Skocz do zawartości

Gnome-scan (flegita) I Czarne Skany

borzole

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z gnome-scan, próba skanowania czegolwiek (nawet światła :rolleyes: ) i tak kończy się czarną stroną, co ciekawe ten sam program z poziomu GIMP widzi białe strony, jakby nie było nie skanuje.

Skaner działa prawidłowo w xsane, potrzebuję poprostu prostrzego narzędzia dla siostry.

W konsoli nie ma błędu przy generowaniu podglądu dokumentu mimo ze jest czarny, po naciśnięciu "skanuj" jest błąd

(flegita:15486): GLib-GObject-CRITICAL **: g_value_get_enum: assertion `G_VALUE_HOLDS_ENUM (value)' failed

ale wydaje się nie miec związku, bo już podgląd strony jest cały czarny, zresztą ten komunikat nie wpływa w ogóle na pracę programu.

Bawiłem się wszystkimi opcjami, ale nic :unsure: co to może być?

Całkiem łatwy w obsłudze jest również gscan2pdf, niestety chyba aż za, bo nawet opcji jakości nie ma.

Wie ktoś o co chodzi z tymi czarnymi stronami, albo zna jakąś prostrzą alternatywę dla xsane.

Sądziłem że xsane jest prosty...

//edit

swoją drogą, dla sprawdzenia zapuściłem gnome-scan ze skanera gt68xx (Plustek) pod Fedorą 8. W podglądzie widzę obraz i mogę interaktywnie wybrać region, choć niezbyt wygodnie. Na wynik skanowania malej pocztówki w 300 dpi czekam wieczność, przy maksymalnym obciążeniu procesora, ale po ukończeniu <tfu>kreator</tfu> skanuje opiat' i opiat' od nowa. Po czym okazało się, że skany były umieszczane w plikach w ~, i były poprawne, lecz interfejs flegita nie ,,dochodził'' do momentu, kiedy mozna było je zobaczyć.

Zatem prędziutko zażyczyłem "yum erase gnome-scan* babl gegl".

Moim zdaniem xsane jest przyjazny. Jak kto sądzi inaczej, to może warto polecić mu interfejs OpenOffice?

tide\\

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...