@WalDo Napisano Grudzień 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2008 //WPROWADZENIE Jakiś czas temu (będzie ze 3 miesiące ) naszło mnie na zgrywanie archiwalnych rodzinnych filmów z taśm VHS na bardziej współczesne nośniki - na początek do plików *.avi Mam kartę telewizyjną WinFast TV2000 XP RM (zgodna z Brooktree BT878). Zacząłem kombinować i stwierdziłem, że najprościej będzie zgrywać z magnetowidu na kompa przez kabel antenowy podłączony do tej karty. Dźwięk na płycie: [root@waldo ~]# lspci -v -k -s 00:14.2 00:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc SBx00 Azalia Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Unknown device 8249 Flags: bus master, slow devsel, latency 64, IRQ 16 Memory at fe020000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K] Capabilities: [50] Power Management version 2 Kernel driver in use: HDA Intel Kernel modules: snd-hda-intel Fedora 8, 64-bit (ale na F10 jest tak samo) Dźwięk ALSA. //KONIEC WPROWADZENIA Potężne narzędzie jakim jest mplayer/mencoder umożliwia code/decode w zasadzie bez problemu mencoder tv:// -tv freq=608.25 -oac mp3lame -lameopts br=128 -ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg4 -o jakis_film.avi Nagrywa się, ale dźwięku nie słychać (tzn. jest, ale przy głośnikach na max ledwie słychać, szumi, syf ogólnie). Z kablówki przez wejście antenowe karty bez problemu słyszę i widzę programy TV (on-line, nie nagrywanie). Po podłączeniu magnetowidu przez wejście antenowe tylko widzę a na słuch mi się coś rzuca Przy próbach z magnetowidem chciałem więc przez przejściówkę z eurozłącza magnetowidu podać dźwięk na Line-in albo mikrofon. Niby nie jest źle: przy odtwarzaniu (mplayer tv:// -tv freq=608.25) słychać w głośnikach, obraz widać - hurra, więc... Nagrywam (mencoder, polecenie podalem wyżej w codebox), słychać dźwięk w czasie nagrywania. Odtwarzam plik *.avi - jest obraz, dźwięk... w zasadzie brak dźwięku BTW te 608.25 to częstotliwość na jakiej karta TV wykrywa magnetowid podłączony przez wejście antenowe. 1. Jak wzmocnić dźwięk, żeby było go dobrze słychać przy podłączeniu się kablem antenowym z magnetowidu? 2. Jak zmusić mencoder żeby chciał pobrać dźwięk z Line-in lub Mic karty dźwiękowej? i tak trochę poza konkursem 3. Czy można zmusić mencoder (i mplayer) do pobierania wizji z wejścia composite? Jeszcze tylko wspomnę, że korzystam z XFCE, ale próbowałem również pod Gnome. Wszystkie suwaki w gnome-volume-control podciągnięte na 100% (zresztą próbowalem je różnie ustawiać, bez efektu) No i teraz jeszcze uwaga, hit sezonu: w czasie Świąt nagrywałem sobie z kablówki program przez tę samą kartę sieciową, tym samym poleceniem mencodera - nagrała się wizja i... dźwięk!!! Zapisałem sobie ustawienia mixera i mimo wprowadzenia tych samych ustawień wczoraj sytuacja taka jak napisałem powyżej. Co jest? [EDIT] Kurczę, to się na jednym ekranie nie mieści, ale nie umiem krócej :\ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Theriel Napisano Styczeń 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2009 Przyznam się, że niewiele pomogę, ale tylko taka sugestia: skoro przez LineIn dźwięk możesz dostać, może po prostu zgraj go osobno (nasłuch na samo Line-In przez ALSA), a później połącz z filmem (który się równolegle będzie zgrywał w innym programie)? Albo zmień (nie wiem czy można tam rozdzielić źródło dźwięku od źródła obrazu?), aby mencoder ciągnął dźwięk po masterze (czyli to co ci w głośnikach ładnie gra), a nie to co leci po kablu. To tylko takie moje skromne ?0.02... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morg Napisano Luty 20, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 20, 2009 Gdzies widziałem program do nagrywania takiego materiału i być może jest on dla Mandrivy. EDIT: Sprawdź kable !!! Miałem dokładnie to samo ale w drugą stronę, z taśmy VHS na TV miałem obraz czarno-biały. Wystarczylo przedmuchać kable, złącza i mocno je wsunąć. Można też obraz puścić przez kamerę to Ci troche wzmocni sygnał. Z drugiej strony jeśli używałeś innych kabli do nagrywania może je wymień? To też takie luźne przemyślenia.. M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 20, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 20, 2009 Sorry, moja wina. Nie napisałem, że poradziłem już sobie z problemem. W sumie sprawa banalna, ograniczająca się do odpowiedniego ustawienia suwaków. Jak przyjdę do domu, to opisze może ze dwa słowa jak to zrobiłem. Ogólnie wyszło na to, że jak niektóre suwaki są podciągnięte zbyt wysoko, to dźwięk jest przesetrowany i kodeki go wyciszają, przycinają, diabli wiedzą co, ale na nagraniu jest cisza pomimo, że w głośnikach słychać (inne wyjście na głośniki inne do mencodera). Dzięki za zainteresowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi