Skocz do zawartości

[f10]-plymouth

marciek

Rekomendowane odpowiedzi

Szukaj - było już na forum.

plymouth-set-default-plugin solar
/usr/libexec/plymouth/plymouth-update-initrd

Zdaje się, że do tego potrzeba źródeł jądra, więc doinstaluj sobie kernel-devel.

Inne motywy masz w /usr/lib/plymouth - zamiast "solar" możesz podać inną nazwę bez rozszerzenia ".so". Ale sądzę, że solar spodoba Ci się najbardziej ;0

[EDIT]

@sokar620 - myślę, że marciek ma plymouth/rhgb tylko z motywem "text"

Pomogło !

1. Po przez dopisanie w "/etc/grub.conf" w linijce kernel "vga=0x318"

--------------------------------------------------------------------------------------
2. Zmiana themsa "Plymouth" po przez :
plymouth-set-default-plugin solar
/usr/libexec/plymouth/plymouth-update-initrd

Tu jest opisane jaka wartosc vga dobrac aby miec odpowiednia ilosc kolorow/rozdzielczosc: http://128.194.106.6/~baum/linux/LDP/HOWTO...i/Vesafb-5.html

Co ustawić aby dzialalo i jak zmieniac pluginy: http://www.derekhildreth.com/blog/how-to-e...uth-fedora-tip/

Jak zmienić, gdy uruchamiam system, mam tylko pasek postępu. A chcę mieć "ładny graficznie" ekran podczas gdy uruchami się system.

Prawdopodobnie powinienieś wprowadzić zmienną do kernela np: vga='0x31b' (dla gruba 1280x1024x24bit VESA)

tu masz tabelę z rozdzielczością i głębią koloru http://www.mail-archive.com/[email protected]/msg06701.html

(...)na liveCD plymouth startuje jako serwer X ;)
AFAIK Plymouth nigdy nie był i raczej nie zamierza być serwerem Xów ;)

Jak zmienić temat na ładny, graficzny napisałem wyżej → post #3 Do tego oczywiście rhgb - dopisanie vga=XXX zmienia tylko rozdzielczość grafiki na starcie.

AFAIK Plymouth nigdy nie był i raczej nie zamierza być serwerem Xów ;)

Jak zmienić temat na ładny, graficzny napisałem wyżej → post #3 Do tego oczywiście rhgb - dopisanie vga=XXX zmienia tylko rozdzielczość grafiki na starcie.

Bzdura.

Nie chodzi mi o to ze plymouth JEST systemem X ale startuje W iksach. Tak samo jak w fedorze 9 rhgb. Opisałeś jak ustawić rozdzielczość we framebufferze, jednak Plymouth ma mozliwosc zadzialania w iksach

--> http://fedoraproject.org/wiki/Features/BetterStartup

tym rozni sie plymouth od wczesniejszego rhgb, ze wlacza serwer X tylko raz, co mialo przyspieszyc caly proces bootowania. Plymouth moze dzialac w trybie tekstowym, dzialac we framebufferze i jako serwer X. Tylko jak zmosic go do dzialania jako serwer X?

Nie chodzi mi o to ze plymouth JEST systemem X ale startuje W iksach.
Przysiągłbym, że powyżej pisałeś

co zrobić żeby plymouth zadziałał jako serwer X?
"jako serwer" a nie w X-ach.

A na razie Plymouth ma za zadanie zastapic rhgb. Chodzi o jednorazowe uruchomienie X-ow bez przełączania w tryb tekstowy w czasie startu. Jak to osiągnąć napisałem powyżej, nie wiem jak na Intelu.

probowalem z najrozniejszymi parametrami vga
No, vga to faktycznie steruje fb. Do odpalenia plymouth powinno wystarczyć rhgb. Jeśli to nic nie daje to zaryzykowałbym stwierdzenie, że plymouth nie radzi sobie z Intelem.

Druga sprawa, to fakt, ze możesz miec zainstalowany motym plymouth o nazwie "text" i wtedy o ile wiem X-y wstają od razu, ale start odbywa sie w trybie tekstowym, którego rozdzielczość jest zależna od parametru vga=...

Próbowałeś tak jak pisałem zmienić temat plymouth?

W grafice Intela powinno to zadziałać od razu.

Aby X uruchamiał się tylko raz, system musi być zabootowany z kernel-modesetting (spróbuj modeset) w GRUBie dodać. Nie jestem pewien czy tym wymusisz kernel-modesetting, ale przez nomodeset można wymusić wyłączenie, więc strzelam ;)