patryk_f Napisano Grudzień 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2008 mam pewien problem z aktualizacją systemu i pakietów Aktualizacja pakietów włącza mi się automatycznie, Żre mi wszystkie zasoby (nawet gdzy tylko sprawdza to w tle) i komputer mi niemalże staje w miejscu. Chcę zablokować tę możliwość automatycznej aktualizacji, ponieważ mogę to robić sam w momencie gdy komputer jest nieco mniej obci ążony , sam będę pamiętał że robi się to raz dziennje W jaki sposób można to rekonfigurować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Grudzień 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2008 yum remove PackageKit\* i od dziś robisz update w konsoli przez yum update Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Grudzień 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2008 yum remove PackageKit\* i od dziś robisz update w konsoli przez yum update nie no, to jest jak z armata na komara. potem sie okaze, ze cos tam jest powiazane i system bedzie niestabliny (chociaz F10 to jest w ogole pod tym wzgledem tragedia). System>Preferencje>System>Aktualizacje oprogramowania i Sprawdzanie aktualizacji na Nigdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Grudzień 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2008 ja tam się pozbyłem tego zbędnego bajeru i nie mam nie stabilnego systemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk_f Napisano Grudzień 20, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2008 Mam jeszcze F8 i Szukam według wskazań System>Preferencje>System>Aktualizacje oprogramowania i Sprawdzanie aktualizacji na Nigdy. Ale "System>Preferencje>System" i w tym panelu nie mam "Aktualizacje oprogramowania" co muszę domontować aby "Aktualizacje oprogramowania" mi się pojawiła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2008 co muszę domontować aby "Aktualizacje oprogramowania" mi się pojawiła?To do czego w końcu dążymy? Do tego żeby się pojawiła "Aktualizacja oprogramowania" w system→Preferencje→System czy do wstrzymania aktualizacji automatycznych? Jeśli chodzi o wstrzymanie aktualizacji automatycznych w F8, to odinstalowanie pakietu yum-updatesd powinno pomóc. Przypominam, że masz obowiązek stosować się do regulaminu, a więc m.in. samodzielnie szukać → Pierwszy link jaki podają Google oferuje odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk_f Napisano Grudzień 20, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2008 Jak podał daf należy wejsc do menu System dalej Preferencje dalej System i w jednej z opcji powinnio się pojawić Aktualizacje oprogramowania i mam zmienić : Sprawdzanie aktualizacji na Nigdy. Więc kolejmo wszedłem System>Preferencje>System> i patrzę ale tam nie ma Aktualizacje oprogramowania gdzie mógłbym mienić Sprawdzanie aktualizacji na Nigdy. Narzędzie do aktualizacji pakietów mam w Aplikacje> Narzędzia Systemowe> Aktualizator Oprogramowania . Tu mogę samodzielnie uruchomić aktualizowanie pakietów. Jak zrozumiałem daf dał najprostszą odpowiedz jak uniknąc automtycznego uruchamiania się aktualizatora oprogramowania . Jak myślę to w wypadku: "yum remove PackageKit\* " usuwa mi Aktualizator Oprogramowania z Aplikacje> Narzędzia Systemowe> i będę musiał klepać z konsoli Skoro nie mam w System>Preferencje>System> nie mam Aktualizacje oprogramowania stąd mój wniosek że czegoś nie mam zainstalowanego. stąd moje pytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2008 Ponowię pytanie: do czego dążysz? Jak zrozumiałem daf dał najprostszą odpowiedzNajprostszą... tylko że dopiero później byłeś łaskaw poinformować, że masz F8 a nie najnowszą F10. W F8 nie ma PackageKit i (prawdopodobnie) nie ma tej opcji w menu. Na przyszłość jak o coś pytasz, to powiedz jaką masz wersję systemu, czy wykonałeś aktualizacje itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi