LenoX Napisano Marzec 20, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2009 Teraz sie zdenerwowałem. Próbujesz thof mi pomóc czy się wymądrzać. Stoczyłem zwycięską walkę z xorg.conf na innym kompie i mam pełną rozdzielczość na telewizorze LCD. Telewizor był nierozpoznany i dawał badziwną rozdzielczość.... Nie jestem d$$$$. I trochę się bawię z Fedorą. kmod-fglrx próbowałem zainstalować tylko dla tego, żeby mi nikt nie napisał ....a zainstaluj może ..... w linku miałeś rozwiązanie..... http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic...=0&p=105003 Przypominam, że pytanie jest: Jak ustawić inną rozdzielczość niż 720x400 70Hz dla levela 3 przy przejściu z levela 5? xorg.conf mogę sobie dostosować jak chę, ale tylko dla X'ów działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 20, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2009 kmod-fglrx próbowałem zainstalować tylko dla tegoMoże nie jesteś d$$$$ Ale thof chyba chciał Ci powiedzieć, że jesteś d$$$$ bo próbujesz zainstalować kmod-fglrx do karty nvidia Panowie, więcej luzu Może warto pisać dokładniej, precyzyjniej... ? BTW. Jesteś pewien, że wiesz co to jest poziom 3 i 5? Bo jakoś mam wrażenie, że chodzi Ci o przełączenie się na tryb tekstowy z trybu graficznego w trybie 5 a nie o przejście z trybu 5 na 3 czy na odwrót Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LenoX Napisano Marzec 21, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2009 To jeszcze raz. Odpala się serwer Xów Wpisuje na laptopie w konsoli: [mind@fk ~]$ su - Hasło: [root@fk ~]# init 3 Wynik: czarny ekran Naciskam Alt+Ctrl+F5 wynik: czarny ekran Naciskam Alt + Ctrl + F1 Widać ... Uruchamiam laptopa na levelu 3, wybieram: title Fedora (2.6.27.19-170.2.35.fc10.x86_64 vga 1440x900x8) root (hd0,0) kernel /vmlinuz-2.6.27.19-170.2.35.fc10.x86_64 ro root=UUID=02772a2c-855a-40ee-bc4f-faf204e0196f vga=868 rhgb quiet initrd /initrd-2.6.27.19-170.2.35.fc10.x86_64.img Wynik, widać wszystko. Rozdzielczość 1440x900 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2009 (edytowane) Naciskam Alt + Ctrl + F1 Widać ... Rozumiem, że "Widać..." oznacza, że widać konsolę tekstową? I możesz się na niej normalnie zalogować? Próbowałeś przełączania się na tryb tekstowy bez wyłączania X-ów (czyli bez "init 3"? Bezpośrednio z trybu graficznego takie np. Ctrl-Alt-F5. Też czarny ekran? No i pytanie jeszcze jak w końcu z tymi sterami. Czy odinstalowałeś kmod-fglrx? Czy zainstalowałeś (z powodzeniem) kmod-nvidia? [EDIT] Jeszcze tak mi do głowy przyszło... Masz włączonego SElinuksa? Sprawdzałeś czy objawy są takie same jak go wyłączysz? No i sprawdź może jeszcze tak na wszelki wypadek czy w /etc/event.d masz pliki od tty1 do tty6. Edytowane Marzec 22, 2009 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LenoX Napisano Marzec 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2009 Rozumiem, że "Widać..." oznacza, że widać konsolę tekstową? I możesz się na niej normalnie zalogować? raczej widać normalny pulpit, Xy. Komp po włączeniu uruchamia się w trybie graficznym bo w etc/inittab jest szczęśliwa cyferka 5. Zatem nie widać konsoli tekstowej na całym ekranie. Oczywiście mogę się logować w trybie graficznem. Próbowałeś przełączania się na tryb tekstowy bez wyłączania X-ów (czyli bez "init 3"? Bezpośrednio z trybu graficznego takie np. Ctrl-Alt-F5. Też czarny ekran? tak czarny ekran No i pytanie jeszcze jak w końcu z tymi sterami. Czy odinstalowałeś kmod-fglrx? Czy zainstalowałeś (z powodzeniem) kmod-nvidia? zainstalowałem tylko 'kmod-nvidia' bez żadnego problemu. 'kmod-fglrx' nie jest zainstalowane Jeszcze tak mi do głowy przyszło... Masz włączonego SElinuksa? Sprawdzałeś czy objawy są takie same jak go wyłączysz? SElinuks jest wyłączony. Wiem ze to niezalecane, ale ... No i sprawdź może jeszcze tak na wszelki wypadek czy w /etc/event.d masz pliki od tty1 do tty6. są pliki generalne jak odpalone są sterowniki nVidii, to działa tylko tryb graficzny. Rozdzielczości dla innych poziomów nie są obsługiwane przez wyświetlacz laptopa. Zanim odpalą się stery nVidii to level 1,2,3 odpala sie bez problemu po uruchomieniu kompa. po poleceniu init 5 nie ma już powrotu na niższa poziomy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LenoX Napisano Marzec 23, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2009 (edytowane) Witam, znalazłem w paru miejscach, że fbgetty obsługuje framebuffer w przeciwieństwie do mingetty. w /etc/event.d/tty5 jest linijka: exec /sbin/mingetty tty5 czy ktoś używa fbgetty? albo coś podobnego? Wydaje mi się, że zamiast ..."mingetty tty5" wpiszę .."fbgetty -fb ?????? tty" i bedę miał obsługiwaną rozdzielczość przez laptop. http://www.penguin-soft.com/penguin/man/8/fbgetty.html [EDIT] próbowałem instalować, ale po poleceniu 'make' wyskoczył błąd. Zupełnie nie wiem co dalej robić fbgetty is now configured. Type 'make' to build it. To install use 'make install.' [root@fk fbgetty]# make Making all in config make[1]: Wejście do katalogu `/home/mind/Download/fbgetty/config' make[1]: Nie ma nic do zrobienia w `all'. make[1]: Opuszczenie katalogu `/home/mind/Download/fbgetty/config' Making all in examples make[1]: Wejście do katalogu `/home/mind/Download/fbgetty/examples' Making all in test make[2]: Wejście do katalogu `/home/mind/Download/fbgetty/examples/test' make[2]: Nie ma nic do zrobienia w `all'. make[2]: Opuszczenie katalogu `/home/mind/Download/fbgetty/examples/test' make[2]: Wejście do katalogu `/home/mind/Download/fbgetty/examples' make[2]: Nie ma nic do zrobienia w `all-am'. make[2]: Opuszczenie katalogu `/home/mind/Download/fbgetty/examples' make[1]: Opuszczenie katalogu `/home/mind/Download/fbgetty/examples' Making all in contrib make[1]: Wejście do katalogu `/home/mind/Download/fbgetty/contrib' make[1]: Nie ma nic do zrobienia w `all'. make[1]: Opuszczenie katalogu `/home/mind/Download/fbgetty/contrib' Making all in packages make[1]: Wejście do katalogu `/home/mind/Download/fbgetty/packages' make[1]: Nie ma nic do zrobienia w `all'. make[1]: Opuszczenie katalogu `/home/mind/Download/fbgetty/packages' Making all in docs make[1]: Wejście do katalogu `/home/mind/Download/fbgetty/docs' make[1]: Nie ma nic do zrobienia w `all'. make[1]: Opuszczenie katalogu `/home/mind/Download/fbgetty/docs' Making all in include make[1]: Wejście do katalogu `/home/mind/Download/fbgetty/include' cd .. \ && CONFIG_FILES= CONFIG_HEADERS=include/config.h \ /bin/sh ./config.status config.status: creating include/config.h config.status: include/config.h is unchanged config.status: executing default-1 commands make all-recursive make[2]: Wejście do katalogu `/home/mind/Download/fbgetty/include' Making all in fbgetty make[3]: Wejście do katalogu `/home/mind/Download/fbgetty/include/fbgetty' Making all in generated make[4]: Wejście do katalogu `/home/mind/Download/fbgetty/include/fbgetty/generated' make all-am make[5]: Wejście do katalogu `/home/mind/Download/fbgetty/include/fbgetty/generated' make[5]: Nie ma nic do zrobienia w `all-am'. make[5]: Opuszczenie katalogu `/home/mind/Download/fbgetty/include/fbgetty/generated' make[4]: Opuszczenie katalogu `/home/mind/Download/fbgetty/include/fbgetty/generated' make[4]: Wejście do katalogu `/home/mind/Download/fbgetty/include/fbgetty' make[4]: Nie ma nic do zrobienia w `all-am'. make[4]: Opuszczenie katalogu `/home/mind/Download/fbgetty/include/fbgetty' make[3]: Opuszczenie katalogu `/home/mind/Download/fbgetty/include/fbgetty' make[3]: Wejście do katalogu `/home/mind/Download/fbgetty/include' make[3]: Opuszczenie katalogu `/home/mind/Download/fbgetty/include' make[2]: Opuszczenie katalogu `/home/mind/Download/fbgetty/include' make[1]: Opuszczenie katalogu `/home/mind/Download/fbgetty/include' Making all in src make[1]: Wejście do katalogu `/home/mind/Download/fbgetty/src' source='options.c' object='options.o' libtool=no \ depfile='.deps/options.Po' tmpdepfile='.deps/options.TPo' \ depmode=gcc3 /bin/sh ../config/depcomp \ gcc -DHAVE_CONFIG_H -I../include -I../include -g -O2 -c `test -f options.c || echo './'`options.c options.c:154: error: expected expression before ?struct? options.c:154: error: initializer element is not constant options.c:154: error: (near initialization for ?env_options[0].offset?) options.c:155: error: expected expression before ?struct? options.c:155: error: initializer element is not constant options.c:155: error: (near initialization for ?env_options[1].offset?) options.c:158: error: expected expression before ?struct? options.c:158: error: initializer element is not constant options.c:158: error: (near initialization for ?env_options[2].offset?) options.c:159: error: expected expression before ?struct? options.c:159: error: initializer element is not constant options.c:159: error: (near initialization for ?env_options[3].offset?) options.c:160: error: expected expression before ?struct? options.c:160: error: initializer element is not constant options.c:160: error: (near initialization for ?env_options[4].offset?) options.c:163: error: expected expression before ?struct? options.c:163: error: initializer element is not constant options.c:163: error: (near initialization for ?env_options[5].offset?) options.c:164: error: expected expression before ?struct? options.c:164: error: initializer element is not constant options.c:164: error: (near initialization for ?env_options[6].offset?) options.c:166: error: expected expression before ?struct? options.c:166: error: initializer element is not constant options.c:166: error: (near initialization for ?env_options[7].offset?) options.c:167: error: expected expression before ?struct? options.c:167: error: initializer element is not constant options.c:167: error: (near initialization for ?env_options[8].offset?) options.c:168: error: expected expression before ?struct? options.c:168: error: initializer element is not constant options.c:168: error: (near initialization for ?env_options[9].offset?) options.c:170: error: expected expression before ?struct? options.c:170: error: initializer element is not constant options.c:170: error: (near initialization for ?env_options[10].offset?) options.c:171: error: expected expression before ?struct? options.c:171: error: initializer element is not constant options.c:171: error: (near initialization for ?env_options[11].offset?) options.c:172: error: expected expression before ?struct? options.c:172: error: initializer element is not constant options.c:172: error: (near initialization for ?env_options[12].offset?) options.c:174: error: expected expression before ?struct? options.c:174: error: initializer element is not constant options.c:174: error: (near initialization for ?env_options[13].offset?) options.c:175: error: expected expression before ?struct? options.c:175: error: initializer element is not constant options.c:175: error: (near initialization for ?env_options[14].offset?) options.c:833: error: expected expression before ?struct? options.c:833: error: initializer element is not constant options.c:833: error: (near initialization for ?merge_option_list[0].offset?) options.c:835: error: expected expression before ?struct? options.c:835: error: initializer element is not constant options.c:835: error: (near initialization for ?merge_option_list[1].offset?) options.c:838: error: expected expression before ?struct? options.c:838: error: initializer element is not constant options.c:838: error: (near initialization for ?merge_option_list[2].offset?) options.c:839: error: expected expression before ?struct? options.c:839: error: initializer element is not constant options.c:839: error: (near initialization for ?merge_option_list[3].offset?) options.c:840: error: expected expression before ?struct? options.c:840: error: initializer element is not constant options.c:840: error: (near initialization for ?merge_option_list[4].offset?) options.c:842: error: expected expression before ?struct? options.c:842: error: initializer element is not constant options.c:842: error: (near initialization for ?merge_option_list[5].offset?) options.c:843: error: expected expression before ?struct? options.c:843: error: initializer element is not constant options.c:843: error: (near initialization for ?merge_option_list[6].offset?) options.c:844: error: expected expression before ?struct? options.c:844: error: initializer element is not constant options.c:844: error: (near initialization for ?merge_option_list[7].offset?) options.c:846: error: expected expression before ?struct? options.c:846: error: initializer element is not constant options.c:846: error: (near initialization for ?merge_option_list[8].offset?) make[1]: *** [options.o] Błąd 1 make[1]: Opuszczenie katalogu `/home/mind/Download/fbgetty/src' make: *** [all-recursive] Błąd 1 Edytowane Marzec 24, 2009 przez WalDo po raz kolejny proszę o właściwe stosowanie znaczników code i codebox. Jak to robic pisałem powyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi