Kartik Napisano Październik 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2008 Witam, Mam zainstalowana fedore 7. Jak zrobic aby w trybie tekstowym automatycznie logowal mi sie jakis user (nie root )? Podkreslam, ze chodzi mi o tryb tekstowy (init 3). Pozdrawiam Kartik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Październik 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2008 Jedną z możliwości jest dopisanie do pliku /etc/rc.local linijki su nazwa_użytkownika . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kartik Napisano Październik 18, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2008 Dziala, wielkie dzieki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Listopad 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2008 a inne sposoby? ten powoduje u mnie blokowanie innych konsoli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Listopad 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2008 Oczywiście że powoduje, gdyż wszystko w /etc/rc.local, jest wywaływane po uruchomieniu wszystkich usług, ale przed uruchomieniem getty i login :] Prawdziwego sposobu na automatyczne logowanie to chyba nie ma... no ale głowy nie dam, w Linuksie wszystko jest możliwe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Listopad 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2008 Edytujemy plik /etc/event.d/tty1 ostatnia linijka powinna wyglądać tak exec /sbin/mingetty --autologin borzole tty1 co ciekawe w man mingetty nic nie ma na temat autologin To wszystko, autologin w init 3 działa. ....ale mi chodziło o coś więcej w katalogu domowym w pliku .bash_profile if [ -z "$DISPLAY" ] && [ $(tty) == /dev/tty1 ]; then startx & fi a w pliku .xinitrc #!/bin/sh # Executed by startx # exec wmaker # exec icewm # exec startxfce4 # exec startfluxbox # exec gnome-session # exec openbox-gnome-session exec openbox-session i mamy autologin do X-ów bez jakiegokolwiek menagera, co ciekawe Xy są normalnie na 7 konsoli (bez autologinu Xy były by na konsoli1) a konsola 1 wyświetla komunikaty i jednocześnie da się używać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Listopad 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2008 To dlatego że w twoim skrypcie w .bash_profile masz wpisane startx & & - czyli wykonanie i powrót do powłoki, tak na chłopski rozum, fachowo to nie wiem co to oznacza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Listopad 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2008 heh, faktycznie, kiedyś wstawiłem & żeby sprawdzić co będzie, no to już wiem, mam wyjście komunikatów na żywo [EDIT] jest nieźle, mam Xy w 1:03 od naciśnięcia guzika na obudowie, dodam ze 3s czeka grub, a potem mam błąd 10s oczekiwania na synchronizację, czyli jakieś 50s start bez tuningu yupiii! [EDIT} No niestety, pojawił się problem: nie wykrywa mi karty dźwiękowej. Po cofnięciu wszystkich możliwych operacji pozostało mi tylko to autologowanie, odkręciłem je i problem z dźwiękiem zniknął. To teraz pytanie za 100pkt jak to ominąć? eee daruje sobie. miłego dnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi