Skocz do zawartości

Nie Moge Sie Zalogowac Na Gnome Z Roota

DEMON

Rekomendowane odpowiedzi

witam mam problem - przy instalacji podalem jenego uzytkownika takie zwyklego usera no dokonczylem instalacje - i mam problem gdyz np jak wyskakuje monit logowania do gnome to mam tego zwyklego uzytkownika moge go wybrac i sie na niego zalogowac - ale kurde jak chce zalogowac sie na roota to juz niemoge - biore zamiast tego zwyklego usera opcje inny i podaje kto ma sie zalogowac wpisje "root" i potem haslo podaje i d*pa nie loguje sie - wypisuje " nie mozna uwierzytelnic uzytkownika " normalnie z konsoli jak jestem to moge sie logowac na roota ale do gnome to nie moge tak jak by nie bylo dla niego konta czy co ? :)

mam go gdzies dodac w gnome czy jak - w poprzednich wydaniach tez podczas instalacji podawalem 1 zwyklasa a pozniej zawsze mogle sie logowac na roota bez problemu bez zadnych kombinacji teraz cos sie zmienilo ?

dziekuje za pomoc

Ludzie, co z wami? :ph34r:

Jesteś juz chyba 3. albo 4. osobą, która w ostatnim czasie pyta jak sie może zalogować na roota w trybie graficznym.

Takie działanie jest niebezpieczne z różnych względów (nie będę już powtarzał z jakich) i z tego powodu jest domyślnie zablokowane. Jeśli jest jakiś sensowny powód, dla którego musisz się logować do Xów jako root, to zmień politykę bezpieczeństwa (szukaj w Centrum Sterowania, czy jak to się nazywa) albo loguj się w trybie tekstowym i odpalaj X-y dla roota z linii poleceń.

Tylko wciąż nikt mi nigdy nie wyjaśnił do czego to komu potrzebne <_<

juz wyjasniam - nie wiem czy to jakis bug czy co ale np jak jestem zalogowany na zwyklego usera i chce np zmienic godzine to system prosi mnie o podanie hasla roota aby uwierzytelnic zmiane godziny systemowej (normalna sprawa) no i gdy podaje to haslo to zaprzeproszeniem gow...o sie dzieje - okienko od haselka zamigocze i nie dochodzi do przyjecia hasla - wiec chcialem wejsc na roota w gnome na chwile i tam znienic godzine - bo pod zwyklym userem nie uwierzytelnia mi tej czynnosci bo nie przyjmuje hasla tylko okienko zatrzesie sie i nic sie nie dzieje :)

ale juz w menu w upowaznieniach dodalem zwyklasa ze moze zmieniac godzine -problem rozwiazany - ale chcialbym miec mozliwosc zalogowania sie na na root w gnome aby dokonac jakis czynnosci np kopiujac mase plikow z jednego miejsca do drugiego - bez wpisywania dlugich komend a jedynie przeciagajac pliczki - czasami szybciej i prosciej pewne czynnosci mozna zrobic pod rootem w gnome niz wpisywanie dlugich komend :)

w centrum sterowania nie widze zadnej opcji odnosnie logowania z roota na gnome - ktos naprowadzi ?

kiedyś korzystałem jeszcze z polecenia ktore importowało bardzo dokładny czas z instytutu badań nuklearnych czy jakos tak
Uruchomienie usługi ntpd i podłączenie się do dwóch serwerów czasu w Głównym Urzędzie Miar: tempus1.gum.gov.pl oraz tempus2.gum.gov.pl