Skocz do zawartości

Nvidia 96.43.09 (beta) Wydane

sokar620

Rekomendowane odpowiedzi

Światło dzienne ujrzały nowe sterowniki legacy dla starszych (starych) kart Nvidii. Można je pobrać korzystając z linków umieszczonych tutaj.

Tak jak w temacie - jest to wersja beta zawierająca wsparcie dla Xorg 1.5.

Na forum Nvidii użytkownicy zgłaszali problemy odnośnie wyświetlanych czasem 'gryzmołów' zamiast nazw plików, między innymi w nautilusie (wątek tutaj) - powinno pomóc ustawienie anti-aliasingu czcionek.

W moim przypadku sterowniki zainstalowały się bezproblemowo: kernel-2.6.26.6-79.fc9.i686, xorg-x11-server-Xorg-1.5.0-2. Jak dotąd nie doświadczyłem żadnych gryzmołów, wszystko działa bezproblemowo (system działa od paru godzin). Co do sterowników z livny to niestety jeszcze ich nie ma - może dlatego że to wersja beta, a może pojawią się już na rpmfusion. W kontekście wydania F10 - to dobra wiadomość - wygląda na to, że na nowej Fedorze uda się odpalić akcelerację dla wysłużonych TNT2 (wydano również 71.86.07), czy Gefore.

Dzięki za info. :)

Znowu mam direct rendering. Po prawie pół roku czekania...

Ale są i problemy. Po włączeniu Efektów Desktopu z KWin4 albo Compiza aplikacje oparte na Qt3 wyglądają jak na poniższym obrazku:

compiz-krusader1.jpg

Jednym słowem czcionki wyświetlają się nie tak jak trzeba. Niestety nie wiem, co z tym zrobić...

• 2 weeks later...
  • 1 month later...

sokar620 - Ty już wiesz jak bardoz jestem wdzięczny.

Amos - możesz powiedzieć gdzie to wyczytałeś? Moim zdaniem takie rzeczy powinny być gdzieś w hot newsach bo to jest ważne. Po co komu dobra karta bez sterownika. Tak na marginesie dodam ze ja np. mam takie irytujące paski przez cały ekran jak nie zainstaluje sterownika.

Ps. Nie śpieszyło im sie z tymi sterami, ja np. już zdążyłem zrezygnować z Fedory na rzecz Xubuntu.

• 4 weeks later...
  • 4 weeks later...

Ukazała się kolejna aktualizacja sterownika - 96.43.11, oznaczona jako wydanie stabilne. Poprzednie wydanie jakoś nie pojawiało się na rmpfusion, mam nadzieję że to zawita szybciej.

PS. Skoro X.Org 1.6 i najnowsze jądra są wspierane, to z F11 w przyszłości nie powinno być problemów.

[Edycja] Jeśli ktoś zdecydował się na "świętokradztwo" instalacji binarnych sterowników pobranych ze strony Nvidii, to proszę się nie przejmować błędem przy końcu instalacji: "Error ... libglx.so not found ..." - dotyczy to sytuacji, w której wspomniany plik został usunięty podczas poprzedniej instalacji, albo ręcznie. Nie jest to błąd, tylko powiedzmy ostrzeżenie.

[Edycja 2] Poprzez yuma ukazała się aktualizacja xorg-x11-server-Xorg, jeśli ktoś instalował sterowniki to prawdopodobnie polecenie glxinfo wywali X Serwer. Jeśli tak to

mv /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so.bak
ln -s /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so.96.43.11 /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so

powinno załatwić sprawę (zniknął podkatalog nvidia).