woland357 Napisano Październik 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 21, 2008 Witam.Dotychczas używałem ubuntu jednakże miałem tam drobne problemy z ustawieniem częstotliwości odświerzania ekranu.nie chciało mi sie grzebać w xconf wiec na jakiś czas sobie odpuściłem (_linuxa_ → Linuksa) ORT.tym razem postanowiłem wypróbować fedore.udało mi sie bez problemu zainstalować.miło się zaskoczylem jak zobaczyłem po instalacji znane mi juz środowisko gnome.przystapiłem więc do aktualizcji o która monitował sysytem zaraz po zainstalowaniu.wszystkie aktualizacje mi sie pobrałły.mniej wiecej w połowie instalowania aktualizacji wyłączyłęm kompa.kiedy go później włączyłem okzało sie że po zalogowaniu nie mam paska narzędzi.wskutek czego nie moge wejść do panelu sterowania.ani odpalić internetu.na pulpicie widze tylko skróty o partycji. Co musze zrobić żeby przywrócic ten pasek.to jest fedora 9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 21, 2008 Co musze zrobić żeby przywrócic ten pasek.to jest fedora 9Zacząłbym od dokończenia aktualizacji, najlepiej z linii poleceń trybu tekstowego po uprzednim wyłączeniu Xservera. Czyli sekwencja Alt-Ctrl-F1 i potem:login: root Hasło: <hasło na roota> init 3 yum update # a po szczęśliwym zakończeniu aktualizacji: init 5 Przy aktualizacji uważnie czytaj komunikaty - yum może Ci podpowiedzieć, że należy zakończyć poprzednią, nieudana aktualizację i poda polecenie do rozwiązania problemu. Nie pamiętam w tej chwili dokładnie jakie to jest polecenie, ale ostatnio miałem podobną sytuację i pomogło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Październik 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 21, 2008 bodajże /usr/sbin/yum-complete-transaction z paczki yum-utils Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 21, 2008 Ten Pan dobrze mówi, proszę go słuchać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woland357 Napisano Październik 22, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2008 No to nacisnąłem ten ctr-alt-F1.właczył mi się terminal.wpisałem root.nastepnie zostałem poproszony o wpisanie hasła.a później wpisałem komende "yum update" i sie niby wszytsko zaczeło aktualizować az do pewnoego momentu.wystapił jakiś problem z rozwiazaniem zależności co mialo być wywołane na skutek tego że kernel jest w konflikcie ze sterownikami iwl 4965. co to oznacza i co mam z tym zrobić? ni e rozumie kolegi waldo bo gdy próbowałem wpisac w terminal komende init3 albo init 5 to nie zidentyfikowało tego jako komende.a jak (_wogole_ → w ogóle) ORT porocic z powrotem do środowiska graficznego?ja po porstu wcisnałem ctr-alt-delete.ale podejrzewam że jest na to jakaś magiczna komenda. próbowałem też tego polecenia /usr/sbin/yum-complete-transaction moze to i fajne przydatne narzedzie jest ale ten programik mi sprawdzał kazda aktulizajce ponad minute czasu i jest tych aktualizacji do sprawdzenia około 700 wiec nie tedy droga.nie mam aż tyle czasu.to już by szybciej pewnie było cały system przeinstalować. więć potrafi mi ktoś pomóc?ewentualnie jakich informacji dotyczacych problemu mam jeszcze udzielic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 22, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2008 (...)ni e rozumie kolegi waldo(...)Nie chciałbym wyjść na obrażalskiego dupka, ale "WalDo" to nie to samo co "waldo" podobnie jak "init 3" to nie to samo co "init3". Jeśli tak samo niechlujnie piszesz komendy w systemie jak posty na forum, to nic dziwnego, że Ci nie działa. I warto sobie poczytać o podstawach obsługi systemu. (...)nie mam aż tyle czasu(...)Nie wiem jak inni, ale ja na pewno też nie mam czasu, żeby marnować go dla kogoś, kto nie ma ochoty się uczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woland357 Napisano Październik 23, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2008 Przepraszam że przekręciłem twojego nicka Panie WalDo. Dziękuje również za zwrócenie mi uwagi przy komendzie wejściowej "init 3".teraz już wiem czemu one służą i automatycznie uzyskałem odpowiedź na moje pytanie jak z powrotem wejść do trybu graficznego. WalDo napisał Nie chciałbym wyjść na obrażalskiego dupka Na dupka nie wyszedłeś ale za to wyszedłeś na kompletnego ignoranta.zamiast mi pomóc starałeś się pokazać jaki to ty jesteś wspaniały a mnie chciałeś zmieszać z błotem.Po pierwsze chodzi nie o moje chęci.Gdybym nie miał chęci to bym się (_wogóle_ → w ogóle) ORT nie brał za (Linuksa) i został przy Windowsie.Chodzi tutaj mianowicie o czas którego osoba pracująca nie ma za dużo.jak już wcześniej pisałem około 700 aktualizacji do sprawdzenia. niech sprawdzenie każdej aktualizacji trwa tylko 1 minutę to w sumie będzie to około 700 minut.czyli jakieś 11 godzin.Instalacja świeżego systemu razem z aktualizacja to pewnie nie więcej niż 2 godziny.więc rachunek jest jak dla mnie prosty. Nie twierdze że wszystkie aktualizacje sprawdzają się tak długo.Wobec tego może mi ktoś powiedzieć ile średnio trwa sprawdzanie tych wszystkich aktualizacji tym narzędziem /usr/sbin/yum-complete-transaction z paczki yum-utils Mogę jeszcze dodać że oprócz tego komunikatu który mi się wyświetla podczas yum update czyli kernel conflicts with iwl 4965-firmware Wyświetla mi się jeszcze taki komunikat brakująca zależność:glibc-common=2.8.-3 jest wymagane przez pakiet glibc-2.8.-3 i 686(installed) Z góry dziękuje za trafne i wnoszące coś do tematu posty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Październik 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2008 Z góry dziękuje za trafne i wnoszące coś do tematu posty Polacy to strasznie obrażalski naród, wszystko bierzemy do siebie, że literka mała, że per Pan się wyrażę, że ignorant swojej ignorancji nie dostrzega ...ehh szkoda gadać co do kernel conflicts... nieznaju co do brakująca zależność:glibc-common yum install glibc-common jest też taki polecenie package-cleanup --problems można też machnąć yum clean all i zazwyczaj pomaga, ale nie wiem czy to tutaj nie wymaże też danych potrzebnych do yum-complete-transaction Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woland357 Napisano Październik 23, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2008 dzięki za podpowiedź borzole :-) widzę że "yum" w fedorze to coś takiego jak "aptitude" w Ubuntu.Przyjdę z pracy do domu to spróbuję. borzole-potrafiłbyś mi powiedzieć ile czasy może trwać te sprawdzanie aktualizacji za pomocą polecenia które sam podrzuciłeś /usr/sbin/yum-complete-transaction z paczki yum-utils Z góry dzięki i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Październik 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2008 Niestety nie wiem jak długo, nigdy nie miałem potrzeby go użyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woland357 Napisano Październik 24, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2008 nie wiem czy to może być przyczyną problemu ale być może znalazłem tą przyczynę.Jak instalowałem system to pominąłem sprawdzanie płyty narzędziem checkmedia. Poczytałem trochę na forum o sprawdzaniu sumy kontrolnej obrazu iso.i jeśli dobrze zrozumiałem to jeśli narzędzie checkmedia pokaże błędy to będzie to świadczyło a nie właściwej sumie kontrolnej obrazu.przy próbie ponownej instalacji uruchomiłem te narzędzie checkmedia i pokazało mi błędy.Czytałem też że ludzie mają problemy z obrazem płyty Fedory gdy ściągają obraz przez torrenty(tak jak ja go ściągnąłem).Wobec tego ściągnę obraz jeszcze raz tylko tym razem normalnie ze stronki i wtedy spróbuje go wypalić i wszystko zainstalować. Może ktoś mądrzejszy się wypowiedzieć i przyznać mi rację bądź jej nie przyznać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Październik 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2008 Pisałeś, że problemy zaczęły się po aktualizacji więc nie chrzań że płytka była zła, nawet jak była to system stoi. Bawimy się dalej zamiast instalować jeszcze raz Jak to ktoś mądry powiedział "to nie Windows", tutaj masz tysiące małych paczek i po prostu musisz właściwą wymienić Nie napisałeś czy dokończyłeś update. Jeśli po update nadal coś nie gra to załóż nowe konto w systemie i sprawdź czy tam może jest wszystko ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woland357 Napisano Październik 24, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2008 Aha.rozumiem że jeśli udała się instalacja to znaczy że płytka jest ok.no niestety update sienie pomógł. próbowalem tych poleceń co mi podałeś ale bezskutecznie. logowałem się na root i też nie mam paska.utworze nowe konto i zobaczę.jak będzie to samo to przeinstaluje system Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woland357 Napisano Październik 24, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2008 niestety nie potrafię bez paska narzędzi utworzyć nowego konta.więc możesz powiedzieć jak to sie robi z wiersza poleceń.to że mam nacisnąć ctrl-alt-f1 to już wiem. poźniej pewnie poźniej zalogować się jako root podać hasło . następnie pewnie init 3 poźniej jakaś magiczna komenda która tworzy nowe konto i po udanej operacji pewnie init 5 i przelogować się na nowe utworzone konto i wtedy zobaczyć czy wszystko ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkrzeminski Napisano Październik 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2008 niestety nie potrafię bez paska narzędzi utworzyć nowego konta.więc możesz powiedzieć jak to sie robi z wiersza poleceń.to że mam nacisnąć ctrl-alt-f1 to już wiem. poźniej pewnie poźniej zalogować się jako root podać hasło . następnie pewnie init 3 poźniej jakaś magiczna komenda która tworzy nowe konto i po udanej operacji pewnie init 5 i przelogować się na nowe utworzone konto i wtedy zobaczyć czy wszystko ok Hej man useradd Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi