Skocz do zawartości

Ati Fc9

swiezy87

Rekomendowane odpowiedzi

Szukałem na forum i w googlach. Zacznę od początku....jakiś czas temu (3-4)miesiące)zainstalowałem sobie Fc9 nie było jeszcze wtedy oficjalnych sterowników do Ati Radeon.

Dziś znów szukam informacji o tych sterach chce je zainstalować dodałem repo livna wydałem komendę yum instal kmod-fglrx i mam komunikat że nie ma takiego pakietu.

Mam laptopa z kartą Ati Radeon X2300.

No więc, żeby Cię dalej nie dręczyć, to napiszę, że w F9 nie ma sterowników do ATI (jedna z przyczyn, dla których siedzę wciąż na F8). Nie ma i raczej już nie będzie biorąc pod uwagę, że zaraz pojawi się F10. Niestety tylko Nvidia poszła użytkownikom Fedory na rękę.

Więc co teraz przenieść się na fc8 czy czekać na fc10
Poczekaj. Planowo F10 powinna wyjść w listopadzie. Zazwyczaj jest mała obsuwa, ale za jakieś 6-7 tygodni będzie.

tam też pewnie będzie problem ze sterownikami :?:
Raczej nie, chociaż oczywiście nie dam za to głowy. W F9 po raz pierwszy taka wpadka. Pisałem, żebyś poszukał na forum. W skrócie do wydania F9 wprowadzono niestabilną beta wersję Xorg, a reszta to już konsekwencje.

Sprawdź jeszcze czy na otwartych sterownikach masz DRI:

glxinfo | grep direct

jeśli będzie Yes, to znaczy że masz Direct Rendering.

Odpal:

glxgears

jeśli będzie płynnie, to znaczy że masz wsparcie 3D, jeśli nie, musisz dokonać odpowiednich modyfikacji z xorg.conf (mi się udało dzięki temu uruchomić kartę ATI Radeon Mobility X200M)