Dominik137 Napisano Listopad 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2008 Witam, jest to mój pierwszy post na forum, proszę o wyrozumiałość. Przeszukałem google i forum ale nie znalazłem w miarę jasnej odpowiedzi na mój problem - dlatego tutaj piszę. "Namieszałem" coś w menadżerze logowania. Po ponownym uruchomieniu komputera, otrzymuje komunikat Nie można uruchomić sesji z powodu błędu wewnętrznego. a w pliku ~/.esession-errors: /etc/gdm/PreSession/Default: Registering your session with wtmp and utmp /etc/gdm/PreSession/Default: running: /usr/bin/sessreg -a -w /var/log/wtmp -u /var/run/utmp -x "/var/gdm/:0.Xservers" -h "" -1 ":0" "root" session_child_run: Nie można uruchomić /etc/X11/xinit/Xsession default Próbowałem zalogować się na różnych użytkownikach w tym na root oraz przy użyciu różnych sesji w tym awaryjnej lecz beskutecznie. Czy można to w miarę prosto i szybko naprawić? Jestem nowicjuszem jeśli chodzi o (_linux'a_ → Linuksa) ORT, proszę o wmiarę jasny opis. Dzięki za pomoc i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2008 "Namieszałem" coś w menadżerze logowania.A co konkretnie robiłeś? Bo przy takim opisie to mogę Ci tylko polecić przywrócenie systemu z backupu (lub reinstalację jeśli backupu nie posiadasz). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dominik137 Napisano Listopad 10, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2008 dokładnie nie pamiętam, bo eksperymentowałem z "nowymi" opcjami. Zmieniałem środowisko graficzne do logowania oraz włączyłem możliwość logowania zdalnego. Wolałbym skorzystać z reinstalacji, ale czy ona nie usunie mi plików konfiguracyjnych od http,poczty i baz danych? Próbowałem to zrobić z płyty, którą zainstalowałem ten system ale jest tam możliwość uaktualnienia systemu. Kopii niestety nie posiadam (jak zwykle :/) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2008 ale czy ona nie usunie mi plików konfiguracyjnych od http,poczty i baz danych?Usunie. Ale tym razem możesz zdążyć zrobić backup Jeśli Ci się nie spieszy, to poczekaj - może znajdzie się ktoś, kto miał podobny problem i coś mądrzejszego napisze. Chociaż pisałeś "prosto i szybko naprawić", więc tu już Twoja decyzja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dominik137 Napisano Listopad 10, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2008 no dobra, to jak mam przeprowadzić reinstalację, tak by "zdążyć" wykonać kopie. Na płytce od systemu mam tylko możliwość instalacji i uaktualnienia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2008 Ściągnij LiveCD, odpal, podmontuj partycje i zrób kopie. Przynajmniej tych najważniejszych plików konfiguracyjnych, o których wspominałeś. Live CD nie musi być najnowsze, w sumie nawet nie musi to być Live CD Fedory. Byle mieć system i co za tym idzie możliwość podmontowania partycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dominik137 Napisano Listopad 11, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2008 kopie potrzebnych plików sobie wykonałem. Jak odpalić reinstalkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2008 Jak odpalić reinstalkę?Takie pytania każą mi wątpić w Twoją możliwość samodzielnego myślenia i myślenia w ogóle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dominik137 Napisano Listopad 11, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2008 to nie było miłe, ani nie przybliżyło mnie do rozwiązania problemu. W windowsie reinstalacje prowadziło się poprzez wybranie naprawy systemu, nie wiem jak to jest w (_linuxie_ → Linuksie) ORT...mam po prostu zainstalować ponownie system? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Listopad 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2008 A jak to instalowałeś za pierwszym razem? Przypomnij sobie i powtórz czynności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi