JanuszWo Napisano Listopad 1, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2008 Witam! Po raz kolejny problemy z pulseaudio. Po korekcie /etc/pulse/daemon.conf - zamiana 2 na 6 kanałów nie słyszę wszystkich dźwięków w filmach dvd. Wycina m jakiś kanał, tylko nie wiem, który... Np, gdy w Shreku 1 czyta na początku książkę w kibelku - nie słyszę głosu Shreka. Gdy w /etc/pulse/daemon.conf zamienię znowu 6 na 2, to owszem wszystko słyszę, ale mam wtedy stereo, a mnie 5.1. To się jakoś koryguje, czy mam z tym żyć... Karta audigy. Pozdrawiam - JanuszWo PS Dalej mam wyciszony rosegarden - dźwięki leci jak zza ściany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Listopad 1, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2008 nie jestem pewien czy o to chodzi ale poszukaj na forum informacji o pliku .asoundrc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszWo Napisano Listopad 1, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2008 nie jestem pewien czy o to chodzi ale poszukaj na forum informacji o pliku .asoundrc Mam ten plik, wkleiłem, co trzeba... zgodnie z informacjami z tego forum. Pudło Pozdrawiam - JanuszWo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Listopad 2, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2008 PS Dalej mam wyciszony rosegarden - dźwięki leci jak zza ściany. Rosegarden to oprogramowanie do tworzenia muzyki i wszystkie (99,9%) korzystają z serwera dźwięku JACK. Upewnij się że zainstalowałeś pakiet jack-audio-connection-kit i uruchomiłeś JACK'a poleceniem: jackd -d alsa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszWo Napisano Listopad 2, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2008 jackd -d alsa Tak, wszystko jest tak jak piszesz. Tylko, że nie pod moją fedorą 9 na laptopie lenovo r61i z kartą dźwiękową audigy 2 zs notebook. Na forum multimedia znajdziesz też posta o moich kłopotach jeszcze z audacity. Też słychać je jak przez ścianę... I cierpliwie czekam na jakąś sugestię... Pozdrawiam - JanuszWo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Listopad 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2008 Wiesz o czym mówisz, czy się zgubiłeś? Bo ja tak. Mówię, że Rosegarden wymaga JACK'a do działania. Pokaż dokładne wyjście polecenia jackd -d alsa. Stary post o Audacity dotyczył PulseAudio i go pamiętam. Teraz działa ono bez problemu z Pulse, więc nie wiem w czym problem. Co do dźwięku w filmie. Skoro masz uszkodzony film, to niewiele zdziałasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszWo Napisano Listopad 4, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2008 Witam! Pokazuję ;-) jackd -d alsa jackd 0.109.2 Copyright 2001-2005 Paul Davis and others. jackd comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY This is free software, and you are welcome to redistribute it under certain conditions; see the file COPYING for details JACK compiled with System V SHM support. loading driver .. creating alsa driver ... hw:0|hw:0|1024|2|48000|0|0|nomon|swmeter|-|32bit control device hw:0 configuring for 48000Hz, period = 1024 frames (21.3 ms), buffer = 2 periods ALSA: final selected sample format for capture: 32bit little-endian ALSA: use 2 periods for capture ALSA: final selected sample format for playback: 32bit little-endian ALSA: use 2 periods for playback U mnie audacity owszem działa, ale dźwięk mam przytłumiony, jak przez ścianę (czyli to samo, co z rosegarden). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Listopad 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2008 Kurde, człowieku, dalej się nie rozumiemy chyba. Audacity nie potrafi pracować z JACK'iem zaś Rosegarden umie tylko z nim. Po uruchomieniu tego polecenia, oczywiście nie zamykasz konsoli i nie kończysz polecenia? Tylko odpalasz Rosegarden? BTW. Następnym razem wyjście konsoli wklejaj w tag code Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszWo Napisano Listopad 5, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2008 Witaj! Konsoli nie zamykam itd Rozumiem Ciebie. Piszesz o jackd i rosegarden, a ja Ci jeszcze dodaję, że podobny problem z głośnością mam przy pracy z audacity. Ty napisałeś, że "Stary post o Audacity dotyczył PulseAudio i go pamiętam. Teraz działa ono bez problemu z Pulse, więc nie wiem w czym problem." No, mój problem jest taki, że ja mam dalej problem z cichym audacity... Tak samo jak z rosegarden... No, wiem, że jedno idzie przez jackd a drugie (audacity) przez alsę? Dla mnie problem jest taki sam. Pozdrawiam - JanuszWo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Listopad 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2008 To może inaczej, nie podałeś najważniejszego. Jaka Fedora? jaka wersja PulseAudio? Jaka Wersja Audacity? Jaka wersja JACK? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Listopad 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2008 A ja bym się pobawił przełącznikami w mikserze alsy :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszWo Napisano Listopad 8, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2008 Witam! Nie zawsze ma człowiek dostęp do swojego laptopa. Wersje pakietów: audacity-freeworld.i386 1.3.5-0.4.beta.fc9 pulseaudio.i386 0.9.10-2.fc9 Nie widziałem, co wybrać, jeśli chodzi o jackd. Więc: akode-jack.i386 2.0.2-5.fc9 alsa-plugins-jack.i386 1.0.16-4.fc9 audacious-plugins-jack.i386 1.4.5-1.fc9 jack-audio-connection-kit.i386 0.109.2-3.fc9 jack-audio-connection-kit-devel.i386 0.109.2-3.fc9 jack-rack.i386 1.4.7-1.fc9 pulseaudio-module-jack.i386 0.9.10-2.fc9 Update na bieżąco. Jeśli chodzi o regulację w alsie, to nic z tego. W alsamixer mam tylko Master, w alsamixergui mam Master i Capture... Wszystko na 100% Pozdrawiam - JanuszWo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi