Laetus Napisano Listopad 1, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2008 Witam, zainstalowałem Fedorę 9 i próbuję skonfigurować Internet. Mam modem, Speedtouch 330 (4.0), Netia na łączach TP. Posłużyłem się wskazówkami z tego tematu. Ściągnąłem NEO_Installer_SP4 na XP, zgrałem na płytkę, a z płytki na Linuksa. Zaznaczam od razu, że przy zgrywaniu XP powiadomił mnie o możliwym uszkodzeniu plików (czy linków) strumieniowych. Otóż, już na Linuksie, po rozpakowaniu, próbuję przez konsolę uruchomić tym oto poleceniem: cd neo_installer_sp4.0 Nie działa (eksperymentalnie wpisałem cd /home i tu już było wszystko dobrze). Tak samo nie działa, gdy chcę uruchomić będący w tym programie skrypt poleceniem: ./neo_installer ale może to przez to, że nie działa pierwsze polecenie. Tak samo było, gdy próbowałem otwierać inne foldery (np. Pobrane, speedtouch-1.2). No i na końcu, nie wiem, czy to normalne, czy nie, chciałem otworzyć widzianą przez system partycję windowsową, zażądało hasła, wpisałem i od tej pory mogę sobie klikać w te partycje i nic się nie dzieje. Myślałem, że Fedora 9 ma zainstalowaną domyślnie obsługę NTFS? Z góry dzięki za odpowiedź, proszę o pisanie w miarę zrozumiałym dla zielonych językiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 1, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2008 Otóż, już na Linuksie, po rozpakowaniu, próbuję przez konsolę uruchomić tym oto poleceniem: cd neo_installer_sp4.0 To jest linux a nie windows i tutaj neo_installer to nie to samo co NEO_Installer - w Linuksie wielkość ma znaczenie Szczególnie wielkość liter. W Twoim przypadku poprawne polecenie to cd NEO_Installer_SP4.0 BTW. Polecenie "cd" niczego nie uruchamia. To skrót od "change directory" czyli zmień katalog. Zresztą takie samo polecenie jest przypadkiem w Windows Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Laetus Napisano Listopad 1, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2008 Dzięki, ale tak podejrzewałem i próbowałem wpisywać też z dużymi, nawet teraz się jeszcze upewniłem, że nie działa... Chyba, że mam podać pełną ścieżkę dostępu do pliku? Tylko, że też chyba próbowałem i klapa... Ew. skoro /home jest nazwane Folderem domowym, to może Pobrane też mają jakąś inną nazwę? Już kombinuję jak koń pod górę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jony Napisano Listopad 1, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2008 Ew. skoro /home jest nazwane Folderem domowym, to może Pobrane też mają jakąś inną nazwę? Już kombinuję jak koń pod górę I za bardzo kombinujesz. Jak byłeś w katalogu /home to trzeba było użyć polecenia ls by się przekonać, że to nie to samo co Folder domowy. Jeśli zagłębisz się dalej, to znajdziesz katalog Pobrane i wtedy nastanie jasność... czy jakoś tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 1, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2008 Najprościej wydać polecenie "cd" bez żadnych parametrów. Przenosi do katalaogu domowego (/home/<nazwa usera>) użytkownika, który wydal to polecenie. A potem do Pobrane cd cd Pobrane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Laetus Napisano Listopad 1, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2008 Rany, wielkie dzięki! Teraz jeszcze jedno zostało: wpisuję pppd call neo (mimo netii ma być neo z tego co zrozumiałem z innych tematów) i wyświetla się: Can't open options file /etc/ppp/peers/neo: No such file or directory Rozumiem, że nie ma tego co powinno i powiedzcie mi proszę: co powinno i jak to zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Listopad 2, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2008 jak już znasz wszystkie polecenia to spróbuj zainstalować jeszcze raz to samo od 5 kroku i wszystko z "su -", i wpisz poprawnie login oraz hasło p.s. nie wiem czy da się zainstalować pakiet NEO_Installer bez paczki ppp, na wszelki wypadek sprawdź czy masz(rpm -qa | grep ppp), ale powinna domyślnie się instalować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Listopad 2, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2008 Rany, wielkie dzięki! Teraz jeszcze jedno zostało: wpisuję pppd call neo (mimo netii ma być neo z tego co zrozumiałem z innych tematów) i wyświetla się: Can't open options file /etc/ppp/peers/neo: No such file or directory Rozumiem, że nie ma tego co powinno i powiedzcie mi proszę: co powinno i jak to zrobić? pppd call neo oczywiście z roota wykonujesz? Wcześniej oczywiście zainstalowałeś NEO_Installera i zmodyfikowałeś VPI i VCI pod Netię lub inne potrzebne wartości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Laetus Napisano Listopad 2, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2008 jak już znasz wszystkie polecenia to spróbuj zainstalować jeszcze raz to samo od 5 kroku i wszystko z "su -", i wpisz poprawnie login oraz hasło Otóż, jeśli jestem zalogowany jako zwykły użytkownik, to wchodzę do tego folderu normalnie, ale jeśli jako root, to nic z tego i z tego prostego powodu nie daję rady. Potem przy instalacji NEO_Installera pisze tam wiele razy, że gdzieś nie ma dostępu, ale na końcu jest zainstalowane pomyślnie.. pppd call neo oczywiście z roota wykonujesz? Oczywiście. Wcześniej oczywiście zainstalowałeś NEO_Installera i zmodyfikowałeś VPI i VCI pod Netię lub inne potrzebne wartości? Nawet nie wiem co to jest... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Listopad 2, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2008 no bo nie możesz wchodzić w trybie graficznym. Nie wiem gdzie masz ten plik rozpakowany, ale jesli w KONSOLI (czyli trybie tekstowym) wejdziesz do tego katalogu np przypuśmy że jest w : /home/ja/Pobrane/NEO_Installer_SP4.0 to jako root możesz wejść na 100%, czyli wpisujesz "su - " słownie: su z kreską i korzystając z polecenia cd /home/ja/Pobrane/NEO_Installer_SP4.0 wchodzisz do tego katalogu i zaczynasz instalacje i nie będzie wtedy czegoś takiego "...że gdzieś nie ma dostępu..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Laetus Napisano Listopad 2, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2008 Dzięki Teraz chyba pójdzie, bo nie miałem pojęcia, że po home musi być ja...Jeszcze nie sprawdzałem, ale chyba już będzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Laetus Napisano Listopad 2, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2008 Ech, a już się cieszyłem... Tym razem instalacja przebiegła pomyślnie, włączam net (od razu mówię, że jako root), wyświetla się takie coś: Plugin pppoatm.so loaded PPPoATM plugin_init PPPoATM setdername_pppoatm - SUCCESS:0.35 Using interface ppp0 Connect: ppp0 <--> 0.35 PAP authentication succeeded no i adresy IP i DNS Wchodzę w firefoxa, ale Internet dalej nie działa... Coś jeszcze muszę zrobić? EDIT: I tak, odznaczyłem tryb offline, więc nie tu jest problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi