menth0l Napisano Listopad 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2008 Czy jest może jakiś miły człowiek, który spaczkowałby Kadu 0.6.5 i wrzucił na jakieś repozytorium fedorowe? Ta wersja używa już QT4 czyli standard dla KDE 4... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Listopad 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2008 Jest opiekun paczki który się tym zajmuje. Jednak proces wrzucania paczki do repo trochę trwa, ponieważ najpierw musi przejść proces tzw. weryfikacji. W tym celu najpierw wędruje do repo rawhide i gdy paczka będzie w miarę stabilna to do updates-testing[-newkey] a gdy jest już pewność że nie będzie wywalać systemu, etc. to wędruje do updates[-newkey]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Listopad 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2008 Paczka kadu to moja działka i rzeczywiście wydanie RC tej wersji przeszło trochę obok mnie ze względu na brak czasu. Niemniej, obiecuję, że zajmę się tym w weekend. Jak będzie gotowe to dam znać w tym temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Listopad 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2008 No cóż, trochę się to przeciągnęło, ale w końcu paczki są gotowe. Nie będę tego na razie wysyłał do repozytorium ze względu na to, że wiele zewnętrznych modułów się nie kompiluje. Paczki można ściągać tutaj: http://ecik.fedorapeople.org/kadu/ Miłego testowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
menth0l Napisano Listopad 15, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2008 Dzięki wielkie! Zabieram się zatem do oblatywania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Listopad 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2008 Hmmm, trochę mało tych modułów, patrząc na oficjalną listę przystosowanych modułów kadu, powinno ich być znacznie więcej ? http://www.kadu.net/forum/viewtopic.php?f=10&t=9254 Ps. nie możnaby na razie instalować tej wersji obok 0.6.0 (w /opt), dopóki nie zostaną dostosowane pozostałe moduły ?? Na chwilę obecną aby zainstalować 0.6.5 trzeba wywalić stare kadu, a przynajmniej te moduły których nie ma w 0.6.5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Listopad 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2008 Hmmm, trochę mało tych modułów, patrząc na oficjalną listę przystosowanych modułów kadu, powinno ich być znacznie więcej ? http://www.kadu.net/forum/viewtopic.php?f=10&t=9254 Próbowałem przekompilować wszystkie te, które są zaznaczone na zielono na tej liście i część z nich się wywaliła. Co nie jest zresztą dziwne, bo nie widziałem, żeby były do nich nowe wersje. Np. taki last_seen jest zaznaczony na zielono, a jego najnowsze źródła, które są do ściągnięcia tutaj są z marca i nie działają. Ps. nie możnaby na razie instalować tej wersji obok 0.6.0 (w /opt), dopóki nie zostaną dostosowane pozostałe moduły ?? Na chwilę obecną aby zainstalować 0.6.5 trzeba wywalić stare kadu, a przynajmniej te moduły których nie ma w 0.6.5. To jest właśnie powód, dla którego nie chcę wbijać z rc2 do repo. Mogłoby spowodować trochę zamieszania w systemie. Te moduły, które nie będą działać w wersji finalnej, będą po prostu oznaczone jako "obsoleted" w specu kadu i dzięki temu update'y nie będą się wywalać. A jeśli chodzi o instalację do /opt to zerknę na to późnym wieczorem ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Listopad 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2008 hmmm dziwne, u mnie kompilacja idzie bez problemu. Przetestowałem na last_seen i screenshot, w obu przypadkach wynik kompilacji jest taki: Scanning dependencies of target last_seen-translations [ 32%] Generating last_seen_pl.qm Updating '/home/adi/kadu/modules/last_seen/last_seen_pl.qm'... Generated 1 translation(s) (1 finished and 0 unfinished) [ 32%] Built target last_seen-translations [ 33%] Qt Wrapped File [ 33%] Qt Wrapped File Scanning dependencies of target last_seen [ 33%] Building CXX object modules/last_seen/CMakeFiles/last_seen.dir/infos.cpp.o /home/adi/kadu/modules/last_seen/infos.cpp: In constructor ?Infos::Infos(QObject*, const char*)?: /home/adi/kadu/modules/last_seen/infos.cpp:76: warning: deprecated conversion from string constant to ?char*? [ 34%] Building CXX object modules/last_seen/CMakeFiles/last_seen.dir/infos_dialog.cpp.o [ 34%] Building CXX object modules/last_seen/CMakeFiles/last_seen.dir/moc_infos.cxx.o [ 34%] Building CXX object modules/last_seen/CMakeFiles/last_seen.dir/moc_infos_dialog.cxx.o Linking CXX shared module liblast_seen.so [ 34%] Built target last_seen edit: zaraz przekompiluję kadu ze wszystkimi modułami, zobaczę czy się coś wysypie. edit2: [100%] Built target kadu Jedynie wysypał się plus_pl_sms - zgłoszone już na forum kadu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Listopad 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2008 hmmm dziwne, u mnie kompilacja idzie bez problemu. No cóż, rzeczywiście, to ja popełniałem, dość głupi zresztą, błąd... Przy okazji zauważyłem też, że miałem przekroczoną quotę i nie wiem czy przypadkiem części modułów nie obcięło z tego powodu, bo nie patrzyłem dokładnie na listę plików, które znalazły się na serwerze. Tak czy owak, teraz już wszystkie moduły zaznaczone na zielono z tej listy są spaczkowane i znajdują się na serwerze na http://ecik.fedorapeople.org/kadu/. Mam nadzieję, że teraz rzeczywiście nic nie umknęło mojej uwadze ;] Wracając do instalacji do /opt - ze względu na problemy z modułami i uploadem, na razie się tym nie zajmowałem, ale postaram się to zrobić niedługo. [edit]Kadu instalujące się do /opt, już gotowe. Udostępniłem jedynie SRPM-a tutaj. Chyba powinno dobrze się sprawować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Listopad 16, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2008 Dzięki ecik__, zaraz spróbuję zbudować paczki z instalacją do /opt edit:A więc tak, ogólnie to były problemy, m.in. zapomniałeś pozmieniać Requires: kadu-word_fix na kadu_opt-word_fix itd. w powerkadu, po zmianie rpm dalej się o coś rzucał, nie pamiętam o co już, ale zacząłem się trochę bawić Twoim specem, jako iż widzę masz go trochę mało aktualnego Ogólnie chodziło o to że kilka modułów weszło już do core, inne przestały być wspierane (arts_sound i dcopexport) więc trochę zmian mi wyszło tam. Ogólnie wszystko niby się buduje ok, działać też działa, z jednym małym wyjątkiem - coś zbytnio musiałem namieszać przy powerkadu i podmodułach, próba załadowania powerkadu kończy się wywrotką kadu :] Coś za bardzo namieszałem, a nie chce mi się już dochodzić co i jak. Jak by się ktoś chciał przyjrzeć co jest nie tak to tu leży diff do speca (spory, a pewnie jeszcze więcej trzeba po mnie popoprawiać), a tutaj src.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Grudzień 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2008 Ponieważ wydano oficjalnie 6.5 więc oto co na razie widzę dla f10 http://ecik.i-rpg.net/kadu/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Grudzień 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2008 Ponieważ wydano oficjalnie 6.5 więc oto co na razie widzę dla f10 http://ecik.i-rpg.net/kadu/ Kadu jest już w repozytorium, trzeba tylko trochę poczekać aż się serwery zsynchronizują; na niektórych już jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
menth0l Napisano Grudzień 11, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 11, 2008 Czy tylko ja tak mam, że po aktualizacji ikona kadu nie pokazuje sie w trayu a po zamknięciu okna najzwyczajniej w świecie się zamyka zamiast ukryć okienko? [Edyta] Wróciłem do wersji z pierwszego linka od Ecika i jest ok... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaru Napisano Grudzień 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2008 Menth0l pamiętam, że kiedyś by ikonka zostawała na Trayu to trzeba było doinstalować paczkę dokującą chyba Kadu-dock czy coś tędy... nie wiem jak teraz niestety ale możliwe, że to o to się rozchodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
menth0l Napisano Grudzień 22, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2008 No niestety takiego pakietu nie ma. Czy to jest bug w kadu czy może doszły jakieś nowe opcje, których nie zauważyłem w konfiguratorze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi