Jopek Napisano Grudzień 13, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2008 (_ściągnołem_ → ściągnąłem) ORT sterowniki ze strony ati odpowiednie dla mojego modelu karty czyli Radeon 8500 i podążając za ich instrukcją jako root wchodze do folderu ze sterownikami i wpisuje sh ./ati-driver-installer-8.28.8.run Po czym rozpoczyna się analiza i dekompresja i otzrymuje komunikat: ================================================== ATI Technologies Linux Driver Installer/Packager ================================================== Detected configuration: Architecture: i686 (32-bit) which: no XFree86 in (/usr/lib/qt-3.3/bin:/usr/kerberos/sbin:/usr/kerberos/bin:/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/root/bin) X Server: unable to detect Removing temporary directory: fglrx-install Feler w tym że: [root@superkomp fglrx-install]# Xorg -version X.Org X Server 1.5.3 Release Date: 5 November 2008 X Protocol Version 11, Revision 0 Build Operating System: Linux 2.6.18-92.1.10.el5 i686 Current Operating System: Linux superkomp 2.6.27.5-117.fc10.i686 #1 SMP Tue Nov 18 12:19:59 EST 2008 i686 Build Date: 16 November 2008 08:29:02PM Build ID: xorg-x11-server 1.5.3-5.fc10 Before reporting problems, check http://wiki.x.org to make sure that you have the latest version. Ja chyba jestem za tępy dla Linuksa i wróce sobie do XPka tam wszytko działało łatwo szybko i człowiek sie nie musiał tyle meczyć a tu kurde 2h szukania i nic nie działa. Mam fedore 10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 13, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2008 Ja chyba jestem za tępy dla LinuksaNiekoniecznie. Po prostu są problemy ze wsparciem ATI pod linuksem. Producent ma w .... nosie użytkowników linuksa. Kup sobie nvidię i będzie lepiej. Ja w każdym razie tak planuję (...)i wróce sobie do XPka tam wszytko działało łatwo szybko (...)Zgadzam się, że ostatnio XP (przynajmniej u mnie w pracy - XP Pro) spisuje się nieźle, ale w domu... Hmmm... Po co mi ten kłopot, te wirusy, włamania Nieee, no... Zostanę jednak przy Fedorze Poza tym zawsze warto coś wiedzieć o systemach innych niż "jedynie słuszny" W końcu możesz mieć oba obok siebie, na tym samym dysku i korzystać z obu. Choćby po to, żeby nie kraść programów pod Windows, przynajmniej tych które są za friko dostępne pod linuksem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jopek Napisano Grudzień 13, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2008 Zgadzam się, że ostatnio XP (przynajmniej u mnie w pracy - XP Pro) spisuje się nieźle, ale w domu... Hmmm... Po co mi ten kłopot, te wirusy, włamania Nieee, no... Zostanę jednak przy Fedorze Poza tym zawsze warto coś wiedzieć o systemach innych niż "jedynie słuszny" W końcu możesz mieć oba obok siebie, na tym samym dysku i korzystać z obu. Choćby po to, żeby nie kraść programów pod Windows, przynajmniej tych które są za friko dostępne pod linuksem. Mam oba i co ciekawe XPek chodzi mi szybciej i sprawniej nawet z odpalonym antywirusem. Poza tym znam go dla swoich potrzeb na wylot a tu nawet sterowników nie daje rady zainstalować. ;[ Tak się zastanawiam czy dla mojego wiekowego kompa Fedora 10 nie za ciężka może wybrac jakąś niżej edycje?? Athlon 1,7 512 RAM Dysku nie pamiętam jakiś 60GB Fedora dostała partycje 14GB 1GBSwap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 13, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2008 Tak się zastanawiam czy dla mojego wiekowego kompa Fedora 10 nie za ciężka może wybrac jakąś niżej edycje??Nie. Im wyżej, tym sprawniej jeśli chodzi o system. Trzeba tylko dokładnie się zastanowić co do uruchomionych serwisów. Poczytaj → http://www.mjmwired.net/resources/mjm-services-f10.html Po wyłączeniu zbędnych Fedora oczaruje Cię sprawnością Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jopek Napisano Grudzień 15, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2008 Ok to później. A może mi ktoś pomóc z tymi sterami bo wszytkie instrukcje są do nowszych kart. Najlepsza jaką znalazłem jest od 9250 a ja mam 8500 jeszcze. OK nieważne. Czytałem i czytałem i wyczytałem że do mojego starego złoma nie ma działających sterów pod nowy system Teraz czas na usługi ale nie bede już tu off topa robił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
telpher78 Napisano Grudzień 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2008 ok z dyskusji o sterach Ati przeszlo w dyskusje o hodowaniu kapusty..dobra.. Jopek....a dlaczego sprawdzales Xorg jak wyrzucilo blad XFree86.........??? pozatym dopoki ktos nie bedzie tak mily i nie opublikuje instrukcji instalacji sterow ATI w wersji 8.12 na 32/64 to (_niemam_ ? nie mam) ORT zamiaru sie bawic z nimi na fedorze 8 chodzily ok ale teraz skonczylo sie to totalnym wywaleniem systemu po zwyklej instalece i resecie dodam ze mam Fedore 10 ,wersje 32 karta ati 9800 jedyne co moge tobie doradzic to sprawdz czy masz wszystko co oni chca zainstalowane http://newbie.linux.pl/?id=article&show=409 Before attempting to install the ATI Proprietary Linux driver, the following soft- ware must be installed: ? POSIX Shared Memory (/dev/shm) support is required for 3D apps ? glibc version 2.2 or 2.3 ? Linux kernel 2.6 or higher ? XOrg 6.8, 6.9, 7.0, 7.1, 7.2, 7.3 or 7.4 The following packages must be installed in order for the CatalystTM Linux driver to install and work properly: ? XFree86-Mesa-libGL ? libstdc++ ? libgcc ? XFree86-libs ? fontconfig ? freetype ? zlib ? gcc a potem modlic sie zeby zadzialalo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi