Skocz do zawartości

Aktualizacja Czasu/daty W F10

K-bis

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym powiedzieć, że spotkałem się z niecodziennym problemem ale tak nie jest.

Od F6 kiedy to zacząłem używać Fedory zawsze z aktualizacją czasu miałem zgrzyty

które jednak w końcu udawało mi się usunąć ale w F10 problem mam nieco inny.

Próbowałem ściągać czas z serwerów domyślnych, później z różnych serwerów ale

aktualizacji nie uzyskałem. Zegar systemowy nie został w żadnym przypadku zaktualizowany.

Zastanawiałem się czy nie jest to problem komunikacji ale nie - ping bez problemów przechodzi.

Desperacja popchnęła mnie do wyłączenia SELinuxa ale także nic to nie dało.

Czy ktoś z was ma pojęcie o co w tym przypadku chodzić może lub jak problem ten

dokładniej zdiagnozować? W zamian za pomoc oferuję dozgonną wdzięczność :)

Z jakich serwerów korzystasz? Bezbłędne są oficjalne serwery czasu dla Polski w Głównym Urzędzie Miar: tempus1.gum.gov.pl, tempus2.gum.gov.pl

Popatrz na ntptrace, ntpstat. Ewentualnie zabij ntpd i uruchom z ręki włączając log i statystykę (man ntpd - opcję -l i -s)

ntpd -u ntp:ntp -p /var/run/ntpd -s /var/log/ntpstats/ -l /var/log/ntpstats/ntp.log

Statystyka w sumie mniej ważna, ale z logów może coś się wyczyta.

Możesz też dodać na stałe opcję "logfile" do pliku konfiguracyjnego.

Dzięki.

Jako że przeszukiwałem już forum, dotarłem także do

serwerów które wymieniłeś i na nich wykonywałem ostatnie próby.

Po ręcznym wyłączeniu ntpd i ponownym uruchomieniu według twoich

zaleceń, zawartość /var/log/ntpstats/ntp.log wyglądała następująco:

22 Dec 00:42:40 ntpd[5444]: logging to file /var/log/ntpstats/ntp.log
22 Dec 00:42:40 ntpd[5444]: precision = 0.204 usec
22 Dec 00:42:40 ntpd[5444]: ntp_io: estimated max descriptors: 1024, initial socket boundary: 16
22 Dec 00:42:40 ntpd[5444]: Listening on interface #0 wildcard, 0.0.0.0#123 Disabled
22 Dec 00:42:40 ntpd[5444]: Listening on interface #1 wildcard, ::#123 Disabled
22 Dec 00:42:40 ntpd[5444]: Listening on interface #2 lo, ::1#123 Enabled
22 Dec 00:42:40 ntpd[5444]: Listening on interface #3 eth0, xxxx::xxx:xxxx:xxxx:xxxx#123 Enabled
22 Dec 00:42:40 ntpd[5444]: Listening on interface #4 lo, 127.0.0.1#123 Enabled
22 Dec 00:42:40 ntpd[5444]: Listening on interface #5 eth0, XX.XXX.XXX.XX#123 Enabled
22 Dec 00:42:40 ntpd[5444]: Listening on routing socket on fd #22 for interface updates
22 Dec 00:42:40 ntpd[5444]: kernel time sync status 0040
22 Dec 00:42:40 ntpd[5444]: frequency initialized -2.479 PPM from /var/lib/ntp/drift
22 Dec 00:42:40 ntpd[5444]: Warning: the "dynamic" keyword has been obsoleted and will be removed in the next release

22 Dec 00:42:40 ntpd[5444]: Warning: the "dynamic" keyword has been obsoleted and will be removed in the next release

gdzie XX.XXX.XXX.XX to oczywiście mój przydzielony przez DHCP IP.

Natomiast kiedy ustawiłem automatyczne logowanie w pliku konfiguracyjnym,

w pliku wyjściowym po restarcie systemu pojawiło się coś takiego:

22 Dec 01:08:27 ntpd[2092]: signal_no_reset: signal 17 had flags 4000000
22 Dec 01:08:33 ntpd[2086]: Listening on interface #4 eth0, xxxx::xxx:xxxx:xxxx:xxxx#123 Enabled
22 Dec 01:08:33 ntpd[2086]: Listening on interface #5 eth0, XX.XXX.XXX.XX#123 Enabled
22 Dec 01:08:33 ntpd[2086]: new interface(s) found: waking up resolver

Tyle tylko, że kompletnie nic mi ta zawartość nie mówi.

Masz może jakiś pomysł co z tym fantem począć?

No, a ntpstat i ntptrace? Co pokazuje

ntpstat; echo "wyjscie=$?"

No i być może najważniejsze :) Czy firewall nie blokuje protokołu NTP lub portów na których NTP działa?

P.S. Jak ukrywasz IP, to rób to konsekwentnie. Drugi listing był całkiem jawny a IPv6 też można przetłumaczyć ;) Poprawiłem. Nota bene, do krótkich (< 15 linijek ) wstawek używaj znaczników [code][/code]

ntpstat; echo "wyjscie=$?" dało w rezultacie:

unsynchronised
  time server re-starting
   polling server every 64 s
wyjscie=1

Zaporę podczas testów również wyłączam :)

PS1. Pisałem tamten post i faktycznie drugiego listingu nie poprawiłem - postaram się być bardziej konsekwentny w przyszłości - dzięki :)

PS2. Masz jeszcze jakiś pomysł?

Witam ponownie.

I teraz mała niespodzianka.

Aktualizując ręcznie przez:

ntpdate ntp.task.gda.pl

Otrzymałem następujący komunikat:

23 Dec 17:35:45 ntpdate[4550]: the NTP socket is in use, exiting

To chyba normalny objaw świadczący o tym, że usługa

aktualizacji podczas startu systemu się podnosi i działa.

Następnie zatrzymałem usługę i ponowiłem. Efekt:

[root@localhost ~]# ntpdate ntp.task.gda.pl
23 Dec 17:35:27 ntpdate[4496]: step time server 153.19.250.123 offset 8.610354 sec

Co oznacza, że data/godzina została zaktualizowana. I faktycznie tak się stało ale zaktualizowana

godzina pojawiła mi się jedynie w deskletach, natomiast aplet zegara na pasku wciąż pokazywał

czas stary aż do momentu kiedy nie użyłem opcji "Dostosuj datę i czas", przy czym nic nie musiałem

robić w okienku konfiguracyjnym ponieważ zanim się ono pojawiło, na pasku pojawił się czas zaktualizowany.

Strange....

Teoretycznie więc aktualizacja powinna u mnie działać ale podczas startu systemu jakoś nie działa.

Można temu jakoś zaradzić? Czy usługa ta kontroluje zegar systemowy

w określonych odstępach czasu czy tylko jednorazowo podczas startu systemu?

I jeszcze jedno pytanie - jak z terminala wyłączyć jakąś usługę tak abym nie musiał robić tego z managera usług?

To chyba normalny objaw świadczący o tym, że usługa
Że usługa działa to widać już po tym, że polecenie ntpstat zwróciło "1". Z tej jedynki wynika również (man ntpstat), że czas się nie zsynchronizował. Ale jak spróbujesz po 64s, to powinno pokazać się "0" (synchronized). Przynajmniej u mnie tak działa i wtedy czas jest już poprawny.

Strange....
Niekoniecznie. Być może niektóre operacje wymagają czasu - aplety odświeżają się i synchronizują z zegarem systemowym automatycznie co kilka sekund, zegar na pasku może synchronizować się rzadziej.

Teoretycznie więc aktualizacja powinna u mnie działać ale podczas startu systemu jakoś nie działa.
Usługa wykonuje synchronizację w określonych odstępach czasu (64s) w trakcie pracy systemu. Usługa startuje przy bootowaniu, ale to nie znaczy, że zegar jest synchronizowany (domyślnie chyba nie jest). Możesz zaznaczyć opcję synchronizacji przy starcie, ale to znaczne opóźnienie w bootowaniu, jeśli są problemy z połączeniem z serwerem czasu może być nawet do kilkunastu sekund:

→ "system-config-time" → zakładka "Sieciowy protokół czasu" → "Zaawansowane" → "Zsynchronizuj zegar systemowy przed uruchomieniem usługi"

Co oznacza, że data/godzina została zaktualizowana. I faktycznie tak się stało ale zaktualizowana

godzina pojawiła mi się jedynie w deskletach, natomiast aplet zegara na pasku wciąż pokazywał

czas stary aż do momentu kiedy nie użyłem opcji "Dostosuj datę i czas", przy czym nic nie musiałem

robić w okienku konfiguracyjnym ponieważ zanim się ono pojawiło, na pasku pojawił się czas zaktualizowany.

Jak uż napisał WalDo - zegar się aktualizuje co jakiś czas, trzeba chwilę po aktualizacji zaczekać

I jeszcze jedno pytanie - jak z terminala wyłączyć jakąś usługę tak abym nie musiał robić tego z managera usług?

chkconfig nazwa_uslugi off

Nie wiem jak z usługą ntpd jest bo zawsze ręcznie aktualizuję, ale jeśli nie działa usługa, to możesz wrzucić to polecenie co wyżej do crona i wykonywać np co 12h czy co 1 dzień.

Dzięki za tak liczny odzew :)

Wiem już, że aktualizację mogę odpalić ręcznie i teoretycznie mogę ją wrzucić w jakiś scheduler - spoko.

Zastanawia mnie tylko jedna rzecz... Kiedy uruchomię panel system->administracja->data i czas

otwiera mi się okno konfiguracji czasu systemowego. I każdorazowo kiedy akceptuję zmiany

a mam zaptaszony "sieciowy protokół czasu" pojawia się okno zawierające info na temat łączenia

się aplikacji z serwerem czasu w celu synchronizacji. Teoretycznie czas sieciowy powinien być od

tej pory zsynchronizowany i gdzieś widoczny. Tymczasem tak nie jest i nawet jeśli ponownie

uruchomię w/w konfigurator to podaje mi on czas nie bedący wynikiem synchronizacji.

Jeśli zatrzymam usługę ntpd i odpalę system->administracja->data i czas

to oczywiście zaptaszenie na czasie sieciowym będę mieć po uruchomieniu panelu kontrolnego wyłączone.

Włączam "sieciowy protokół czasu", akceptuję zmiany i... oczekiwałbym że czas się zsynchronizuje...

Pokazuje się okno komunikacji z serwerem i... nic się nie dzieje.

Kiedy w terminalu spod roota uruchomię synchronizację otrzymuje info że podobny proces już działa i moje polecenie zostanie olane - ok :)

Dopiero kiedy zatrzymam ntpd i w terminalu spod roota uruchomię synchronizację, dzieje się to co dziać się powinno.

Nie macie wrażenia że czegoś tu jednak brakuje?

Przecież synchro powinno działać bezpośrednio spod panelu kontrolnego daty i

czasu - tak się działo na poprzednich wersjach Fedory a w F10 jakoś... (u mnie) nie chce :)