Tutanchamon Napisano Grudzień 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2008 Niedawno wreszcie zaktualizowałem FC8 do FC10 i póki co jestem dość mocno rozczarowany KDE 4. Pierwszym zdecydowanie denerwującym problemem jest fakt, że po zalogowaniu się zamiast rozdzielczości 1440x900 widzę 1024x768. Problem jest o tyle dziwny, że jak włączę ustawienia ekranu, to automatycznie rozdzielczość wraca do ustawionego wcześniej 1440x900. Jak ustawić 1440x900 na stałe? Drugim problemem są strasznie denerwujące olbrzymie i nie za pięknie wyglądające czcionki. Czy da się je jakoś wygładzić i zmniejszyć? Mimo, iż wszystkie czcionki ustawione mam na Tahomę rozmiar 8 pt, to nadal są one strasznie większe i jakby ignorowane przez programy (nawet te pisane pod QT). Również Firefox wydaje się wyglądać strasznie staro, również czcionki są w nim wielkie i strasznie zlane. Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Grudzień 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2008 A próbowałeś bawić się antialiasingiem i DPI w Ustawieniach systemowych?? Znajdź na KDE Apps pakiet gtk-KDE4. Z jego pomocą będziesz mógł ustawić używanie KDEowskich czcionek przez Firefoksa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Percy Bent Napisano Grudzień 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2008 a druga sprawa jest taka że niestety nie wszystkie programy onbsługują QT4 i z tego co zauważyłem w Fedorze programy pod QT3 mają strasznie duże czcionki. Używałem wcześniej kde4 na Open Suse i nei było tego problemu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tutanchamon Napisano Grudzień 9, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2008 O ile z czcionkami jakoś już sobie daję radę, o tyle nadal nie mogę zrozumieć, dlaczego system zawsze uruchamia się w 1024x768 zamiast 1440x900... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Grudzień 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2008 Co pokazuje xrandr ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi