Skocz do zawartości

Skrypt Z Iptables Nie Działa Na Fc8

kaktus250

Rekomendowane odpowiedzi

Wynik iptables -V : iptables v.1.3.8

Wynik uname -r : 2.6.23.1-42.fc8

Mam skrypt który uruchamiam ręcznie z katalogu /root zawierajace regułki na iptables . W Aurox 9.2 pisałem w konsoli

# /root/skrypt.sh

i wszystko co było w skrypcie działało.

Na Fedorze wyrzuca komunikat

iptables: No chain/target/match by that name iptables: Bad policy name

i pod spodem do każdej regułki dodatkowo:

Try 'iptables -h' or 'iptables --help' for more information.

'iptables v.1.3.8: Invalid terget name ' ACCEPT

Regułki które są w skrypcie pisane w konsoli działają.

Próbowałem dopisać ścieżkę do iptables w skrypcie.

Więc w skrypcie, takim zrobionym dla ćwiczeniowych (bo myślę że jak jedna linia zadziała to dostosuję pozostałe)

zostawiłem tylko:

IPTABLES=/sbin/iptables

$IPTABLES -F

Dostałem komunikat:

iptables: No chain/target/match by that name

Dlaczego nie mogę uruchomić skryptu ?

proszę o pomoc

Po pierwsze sprawdź czy poszczególne regułki są poprawne. Może zabrakło definicji jakiegoś niestandardowego łańcucha? Wpisuj po kolei w konsoli jako root poszczególne linijki skryptu. Powinieneś wykryć błąd.

Uwaga ogólna: zamiast pisać skrypt bezpieczniej jest skorzystać z wpisów do /etc/sysconfig/iptables, bo reguły wczytywane są wcześniej niż z takiego skryptu. Jak już będziesz miał wszystkie potrzebne regułki wpisane (czyli polecenie "iptables -L" wypisze co trzeba), to skorzystaj z polecenia

iptables-save > /etc/sysconfig/iptables

Wcześniej oczywiście zrób backup oryginalnego pliku /etc/sysconfig/iptables (o ile istnieje).

Zakładam, że usługa iptables jest uruchomiona co najmniej na poziomach współpracujących z siecią, czyli 2, 3 i 5.

Polecam "man iptables", "man iptables-save", "man iptables-restore" i pokrewne wymienione w manualach w sekcji "SEE ALSO".

Po pierwsze sprawdź czy poszczególne regułki są poprawne. Może zabrakło definicji jakiegoś niestandardowego łańcucha? Wpisuj po kolei w konsoli jako root poszczególne linijki skryptu. Powinieneś wykryć błąd.

Uwaga ogólna: zamiast pisać skrypt bezpieczniej jest skorzystać z wpisów do /etc/sysconfig/iptables, bo reguły wczytywane są wcześniej niż z takiego skryptu. Jak już będziesz miał wszystkie potrzebne regułki wpisane (czyli polecenie "iptables -L" wypisze co trzeba), to skorzystaj z polecenia

iptables-save > /etc/sysconfig/iptables

Wcześniej oczywiście zrób backup oryginalnego pliku /etc/sysconfig/iptables (o ile istnieje).

Zakładam, że usługa iptables jest uruchomiona co najmniej na poziomach współpracujących z siecią, czyli 2, 3 i 5.

Polecam "man iptables", "man iptables-save", "man iptables-restore" i pokrewne wymienione w manualach w sekcji "SEE ALSO".

Regułki działają jak je uruchamiam z konsoli, a te same ze skryptu nie.

Ja mam 2 skrypty: jeden blokuje, drugi udostępnia Internet dla grupy userów z sieci LAN. Używam ich kilka razy dziennie, więc nie mogę regułek które w nich są wpisywać "w system na sztywno" - bo chyba tak sugerujesz.

MOże Twoja podpowiedź co do poziomów jest dobra, ale ja nie znam się na tym za bardzo i jakbyś mógł podpowiedzieć ?....to ja poprosze.

Skrypty uruchamiam jako root z katalogu /root - na Aurox 9.2 szło bez problemu, ale przesiadam się na Fedorę bo jest lepsza.

Łańcuchy są typowe: INPUT, OUTPUT

Co do poziomow uruchamiania usług - man chkconfig. Jest też jakieś narzędzie graficzne chyba, ale nie korzystam. Jeśli regułki wpisywane z ręki działają, tzn. że usługa iptables też działa i nie ma chyba co sprawdzać.

zostawiłem tylko:

IPTABLES=/sbin/iptables

$IPTABLES -F

Dostałem komunikat:

iptables: No chain/target/match by that name

Musisz mieć coś w systemie rozwalone, bo flush powinien pójść. Sprawdziłbym dokładnie czy nie ma jakiejś literówki. Czy na polecenie

iptables -L

też wypisuje takie rzeczy?

[EDIT]Zapomniałem napisać, że w pierwszym poście pokręciły mi się łańcuchy z targetami :) Nie chodzilo mi o INPUT, OUTPUT tylko raczej o to co wystepuje po opcji -j

Co do poziomow uruchamiania usług - man chkconfig. Jest też jakieś narzędzie graficzne chyba, ale nie korzystam. Jeśli regułki wpisywane z ręki działają, tzn. że usługa iptables też działa i nie ma chyba co sprawdzać.

Musisz mieć coś w systemie rozwalone, bo flush powinien pójść. Sprawdziłbym dokładnie czy nie ma jakiejś literówki. Czy na polecenie

iptables -L

też wypisuje takie rzeczy?

[EDIT]Zapomniałem napisać, że w pierwszym poście pokręciły mi się łańcuchy z targetami :) Nie chodzilo mi o INPUT, OUTPUT tylko raczej o to co wystepuje po opcji -j

Może ja napiszę. Zrobiłem teraz dla cwiczeń 2 skrypty.

cwicz1.sh (755 root root) o treści:

#usunięcie reguł filtra

iptables -F

# zablokowanie wszystkiego

iptables -P INPUT DROP

# przepuszczam wszysto co idzie z sieci LAN

iptables -A INPUT -i ! ppp0 -j ACCEPT

# przepuszczam polaczenia juz zestawione

iptables -A INPUT -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT

i tu po uruchomieniu z konsoli /root/cwicz1.sh mam monit:

Try 'iptables -h' or 'iptables --help' for more information

drugi skrypt o nazwie cwicz.sh (755 root root) i treści:

# odrzucam pakiety od kompa o IP 192.168.10.101**

iptables -I INPUT -s 192.168.10.0/24 -m mac --mac-source 00:13:D3:B0:82:CE -j DROP

i tu po uruchomieniu z konsoli /root/cwicz1.sh mam monit:

iptables v.1.3.8: Invalid terget name ' ACCEPT

Wszystkie komendy które mam w skrypcie działają jak je uruchamiam z konsoli.

I jeszcze to o co pytałeś.......zrobiłem trzeci skrypt o nazwie cwicz2.sh o treści:

iptables -L

i tu po uruchomieniu z konsoli /root/cwicz2.sh mam monit inny:

Chain INPUT (policy DROP)

target prot opt source destination

Chain FORWARD (policy ACCEPT)

Chain OUTPUT (policy ACCEPT)

------------------------------------------------------

Przepisywałeś czy kopiowałeś? Naprawdę masz napisane "Invalid terget name" a nie "target"? Jeśli to nie jest jakaś literówka z iptables v.1.3.8 albo Twoja ręczna pisanina, to zacząłbym się zastanawiać kto mi podmienił pakiet. Dość ważny pakiet :ph34r:

Przepisywałeś czy kopiowałeś? Naprawdę masz napisane "Invalid terget name" a nie "target"? Jeśli to nie jest jakaś literówka z iptables v.1.3.8 albo Twoja ręczna pisanina, to zacząłbym się zastanawiać kto mi podmienił pakiet. Dość ważny pakiet :ph34r:

Komunikaty konsoli pisałem ręcznie i zawartość skryptów kopiowałem. Te skrypty działają mi w tej chwili na Aurox 9.2.

Jeśli tak, to jeszcze sprawdziłbym końce linii za słowem "ACCEPT" - może masz końcówki linii DOSowe (0x0D 0x0A) zamiast linuksowych (0x0A).

To rozwiązało sprawę. Ja te pliki kopiowałem z Auroxa za pomocą Winscp na Pendrive'a, a potem pendrive'a montowałem na Fedorze i takie końce lini się zrobiły (a nie wiedziałem że to ma znaczenie).

Teraz te pliki- skrypty kopiowałem z Auroxa na pendrive'a i z pendrive'a na Fedorę za pomocą Winscp i znaczniki niewłaściwe nie powstały.

Dziękuję bardzo

sprawa zamknięta