jpc Napisano Listopad 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2008 witam. jak zainstalować w Fedorze 9 program btnx? na http://www.ollisalonen.com/btnx/ sa tylko wersje pod ubuntu i suse, próbowałem instalować, ale wystepuje "konflikt plików lokalnych między pakietami": Test Transaction Errors: file /etc/init.d from install of btnx-0.4.7-opensuse10.3.2.i586 conflicts with file from package chkconfig-1.3.37-2.i386 . przy próbie instalacji ze źródeł ./configure wykonuje sie bez problemów, przy make wywala takie coś: [root@localhost btnx-0.4.11]# make make all-recursive make[1]: Wejście do katalogu `/home/michal/Pliki/Pobieranie/Firefox/btnx/btnx-0.4.11' Making all in src make[2]: Wejście do katalogu `/home/michal/Pliki/Pobieranie/Firefox/btnx/btnx-0.4.11/src' make[2]: Nie ma nic do zrobienia w `all'. make[2]: Opuszczenie katalogu `/home/michal/Pliki/Pobieranie/Firefox/btnx/btnx-0.4.11/src' Making all in data make[2]: Wejście do katalogu `/home/michal/Pliki/Pobieranie/Firefox/btnx/btnx-0.4.11/data' make[2]: Nie ma nic do zrobienia w `all'. make[2]: Opuszczenie katalogu `/home/michal/Pliki/Pobieranie/Firefox/btnx/btnx-0.4.11/data' make[2]: Wejście do katalogu `/home/michal/Pliki/Pobieranie/Firefox/btnx/btnx-0.4.11' make[2]: Opuszczenie katalogu `/home/michal/Pliki/Pobieranie/Firefox/btnx/btnx-0.4.11' make[1]: Opuszczenie katalogu `/home/michal/Pliki/Pobieranie/Firefox/btnx/btnx-0.4.11' nie wiem czy tak być powinno.. a przy make install wywala takie coś: [root@localhost btnx-0.4.11]# make install Making install in src make[1]: Wejście do katalogu `/home/michal/Pliki/Pobieranie/Firefox/btnx/btnx-0.4.11/src' make[2]: Wejście do katalogu `/home/michal/Pliki/Pobieranie/Firefox/btnx/btnx-0.4.11/src' test -z "/usr/local/sbin" || /bin/mkdir -p "/usr/local/sbin" /usr/bin/install -c 'btnx' '/usr/local/sbin/btnx' make[2]: Nie ma nic do zrobienia w `install-data-am'. make[2]: Opuszczenie katalogu `/home/michal/Pliki/Pobieranie/Firefox/btnx/btnx-0.4.11/src' make[1]: Opuszczenie katalogu `/home/michal/Pliki/Pobieranie/Firefox/btnx/btnx-0.4.11/src' Making install in data make[1]: Wejście do katalogu `/home/michal/Pliki/Pobieranie/Firefox/btnx/btnx-0.4.11/data' make[2]: Wejście do katalogu `/home/michal/Pliki/Pobieranie/Firefox/btnx/btnx-0.4.11/data' test -z "/etc/init.d" || /bin/mkdir -p "/etc/init.d" /usr/bin/install -c 'btnx' '/etc/init.d/btnx' make install-exec-hook make[3]: Wejście do katalogu `/home/michal/Pliki/Pobieranie/Firefox/btnx/btnx-0.4.11/data' Registering init script chkconfig --add btnx make[3]: chkconfig: Polecenie nie znalezione make[3]: *** [install-exec-hook] Błąd 127 make[3]: Opuszczenie katalogu `/home/michal/Pliki/Pobieranie/Firefox/btnx/btnx-0.4.11/data' make[2]: *** [install-exec-am] Błąd 2 make[2]: Opuszczenie katalogu `/home/michal/Pliki/Pobieranie/Firefox/btnx/btnx-0.4.11/data' make[1]: *** [install-am] Błąd 2 make[1]: Opuszczenie katalogu `/home/michal/Pliki/Pobieranie/Firefox/btnx/btnx-0.4.11/data' make: *** [install-recursive] Błąd 1 wywala tutaj tekst "chkconfig: Polecenie nie znalezione", co jest dziwne bo mam zainstalowane chkonfig. ściągnąłem też pliki rpm stąd: btnx i btnx-config, ale przy próbie instalacji btnx wywala że do instalacji potrzebny jest juz zainstalowany btnx-config, a przy instalacji btnx-config pisze że potrzebuje btnx :D nieźle.. nie musze używać akurat btnx, ważne żebym mógł ustawić jakieś skróty klawiszowe pod dodatkowe przyciski w myszce. dziwie sie że nie ma czegoś takiego domyślnie w fedorze (zreszta w ubuntu też nie było). przecież to jest taka podstawowa sprawa! może czegoś nie wiem, ale szukam od dawna i nic nie znalazłem tylko btnx.. a patrzac tutaj to nie jest to zbyt znany program w polsce.. lubie mieć pod jeden dodatkowy klawisz przypisaną minimalizację okna, a pod drugi zamknięcie, to jest bardzo przydatne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2008 ściągnąłem też pliki rpm stąd: btnx i btnx-config, ale przy próbie instalacji btnx wywala że do instalacji potrzebny jest juz zainstalowany btnx-config, a przy instalacji btnx-config pisze że potrzebuje btnx :D nieźle.. Musisz je zainstalować razem tj. rpm -ivh btnx-0.4.11-1.fc9.i386.rpm btnx-config-0.4.9-1.fc9.i386.rpm lub yum localinstall btnx-0.4.11-1.fc9.i386.rpm btnx-config-0.4.9-1.fc9.i386.rpm . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpc Napisano Listopad 8, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2008 Thof: wielkie dzięki, zainstalowało sie. jednak btnx nie potrafi wykryć myszki (pod ubuntu nigdy nie miałem tego problemu) z tego co widzę to troche ludzi ma problem z btnx pod fedorą 9: google: fedora 9 btnx i nigdzie nie widzę rozwiązania:( ciągle szukam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi