Skocz do zawartości

Partycje Ntfs Pod F10

mario77

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

jestem nowym użytkownikiem f10, dotychczas (w celach edukacyjnych) miałem zainstalowane kilka innych dystrybucji.

Muszę przyznać, że metodą małych kroków powoli dostosowuję system do własnych wymagań. Mam jednak problem z przeglądaniem partycji ntfs pod fedorą. Nadmieniam, że mam 4 partycje NTFS - C, D, E i F, z czego fedora zamontowała mi tylko C i F. Przy jakichkolwiek próbach zamontowania pozostałych dwóch pojawia się taki komunikat:

Nie można zamontować woluminu.

Szczegóły

$MFTMirr does not match $MFT (record 0). Failed to mount '/dev/sda6': Błąd wejścia/wyjścia NTFS is either incosistent, or you have hardware faults, or you have a SoftRAID/FakeRAID hardware. In the first case run chkdsk /f on Windows then reboot into Windows TWICE. The usage of the /f parameter is very important! If you have SoftRAID/FakeRAID then first you must activate it and mount a different device under the /dev/mapper/ directory, (e.g. /dev/mapper/nvidia_eahaabcc1). Please see the 'dmraid' documentation for the details.

Jest to o tyle dziwne, że przy poprzednich dystrybucjach problem taki się nie pojawiał. Gdyby to było coś sprzętowego, to wydaje mi się, że f10 nie widziałaby żadnych partycji NTFS. Przejrzałem to forum i nie znalazłem żadnego rozwiązania, które by pomogło, chociaż kilu próbowałem.

Bardzo proszę o pomoc, jeśli ktoś wie jak rozwiązać ten problem. I jeszcze jedno - proszę o łopatologię :)

Dziękuję z góry i pozdrawiam

A zrobiłeś co jest napisane w tym komunikacie?

Włącz Windows odpal na obu dyskach których nie masz zamontowanych chkdsk /f a potem dwa razy uruchom ponownie Windows. Po tym spróbuj zamontować te dyski w Fedorze.

Nie trzeba łopatologicznie, wystarczy czytać.

Witam,

tak jak koledzy sugerujecie - czytałem komunikat, próbowałem zastosować chkdsk /f z trybu wiersza poleceń pod windowsem i niestety nie szło, wywalało jakieś błędy.

Znalazłem dopiero gdzieś w e-poradniku microsoftu, że chdsk /f to jest to samo, co Dysk -> Narzędzia -> Sprawdzanie błędów -> Automatycznie napraw błędy systemu.

I poszło.

Nic nie trzeba było montować w Fedorze - z automatu zamontowała partycje.

Dziękuję za pomoc.

Temat proszę zamknąć