monolith- Napisano Styczeń 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2009 Cześć! Wczoraj zainstalowałem Fedorę 10 z LiveCD. Niestety pojawił się problem - nie działa mysz na USB. Myszka i port są w porządku, przed instalacją działały bez problemu na Aurox 11.1 Po wpisaniu w konsoli lsusb dostaję m.in. takie coś: Bus 002 Device 002: ID 062a:0000 Creative Labs Optical Mouse jak zatem rozumiem to, że mysz jest podpięta zostało rozpoznane. Tylko dlaczego nie działa? Pewnie gdzieś trzeba zmienić coś w konfiguracji... Od wczoraj nad tym siedzę i nic nie wymyśliłem... Dodatkowo w /var/log/dmesg mam coś takiego: mice: PS/2 mouse device common for all mice [...] usb 2-1: string descriptor 0 read error: -110 usb 2-1: configuration #0 chosen from 1 choice usb 2-1: config 0 descriptor? usb 2-1: can't set config #0, error -110 usb 2-1: NEw USB device ound, idVendor=062a, idProduct=0000 usb 2-1 New USB device strings: Mfr=0, Product=1, SerialNumber=0 usbcore: registered new interface hiddev usbcore: registered new interface usbhid usbhid: v2.6:USB HID core driver Szukałem pliku xorg.conf ale takowego nie ma. Będę wdzięczny za pomoc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Styczeń 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2009 W Fedorze 10 X.org nie tworzy pliku bo jest mu to niepotrzebne. Ponieważ w Fedorze 10 jest sterownik xf86-input-evdev to on powinien sam skonfigurować mysz usb jak i resztę urządzeń wejścia (tabletów itp). Sam kilku różnych myszek USB i nigdy nie miałem problemu. Jedyne co przychodzi mi do głowy to zmiana kontrolera USB. Nie korzystasz czasem z pasywnego Huba USB (to znaczy takiego bez zasilacza)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Styczeń 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2009 W sumie dziwne, że nie działa, ale może sprawdź jak fedora widzi Twoją myszkę. Zobacz czy w katalogu /dev/input/by-id/ jest jakiś wpis dotyczący myszki. Zawsze możesz utworzyć xorg.conf i wymusić użycie sterownika xorg-x11-drv-mouse zamiast standardowego evdeva. Może zacznij od wygenerowania pliku /etc/X11/xorg.conf w jakiś sposób (np. system-config-display lub Xorg --configure) i potem wyedytuj go zmieniając sekcję "InputDevice" dotyczącą myszki na np.: Section "InputDevice" Identifier "Mouse0" Driver "evdev" Option "Device" "/dev/input/by-id/Creative-Labs-Optical-Mouse #oczywiście to jest zły wpis... EndSection Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
monolith- Napisano Styczeń 4, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2009 Jedyne co przychodzi mi do głowy to zmiana kontrolera USB. Nie korzystasz czasem z pasywnego Huba USB (to znaczy takiego bez zasilacza)? hm, mysz jest podłączona bezpośrednio do portu płyty głównej W sumie dziwne, że nie działa, ale może sprawdź jak fedora widzi Twoją myszkę. Zobacz czy w katalogu /dev/input/by-id/ jest jakiś wpis dotyczący myszki. nie mam takiego katalogu, jest by-path ale tam tylko klawiatura i chyba głośnik systemowy Zawsze możesz utworzyć xorg.conf i wymusić użycie sterownika xorg-x11-drv-mouse zamiast standardowego evdeva. Może zacznij od wygenerowania pliku /etc/X11/xorg.conf w jakiś sposób (np. system-config-display lub Xorg --configure) i potem wyedytuj go zmieniając sekcję "InputDevice" dotyczącą myszki na np.: utworzyłem xorg.conf i zmieniałem na różne sposoby InputDevice - bez efektu. polecenie cat /dev/input/mice - bez efektu :/ ehh, a myślałem, że przesiadka będzie bez problemów... czy jakiekolwiek znaczenie może mieć to, że jest to instalacja z LiveCD (przy odpaleniu LiveCD mysz też nie działa)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pienia Napisano Styczeń 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2009 Może taka sekcja Input Device w xorg.conf Ci pomoże: Section "InputDevice" Driver "mouse" Identifier "Mouse[1] Option "Buttons" "12" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "Name" "A4 Tech PS/2+USB Mouse" Option "Protocol" "explorerps/2" Option "Vendor" "Sysp" Option "ZAxisMapping" "4 5" EndSection Oczywiście cat /dev/input/mice wykonujesz z poziomu roota? A co wyświetla ci polecenie: rpm -qa udev\* (też wykonujesz z poziomu roota)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Styczeń 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2009 A nie masz może /dev/input/mouse* lub /dev/psaux? Jakieś to nienormalne, że żadnego interfejsu nie tworzy... Pokaż jeszcze egrep "Name|Handler" /proc/bus/input/devices . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
monolith- Napisano Styczeń 5, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2009 wszystkie polecenia są z poziomo roota. rpm -qa udev\* wyświetliło pakiet udev-127-3.fc10.i386 w /dev/input mam zarówno mice jak i mouse0 - żadne z nich z cat nie daje żadnego wyniku. /dev/psaux nie istnieje egrep "Name|Handler" /proc/bus/input/devices dało taki wynik: N: Name:"Power Button (FF)" H: Handlers=kbd event0 N: Name="Power Button (CM) H: Handlers=kbd event1 N: Name="Macintosh mouse button emulation" H: Handlers=mouse0 event2 N: Name="AT Translated Set 2 keyboard" H: Handlers=kbd event3 N: Name="PC Speaker" H: Handlers=kdb event4 <edit> Przed chwilą przetestowałem openSuse 11.1 z KDE i Fedorę 10 z Gnome - ta sama sytuacja, te same ?błędy? Jakieś pomysły na to? Sprawdzałem kilka myszek... Jak tak dalej pójdzie to będę musiał wygrzebać jakąś starą mysz na PS/2 i zobaczyć czy chociaż ona zadziała :/ <edit> Pod Fedorą 9 to samo :/ <edit> obszedłem problem i podpiąłem mysz na PS/2. przynajmniej działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi