Skocz do zawartości

Evolution - Problem Z Usuwaniem Poczty.

K-bis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Niedawno przesiadłem się na F10. Oczywiście wcześniej wyeksportowałem sobie z systemu i programów

wszelkie archiwa i ustawienia które się dało wyeksportować, w tym także kopię zapasową z Evolution.

Po przywróceniu kopii do nowej wersji E. i tak ściągnął sobie z serwerów pocztowych wszystkie wiadomości,

włącznie z tymi które zostały odtworzone ale na taką niespodziankę byłem przygotowany :)

Martwi mnie jednak jeden drobny szczegół a mianowicie - nie mogę usunąć wiadomości z kosza.

Teoretycznie biorąc pod uwagę ustawienia E., wiadomości powinny z kosza być usuwane

co dzień ale tak się nie dzieje. Opcja "opróżnij śmietnik" wykonana na koszu, powoduje jedynie

przepisanie zawartości folderu co objawia się procentowym wskazaniem postępu ale

niczym innym. Maile które były w koszu wciąż po "usuwaniu" tam się znajdują.

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?

Jestem tak zdesperowany że jestem gotów spróbować "wyciąć" ten folder kasując plik z danymi

kosza, tylko gdzie mam go znaleźć bo żadnego trash'a w home/.evolution to ja nie znalazłem?

H.E.L.P. :)

Evolution to jest w ogóle księga tajemnic, szkoda bo niezły program; możesz zarchiwizować konfigurację, skasować (lub zmienić nazwę) ~/.evolution i odtworzyć; z praktyki wiem, że może pomóc

aha, pewnie niedługo spytasz też gdzie się podział folder wyszukiwania "Niedopasowane"; w Evo 2.24 nie ma, ale mają w późniejszych wersjach przywrócić

Evolution używam od początku przygody z Fedorą czyli dość długo.

Program owszem uważam za bardzo dobry i to właśnie dzięki temu pomimo

problemów z którymi się spotkałem używając go, jeszcze z niego nie zrezygnowałem.

Wykonanie kopii i ponowne jej przywrócenie wbrew moim nadziejom nie dało spodziewanego efektu.

Problem związany jest najprawdopodobniej ze wspomnianą podczas przywracania "migracją do sqlite".

Z tego co mi się wydaje E. podczas czyszczenia kosza owszem czyścił ale nie do końca to miejsce które powinien.

Najprostszym rozwiązaniem problemu jest wykasowanie pliku: .evolution/mail/local/folders.db

Po tej operacji Evolution odświeży sobie zawartość folderów i zacznie działać poprawnie :)

PS. Dzięki za pomoc.

• 8 months later...
  • 2 years later...

<!--quoteo(post=116845:date=23 Dec 2008, 15:20 :name=K-bis)--><div class='quotetop'>Cytat(K-bis @ 23 Dec 2008, 15:20 ) <a href="index.php?act=findpost&pid=116845"><{POST_SNAPBACK}></a></div><div class='quotemain'><!--quotec-->... "migracją do sqlite".<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Kurcze. Jak to dobrze ze znalazłem tego posta. Jakiś czas już się z tym męczyłem. Właśnie po migracji do sqlite.

Twoje rozwiązanie pomaga!

można by jaśniej, co to znaczy jakaś migracja do sqlite?

Już cały dzień się męczę aby opróżnić ten cholerny kosz.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...