Pienia Napisano Grudzień 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2008 Witam Po uruchomieniu systemu w Gnome zawsze mam dźwięk wyciszony. Za każdym uruchomieniem systemu muszę to zmieniać. Czy ktoś się orientuje czy jest jakiś plik konfiguracyjny, gdzie mógłbym to sobie ręcznie ustawić? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Grudzień 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2008 Ustaw poprawnie parametry w alsamixer i potem wydaj polecenie alsactl store . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pienia Napisano Grudzień 29, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2008 Pulseaudio też to dotyczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Grudzień 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2008 A co to tak ciężko puścić sobie coś przez pulseaudio i regulować suwaki w alsamikserze, żeby się samemu przekonać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pienia Napisano Grudzień 29, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2008 Nawet nie mam pakietu alsa-utils w którym jest bodajże alsamixer. Nie korzystam z alsy tylko z pulseaudio i photon. Czy wtedy to narzędzie też jest mi potrzebne? Alsa niech sobie do alsy bedzie.. Zawsze mi się wydawało. Ale ja się nie znam :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Grudzień 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2008 OT: Ciekawe ja mam tak na Windows i jest to najprawdopodobniej wina "włączającego się" przy starcie przycisku "wycisz" na moim laptopie. Oczywiście sprawdzałeś System ---> Preferencje ---> Sieć i tam Dźwięk i Regulację głośności. Wchodziłem na stronę http://www.pulseaudio.org/wiki/PerfectSetup ale sorry nie chciało mi się czytać czy jest tam coś ciekawego. PS: Co jest z tym zegarem na tym serwerze, o 30 min jest do tyłu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pienia Napisano Grudzień 29, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2008 Oczywiście sprawdzałeś System ---> Preferencje ---> Sieć i tam Dźwięk i Regulację głośności. To jest właśnie ten aplet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Grudzień 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2008 To jest właśnie ten aplet. Ja tam mam konfigurację Pulseaudio, no ale skoro nie chcesz instalować ALSY zobacz link. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pienia Napisano Grudzień 29, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2008 Ja tam mam konfigurację Pulseaudio, no ale skoro nie chcesz instalować ALSY zobacz link. Konfiguracja ze strony podanej w linku jest w sumie zgodna z tym co jest teraz chyba w F10. Zresztą w/g niej konfigurowałem pulseaudio w poprzednich wersjach fedory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pienia Napisano Grudzień 30, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 30, 2008 Ustaw poprawnie parametry w alsamixer i potem wydaj polecenie alsactl store . Po wykonaniu tego co powyżej i ustawieniu PerfectSetup w/g linka ze strony Pulseaudio straciłem całkiem dźwięk :-) Pomogło wykasowanie folderu .pulse z katalogu domowego użytkownika. Katalog ten został ponownie stworzony wraz z odpowiednimi plikami z automatu. Swoją drogą jestem ciekawy co tam za dane w plikach są trzymane? Można znaleźć gdzieś ich opis? Aplet "Regulacja głośności" też poprawnie zaczął działać i dźwięk nie jest wyciszony za każdym uruchomieniem systemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi