@WalDo Napisano Grudzień 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2008 Pomału przymierzam się do F10. W zasadzie wszystko jest OK poza - oczywiście - grafiką ATI (x1200 on board). Sterowników zamkniętych (kmod-fglrx) AFIAK brak, te wolne działają jak chcą, a jak nie chcą to wieszają system Co osiągnąłem po kilku dniach poszukiwan i walki z systemem? Żeby bronić się przed zwisami systemu utworzyłem xorg.conf i podałem driver "vesa", dodałem "nomodeset" do wywołania kernela. Działa poprawnie, ale ekran jest zbyt jasny. Na F8 korzystam z xgamma (tak naprawdę z wpisu w xorg.conf "Gamma 0.8 0.8 0.8") do przyciemnienia ekranu bez utraty wyrazistości i poprawnego odwzorowania kolorów. Niestety przy sterowniku "vesa" xgamma nie działa (ani wpis do xorg.conf ani próba zmiany "z ręki") Od razu mówię: - monitor nie ma możliwości zmiany gamma sprzętowo (poza 3 predefiniowanymi ustawieniami - wszystkie zbyt jasne) - nie zależy mi na obniżeniu jaskrawości i kontrastu bo to powoduje gorsze, nieprawdziwe odwzorowanie kolorów - chcę zmienić współczynnik gamma. Pytanie: - czy ktoś wie jak zmniejszyć (programowo) gammę monitora LCD w F10 przy sterowniku "vesa"? - albo czy ktoś wie jak zainstalować sterowniki ATI tak żeby uniknąć zwisów systemu? (W przypływie szaleństwa dopuszczam instalkę sterów binarnych z ati.amd.com ale przy poprzednim podejściu do instalacji jakoś mi to nie wyszło ) Za wszelkie uwagi, podpowiedzi, sugestie itp będę wdzięczny niezmiernie, bo przyznam się, że już mi trochę ręcę zaczęły opadać i pomysłów brak. Płyta Asus M2A-VM, ATI x1200 on board Monitor Samsung SyncMaster 740N plus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maskaz Napisano Grudzień 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2008 Cytat z innego forum; "Some X servers support gamma correction, some don't. The "nvidia" and "r128" X servers support it, and "vesa" definitely doesn't" http://fixunix.com/x/19409-xgamma.html Chyba tylko stery od ATI Cie ratuja. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 10, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2008 Chyba tylko stery od ATI Cie ratuja.Ech Widziałem to, ale nie chciałem uwierzyć Co za cholera mnie pokusiła, żeby kupić płytę z tym szajsowatym ATI. A były takie same z nvidią, M2N-VM. Trudno za jakiś czas wymienię płytę. Może przy okazji F11 Niemniej jakby ktoś miał jakiś dobry (a nawet niezbyt dobry) pomysł jak sobie z tym poradzić to nadal będę walczył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Grudzień 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2008 Sterowniki kmod-fglrx były* w repo. * ktoś pisał, że nie ma. Jeśli nie chce zainstalować, to próbuj z --enable-repo=rpmfusion-updates-testing W każdym razie, jakiś czas temu ja je instalowałem. Być może jednak je usunęli z repo, bo i tak nie działały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 10, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2008 Dokladnie to powinno być yum install kmod-fglrx --enablerepo=rpmfusion-free-updates-testing # albo ........ yum install kmod-fglrx --enablerepo=rpmfusion-nonfree-updates-testing ale to już trenowałem jakiś czas temu Brak sterów. Ostatni raz widziałem kmod-fglrx w F10-Preview a wcześniej pokazały się w ostatnim wydaniu F10 Beta. [EDIT] Jeśli o mnie chodzi to ten post załatwił temat. Credits go to marcin_tedora6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi