomyśleć o zainstalowaniu nowszej wersji, co być może polepszy sytuację. Wiem, że to nie jest najlepsze rozwiązanie, ale może po prostu niektóre biblioteki na F7 są zbyt stare do współpracy z najnowszym VBox. Chyba, że na desktopie też masz F7, to wtedy oczywiście powyższa teoria jest do kitu :-\ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toxdg Napisano Październik 17, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2008 hmmm no niestety na desktopie jest f7 o bardzo podobnej konfiguracji. Na tym samym jajku są obie. właśnie też zgłupiałem bo tam działa a tu nie Co do 10 to spoko ale bez kde4 po f9 mam uraz do plazmy która się wiesza. mam nadzieje ze będzie jak w opensuse 11 że można wgrać stare kde albo 4.1 poczytam co tam pod tym linkiem się kryje p.s vb 1.6.6 teraz ruszył i działa ale dziwne bo nowy na desktopie dziala ehh o nic dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi