kamil396 Napisano Grudzień 1, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2008 Cześć, Usunełem windowsa, w jego miejscu stworzyłem partycje /home. Możecie mi powiedzieć w jaki sposób można przenieśc katalogi userów z folderu home do partycji o tej samej nazwie? Szukałem odpowiedzi na forum, jednak nie była ona pełna. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 1, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2008 Nie ma co szukać na forum - trzeba poczytać coś o systemie, w których się działa "man mount", coś o pliku /etc/fstab. Partycja nie ma nazwy, co najwyżej etykietę - przeznaczenie partycji zależy od Ciebie. Droga w 3 krokach: 1.podmontować partycję (tę nową) w dowolnym (pustym) katalogu 2.przekopiować z zachowaniem atrybutów pliki i katalogi z /home do punktu podmontowania partycji 3.wyczyścić katalog /home i wskazać jako punkt montowania nowej partycji Ale jeśli zadajesz takie pytania, to radziłbym przed przystąpieniem do działania przeczytać o podstawach systemu, żeby dramatu nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Grudzień 1, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2008 To ja mam do Ciebie WalDo małe pytanko, już drugi raz się przejechałem na tym, że nie mogę się zalogować na taki przeniesiony katalog domowy. 1. Olałem prawa i skopiowałem gdzies tam tymczasowo /home/user1 2. Nowa instalacja, tworzymy user2, powiedzmy że ma uid=502, gid=502, więc # kopiuję user1 na miejsce, zmieniam nazwę na user2 # chown -R 502:502 /home/user2 # chmod 700 /home/user2 3. podpinam # usermod -d /home/user2 user2 -->Odpowiedź: mam cię gdzieś, katalog istnieje, jest twój ale nie zalogujesz się do niego tylko do głównego / i nic nie będziesz mógł w nim zapisać. Poradziłem sobie robiąc nowego user3 z katalogiem i zmieniłem tylko wnętrzności, ale ... Czego brakuje w tej układance? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 1, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2008 1. Olałem prawaWg mnie tutaj jest pies pogrzebany. Pytania pomocnicze: 1. jakim poleceniem kopiowałeś /home/user1 i podkatalogi? 2. jako kto kopiowałeś? user1, root? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Grudzień 1, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2008 Zawsze kopiuję/przenoszę na szybko pod mc F5/F6, ale przecież potem ustawiam prawa chmod/chown, to za mało? Jako root, przenosząc nie jestem zalogowany na tym koncie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 1, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2008 Mowię tylko tyle ile wynika z moich doświadczeń. Nigdy tego nie analizowalem jakoś głębiej. Sądzę, że przy zwykłym kopiowaniu gdzieś ustawiają się inaczej (umask jak dla roota) uprawnienia i potem już nie ma zmiłuj, żadne chmody, chowny tego nie zmienią. Chociaż niby pod mc powinieneś mieć domyślnie zaznaczona opcję "zachowaj uprawnienia" czy jakoś tak podobnie. [EDIT] tego typu kopie zazwyczaj robię z konsoli za pomocą "cp -rp /home/user /katalog" albo przy pomocy tara też z opcją "-p". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi