exage Napisano Listopad 27, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 27, 2008 Witam wszystkich, zainstalowałem FC10 i mam dość nietypowy problem z gnomem, a mianowicie gdy się zaloguję rozmiar czcionek jest zbyt duży ale wystarczy, że uruchomię gnome-appearance-properties i wszystko staje się piękne (mimo, że nie tknąłem ani jednej opcji). Gdy się wyloguje i zaloguje ponownie musze powtórzyć proces... czy istnieje jakiś prosty sposób na rozwiązanie tego problemu ? Będę wdzięczny za każdą sugestię. Pozdrawiam, exage Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 27, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 27, 2008 Spróbuj usunąć (zmienić nazwę) pliki konfiguracyjne gnome. Może coś się namieszało po instalacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exage Napisano Listopad 27, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 27, 2008 Spróbuj usunąć (zmienić nazwę) pliki konfiguracyjne gnome. Może coś się namieszało po instalacji. Usunąłem - niestety cały czas tak samo się zachowuje. W sumie i tak jestem bardzo zadowolony bo po niezłych przejściach z opensuse 11 wreszcie wszystko hula W najgorszym wypadku dodam ten gnome-appearance-properties do programów, które się uruchamiają tuż po zalogowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 27, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 27, 2008 W sumie to bardzo dziwne zachowanie, próbowałeś zmieniać motyw? Jaką masz kartę graficzną? Jak się graficznie zalogujesz na roota to dzieje się tak samo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exage Napisano Listopad 27, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 27, 2008 W sumie to bardzo dziwne zachowanie, próbowałeś zmieniać motyw? Jaką masz kartę graficzną? Jak się graficznie zalogujesz na roota to dzieje się tak samo? Próbowałem, nawet stworzyłem jakiś własny - cały czas tak samo się zachowuje, Mam karte nvidii GeForce 6600 (sterowniki zainstalowałem bez problemu - mam direct rendering i działają mi te 'efekty') Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exage Napisano Listopad 27, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 27, 2008 Haha - fixed To może dziwne ale livna źle wygenerowało mi plik konfiguracyjny do Xów - dopisałem kilka linijek z tege co mi wygenerował konfigurator nvidii i działa. Dzięki za naprowadzenie Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edas Napisano Listopad 30, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2008 mógłbyś powiedzieć co dokładnie zrobiłeś? bo mam dokładnie taki sam problem tylko tyle że ja mam radeona x1300 - ale tak czy siak i tak jest dobrze bo pierwszy raz samemu mi działają efekty pulpitu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exage Napisano Grudzień 9, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2008 mógłbyś powiedzieć co dokładnie zrobiłeś? bo mam dokładnie taki sam problem tylko tyle że ja mam radeona x1300 - ale tak czy siak i tak jest dobrze bo pierwszy raz samemu mi działają efekty pulpitu Hej, przepraszam, że tak późno ale nie zaglądałem tu Nie wiem jak to wygląda z Radeonem ale ja z swoim GeForcem zrobiłem tak: - odpaliłem program Nvidia display settings (to mi się zainstalowało wraz z sterownikiem) i tam znalazłem taką opcję 'save X to Configuration file' podejrzałem jak wygląda ten plik.. otwarłem orgianalny config /etc/X11/xorg.conf (tam miałem istotone ustawiania dla Compiz także nie chciałem wszystkiego usawać) po prostu dodałem do tegeo pliku (orginalnego) to co mi wygenerował sterownik (tam było kilka sekcji). Gdyby miał typować, która linijka odpowiada za to zamieszanie strzeliłbym tak: Section "Files" FontPath "/usr/share/fonts/default/Type1" Bo ewidetnie font jest większy, Mam nadzieje, że Ci pomogłem. Zrób sobie backup tego orginalnego xorg,conf i oczywiście zresetuj X. Pozdrawiam, exage Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi