Skocz do zawartości

Aplet "regulacja Głośności" - Gdzie Znajdę Plik Konfiguracyjny?

Pienia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po uruchomieniu systemu w Gnome zawsze mam dźwięk wyciszony. Za każdym uruchomieniem systemu muszę to zmieniać. Czy ktoś się orientuje czy jest jakiś plik konfiguracyjny, gdzie mógłbym to sobie ręcznie ustawić? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

Mariusz

OT: Ciekawe ja mam tak na Windows i jest to najprawdopodobniej wina "włączającego się" przy starcie przycisku "wycisz" na moim laptopie.

Oczywiście sprawdzałeś System ---> Preferencje ---> Sieć i tam Dźwięk i Regulację głośności.

Wchodziłem na stronę http://www.pulseaudio.org/wiki/PerfectSetup ale sorry nie chciało mi się czytać czy jest tam coś ciekawego.

PS: Co jest z tym zegarem na tym serwerze, o 30 min jest do tyłu.

Ja tam mam konfigurację Pulseaudio, no ale skoro nie chcesz instalować ALSY zobacz link.

Konfiguracja ze strony podanej w linku jest w sumie zgodna z tym co jest teraz chyba w F10. Zresztą w/g niej konfigurowałem pulseaudio w poprzednich wersjach fedory.

Ustaw poprawnie parametry w alsamixer i potem wydaj polecenie alsactl store .

Po wykonaniu tego co powyżej i ustawieniu PerfectSetup w/g linka ze strony Pulseaudio straciłem całkiem dźwięk :-) Pomogło wykasowanie folderu .pulse z katalogu domowego użytkownika. Katalog ten został ponownie stworzony wraz z odpowiednimi plikami z automatu. Swoją drogą jestem ciekawy co tam za dane w plikach są trzymane? Można znaleźć gdzieś ich opis? Aplet "Regulacja głośności" też poprawnie zaczął działać i dźwięk nie jest wyciszony za każdym uruchomieniem systemu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...