Skocz do zawartości

[fc9] Instalacja Sterowników Nvidia Ge Force 8200mg

David.Roswell

Rekomendowane odpowiedzi

Szczerze mówiąc to przeglądałem forum od 2 dni i po takiej ilości informacji w końcu udało mi się zainstalować sterowniki do grafiki nvidia na moim laptopie więc postanowiłem podzielić się z forumowiczami jak mi się to udało. Wiem że były już posty o tym jak instalować te sterowniki ale postaram zebrać się wszystko do kupy jak to u mnie wyglądało.

Karta: NVIDIA GeForce 8200M

Zanim zaczniemy.

1. wchodzimy na tą oto stronę NVIDIA i pobieramy sterowniki w wersji 177.80 (w moim przypadku dla Linux IA32)

2. zapisujemy sterowniki w dowolnym miejscu na dysku (zapamiętujemy ścieżkę dla przykładu użyję katalogu da użytkownika user)

/home/user/NVIDIA-Linux-x86-177.80-pkg1.run

I. Na początku przy starcie z gruba wciskamy dowolny klawisz, następnie do boota FC9 dodajemy:

linux 3

spowoduje to że uruchomimy system w trybie kosolowym (textowym jak to ja nazywam)

II. logujemy się jako root następnie odpalamy instalacje sterowników

sh /home/user/NVIDIA-Linux-x86-177.80-pkg1.run

jeżeli podczas instalacji zostaniemy zapytani czy instalator ma zmodyfikować X'y zabraniamy mu tego gdż system może nie wstać (ja tak zrobiłem ;) )

III. Jeżeli nie wystąpią żadne problemy z instalacją przechodzimy do punktu IV.

w razie problemów przy instalacji sterowników z kernelem (jak w moim przypadku) wpisałem

yum install kernel-devel

po zainstalowaniu wracamy do punktu II

IV Modyfikacja xorg.conf

klepiemy

nano /etc/X11/xorg.conf

i edytujemy plik w następujący sposób:

...
Section "Device"
...
Driver "nvidia"                <-- tu wstawiamy nvidia
...
...

wciskamy ctrl+x zgadzamy się na zapisanie zmian i powino działać wszystko na nowych sterownikach.

Jeżeli ktoś znalazł błędy lub ma jakieś sugestie to pisać śmiało mistrzem nie jestem bo pierwszy raz instaluje sterowniki do grafiki więc mogę być tylko przykładem ze się da jak się chce.

Jeżeli ktoś znalazł błędy lub ma jakieś sugestie

Wypadałoby na początek napisać dlaczego nie zrobiłeś tego standardowo przez instalację repo rpmfusion i

yum install kmod-nvidia

Specyfika karty? Laptopa? Jakieś inne powody? Wiem, że w F9 były początkowo problemy, ale potem się to wyprostowało. Czy chodziło tylko o supernówkę 177?

(...)robiłem to w pracy bez dostępu do internetu(...)
Nic dziwnego, że yum nie działa ;) Ale i tak lepiej poszukać na forum i sprawdzić jakie pliki są potrzebne. Chyba kmod-nvidia, xorg-x11-drv-nvidi i coś jeszcze. Nie pamiętam dokładnie, jak sprawdzę to dopiszę.