Skocz do zawartości

Brak środowiska Graficznego

Jopek

Rekomendowane odpowiedzi

Nowy jestem i przypadkiem odinstalowałem środowisko graficzne XFCE - chciałem usunąć Thunara i zostawić tylko Nautilusa i nie popatrzyłem że mi też xfdesktop usunie z tym i kliknąłem "T" ;[.

Próbowałem w trybie graficznym zainstalować z powrotem ale on chyba nie ma połączenia z internetem ;[

Może mi ktoś powiedzieć jak to zainstalować bo szukałem wczoraj 2h jak się w trybie tekstowym z internetem połączyć i nie potrafiłem znaleźć. Dodam jeszcze tylko, u mnie wszytko ustawienia internetu trzeba ręcznie definiować.

(...) ale on chyba nie ma połączenia z internetem ;[
To sprawdź. Jakiś ping, ifconfig.

I tak w ogóle to opisz dokładnie jak wygląda sytuacja. Dlaczego myślisz, że nie masz połączenia z siecią? Próbowałeś doinstalować XFCE z konsoli? Jakieś błędy? Wróżek tu nie ma - wiemy tyle ile napiszesz.

Może mi ktoś powiedzieć jak to zainstalować
Lokalnie yumem lub za pomocą rpm z płyty instalacyjnej. Poza tym XFCE to raczej nie było jedyne srodowisko graficzne jakie się zainstalowało. Powinno być co najmniej Gnome jeszcze, bo jest domyślne.

Dodam jeszcze tylko, u mnie wszytko ustawienia internetu trzeba ręcznie definiować.
Definiujesz w pliku /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-<nazwa interfejsu> (przy połączeniach kablowych zazwyczaj ifcfg-eth0).

Czy pojawia Ci się graficzny ekran logowania?

I tak w ogóle to opisz dokładnie jak wygląda sytuacja. Dlaczego myślisz, że nie masz połączenia z siecią? Próbowałeś doinstalować XFCE z konsoli? Jakieś błędy? Wróżek tu nie ma - wiemy tyle ile napiszesz.

Próbowałem

yum install xfdesktop

- ale pisało w koło że nie można połączyć się z mirrorem. całość trwała ok 1s po czym napisał że z żadnym nie można się połączyć.

Lokalnie yumem lub za pomocą rpm z płyty instalacyjnej.

Też o tym myslałem, ale że mam Linuksa bardzo krótko to nie wiem za bardzo jak to zrobić. yum localinstall ale skąd mam wziąć xfdesktop - jak z płyty instalacyjnej to jak mam na nią wejść.

Poza tym XFCE to raczej nie było jedyne środowisko graficzne jakie się zainstalowało. Powinno być co najmniej Gnome jeszcze, bo jest domyślne.

Ale ja zainstalowałem z KDE, ale za ciężkie było to zainstalowałem XFCE a KDE wywaliłem.

Definiujesz w pliku /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-<nazwa interfejsu> (przy połączeniach kablowych zazwyczaj ifcfg-eth0).

To zaraz sprawdzę i powiem czy zadziałało. A czym mam to otworzyć w trybie tekstowym??

Czy pojawia Ci się graficzny ekran logowania?
TAK !! ale jak wpisze hasło i kliknę enter to chwilkę myśli i wraca do ekranu logowania

Hmmm robiąc to całkowicie manualnie:

Płytę musisz sobie zamontować, czyli najpierw sprawdz:

ls /dev/

Powinno ci pokazać, że masz coś co się nazywa /dev/cdrom . Jak nie ma to krzycz. Jak jest to leć dalej:

mkdir /mnt/cdrom

mount /dev/cdrom /mnt/cdrom

cd /mnt/cdrom

jesteś na płycie ;p. Znajdz paczkę, która Ciebie interesuje i wklep:

rpm -Uvh paczka

Zainstaluje paczkę.

----

Poza tym: przy odpalaniu trybu graficznego powinna być opcja ustawień, jakie okienka chcesz mieć (kde, gnome, xfce etc.) - nie masz zupełnie nic do wyboru?

W trybie tekstowym masz edytory (najczęściej): vim, nano. Wpisujesz np: vim plik.conf

(...)nie masz zupełnie nic do wyboru?
Z tego co napisał powyżej to obawiam się, że raczej nie :)

W trybie tekstowym masz edytory (najczęściej): vim, nano.
Dla początkującego nano jest zdecydowanie przyjaźniejsze.

@Jopek pokaż co zwraca polecenie ifconfig. Spróbuj też pingnąć na jakiś ogólnodostępny adres np na Wirtualną Polskę

ping 212.77.100.101

Pokaż co masz w pliku /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-<nazwa interfejsu> (BTW. Tak, to jest plik tekstowy) i czy w ogóle masz tam jakieś pliki

ls -l /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-*

ping 212.77.100.101

Zwraca: siec jest niedostępna

ls -l /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0

Dało : -rw-r--r-- 3 root root 231 gru 29 23:01 /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0

Zmieniłem chmod na 777 bo nie mogłem tego nano otworzyć

Co do montowania płyty dzięki bardzo zamontowała się dobrze zainstalowałem z niej nano ale XFCE nie mogę tam znaleźć.

Nie mogę też dograć na partycje z pod Windowsa, bo nie widzi linuksowej.

Co do sieci:

nano -w /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0

Otwarło mi się nano i jakiś dane znalazłem gdzieś jak to ustawiać bo mam wszytko statycznie i dodałem sobie:

IPADDR=192.168.1.70

NETMASK=255.255.255.0

GATWAY=192.168.1.254

DNS1=213.227.72.1

tam było tego więcej jedyne co jeszcze zmieniałem to BOOTPROTO=none

potem zrobiłem:

ifconfig eth0 up
/etc/init.d/network reload
ifconfig

I to ostatnie zwróciło wyniki niestety teraz nie podam jakie bo sporo tego było. Jedyne co mnie niepokoiło to że jeden adres wyglądał tak Bcast=192.168.1.255 - takiego nigdzie nie wpisałem.

Po tym wszystkim ping dalej daje wynik siec jest niedostępna.

Może ja muszę coś załączyć!! Wcześniej wszytko obsługiwał chyba network-menager

Może mi ktoś podać jak powinien ten plik wyglądać dla mojej konfiguracji sieci. Dane jak wyżej

Zmieniłem chmod na 777 bo nie mogłem tego nano otworzyć
Głupota! Popatrz, że właścicielem tego pliku jest root i jako root powinieneś go edytować. Przejdź jako root do właściwego katalogu i przywróć poprzednie wartości: chmod 644 ifcfg-eth0.

IPADDR=192.168.1.70

NETMASK=255.255.255.0

GATWAY=192.168.1.254

DNS1=213.227.72.1

tam było tego więcej jedyne co jeszcze zmieniałem to BOOTPROTO=none

No to chyba dobrze.

potem zrobiłem:

ifconfig eth0 up
ifconfig

Poprawniej w fedorze jest "ifup eth0"

Bcast=192.168.1.255 - takiego nigdzie nie wpisałem.
I nie musisz wpisywać - to broadcast czyli adres rozgłoszeniowy, istnieje w każdej sieci.

Jeśli wszystko jest OK to po wpisaniu "ifconfig eth0" powinieneś znaleźć na ekranie m.in. linijkę

inet addr:192.168.1.70  Bcast:192.168.1.255  Mask:255.255.255.0

Wcześniej wszytko obsługiwał chyba network-menager
Więc sprawdź czy działa
/etc/init.d/NetworkManager status

Jeśli jest zatrzymany to uruchom (start zamiast status).

Może mi ktoś podać jak powinien ten plik wyglądać dla mojej konfiguracji sieci.
To Twoja sieć :lol: Nikt tego za Ciebie nie zrobi. Możesz co najwyżej prosić o pomoc swojego dostawcę usług internetowych, ale oni zazwyczaj niewiele wiedzą o linuksie.

Sprawdź jeszcze co oddaje polecenie "route" oraz "cat /etc/resolv.conf"

Ok dziękuje wszystkim za pomoc.

Udało mi się uruchomić siec i zainstalować potrzebne pakiety.

Dla innych nieobeznanych z linuksem jak ja:

Do edycji podstawowych ustawień sieci dobre jest polecenie:

setup

Tam są ustawienia sieci.

Potem zrobiłem:

ifconfig eth0 up

Lub tak jak poleca WalDo

ifup eth0

Takim sposobem zadziałała sieć, no a dalej to doinstalowałem to co wcześniej usunąłem.

Jeszcze raz dzięki wszystkim.