nowy2008 Napisano Październik 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2008 Witam! mam FC9 i wczoraj bawiłem się w środowisku graficznym gnome i w zwiazku z tym że zacieła mi się przeglądarka firefox za pomocą paska narzędzi admin. wy'kill'owalem proces tej aplikacji... i zaczely sie problemu, teraz gdy uruchamiam przegladarkę, pokazuje mi się tylko ikona w pasku zadań (na dole) i tekst w niej typu: "firefox uruchamianie" po czym samoistnie znika. Firefox nawet się nie otwiera tylko zamyka się na etqapie uruchamiania. i d*pa nie mogę właczyć przeglądarki Czy możliwe jest to że killując ten proces wczesnije zapisałem gdzieś jakieś zmiany które trzeba odkręcić?? logowanie na roota nic nie pomaga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2008 logowanie na roota nic nie pomagaLogowanie na roota, żeby wejść do Internetu to takie zbyt windowsowe jak na linuksa Prawie na pewno nie pomoże. Jako zwykły user uruchom terminal i wpisz "firefox" w linii poleceń. Może na ekranie będzie widać jakieś komunikaty błędów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy2008 Napisano Październik 23, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2008 po wywołaniu komendy firefox wypluwa mi tylko to: Could not find compatible GRE between version 1.9b5 and 1.9b5 z tego co wyczytałem w googlach to jest to problem związany z update: http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?p=1092742 http://www.olpcnews.com/forum/index.php?topic=3626.msg25628;topicseen z moim angielskim nie jest rewelacyjnie ale chyba odinstalowanie i zainstalowanie jakieś stabilnej wersji Firefoxa powinno pomóc... hmm a można po prostu odinstalować (usunąć) ten ostani feralny update?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2008 Z tego co przeczytałem najłatwiej chyba będzie odinstalować tę wersję, którą masz obecnie i zainstalować wersję starszą. Możesz ew. próbować z wtyczką "allowdowngrade" do yuma albo "ręcznie" za pomocą rpm lub yum localinstall. Jeśli masz włączone automatyczne aktualizacje, to po zainstalowaniu poprzedniej wersji FF wyłącz automat (przynajmniej do czasu pojawienia się kolejne wersji FF) i korzystaj z konsoli yum update --exclude=firefox Jeśli chcesz zachować aktualizacje automatyczne, to w /etc/yum.conf możesz dopisać linijkę "exclude=firefox". Tylko nie zapomnij jej skasować po ukazaniu się nowwszego FF Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy2008 Napisano Grudzień 23, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2008 ok w ramach poszerzania wiedzy napiszę że udało mi się odinstalować i zainstalować na nowo firefoxa odinstalowanie: rpm -e firefox instalowanie: yum install firefox fragment procesu instalacji: ============================================================================= Pakiet Architektura Wersja Repozytorium Rozmiar ============================================================================= Instalowanie: firefox x86_64 3.0.5-1.fc9 updates-newkey 12 M Aktualizowanie: devhelp x86_64 0.19.1-7.fc9 updates-newkey 228 k xulrunner x86_64 1.9.0.5-1.fc9 updates-newkey 8.8 M xulrunner-devel x86_64 1.9.0.5-1.fc9 updates-newkey 3.4 M yelp x86_64 2.22.1-7.fc9 updates-newkey 876 k Podsumowanie transakcji ============================================================================= Instalowanie 1 pakietów Aktualizowanie 4 pakietów Usuwanie 0 pakietów Całkowity rozmiar pobierania: 25 M W porządku? [t/N]: t no i tu pojawia sie pytanko np. nie chce instalowac aktualizacji (4 pakiety) tylko główny program jak to zrobic? jak zamiast "t" wpisze "n" to mi sie nic nie zainstaluje, a jak w pliku yum.conf wpisze exclude=xulrunner to w ogole mi sie nie chce instalowac po wpisaniu yum install firefox :/ i jeszcze jedno pytanie jak mozna przeprowadzic instalacje firefoxa z paczki ktora mam na dysku a nie z netu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2008 (...)tylko główny program jak to zrobic?Nie da się. Tzn. da się, ale bez użycia yuma, przez rpm z odpowiednia opcją (czyli tak jak skasowałeś pakiet, a mogłeś też yum remove firefox), ale to głupota, bo program nie będzie działał lub będzie działał niestabilnie. Właśnie po to ludzie męczyli się nad wyprodukowaniem yuma, żeby automatycznie rozwiązywać niezbędne zależności i jeszcze jedno pytanie jak mozna przeprowadzic instalacje firefoxa z paczki ktora mam na dysku a nie z netu?Na dwa sposobyrpm -Uvh <nazwa pakiety> albo yum localinstall <nazwa pakietu>-<wersja>-<architektura>.rpm --nogpgcheck Drugi sposób w razie koniecznosci dociągnie zależności z sieci o ile sieć jest dostępna. Jeśli sieć nie jest dostępna, to w opcjach trzeba chyba jeszcze dodać "--excluderepo=\*", ale wtedy mogą nie zostać rozwiązane zależności i instalacja/aktualizacja nie powiedzie się. Poczytaj sobie o tych sprawach, bo to podstawy są Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi