borzole Napisano Grudzień 13, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2008 Witam Mam problem z gnome-scan, próba skanowania czegolwiek (nawet światła ) i tak kończy się czarną stroną, co ciekawe ten sam program z poziomu GIMP widzi białe strony, jakby nie było nie skanuje. Skaner działa prawidłowo w xsane, potrzebuję poprostu prostrzego narzędzia dla siostry. W konsoli nie ma błędu przy generowaniu podglądu dokumentu mimo ze jest czarny, po naciśnięciu "skanuj" jest błąd (flegita:15486): GLib-GObject-CRITICAL **: g_value_get_enum: assertion `G_VALUE_HOLDS_ENUM (value)' failed ale wydaje się nie miec związku, bo już podgląd strony jest cały czarny, zresztą ten komunikat nie wpływa w ogóle na pracę programu. Bawiłem się wszystkimi opcjami, ale nic co to może być? Całkiem łatwy w obsłudze jest również gscan2pdf, niestety chyba aż za, bo nawet opcji jakości nie ma. Wie ktoś o co chodzi z tymi czarnymi stronami, albo zna jakąś prostrzą alternatywę dla xsane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Grudzień 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2008 Mam dokładnie ten sam błąd... aż zrobiłem drugi skan, ale to samo. Nigdzie za to nie mogę znalesć jakichś ustawień od skanera, oprócz tych w gnome-scan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Grudzień 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2008 Sądziłem że xsane jest prosty... //edit swoją drogą, dla sprawdzenia zapuściłem gnome-scan ze skanera gt68xx (Plustek) pod Fedorą 8. W podglądzie widzę obraz i mogę interaktywnie wybrać region, choć niezbyt wygodnie. Na wynik skanowania malej pocztówki w 300 dpi czekam wieczność, przy maksymalnym obciążeniu procesora, ale po ukończeniu <tfu>kreator</tfu> skanuje opiat' i opiat' od nowa. Po czym okazało się, że skany były umieszczane w plikach w ~, i były poprawne, lecz interfejs flegita nie ,,dochodził'' do momentu, kiedy mozna było je zobaczyć. Zatem prędziutko zażyczyłem "yum erase gnome-scan* babl gegl". Moim zdaniem xsane jest przyjazny. Jak kto sądzi inaczej, to może warto polecić mu interfejs OpenOffice? tide\\ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Grudzień 20, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2008 to nie ja sądzę że xsane jest nie przyjazny, tylko moja siostra: "Ojejku i co ja mam teraz nacisnąc, chodź tu, weź mi to zrób, ej nooo" ...czujesz mój ból? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi