Skocz do zawartości

Krusder A Vnc

sirius98

Rekomendowane odpowiedzi

Podłączam się do Fedory F10 przez vncserver.

Jest tam zainstalowany krusader. Niestety przy takim połączeniu nie pojawiają się w krusaderze lewy i prawy panel.

Ktoś miał podobny problem tutaj: http://www.experts-exchange.com/OS/Linux/D...Q_23117342.html

Ma ktoś jakiś pomysł? Pewnie coś musze dodać jdo xstartup.

Korzystałem z konta (roota) ORT przy vnc.

Okazało się że po takie próbie połączenia logujac się już na maszynę bezpośrednio dwa panele również się nie wyświetlają.

Reinstalacja tez nie pomogła.

Przy okazji jaki jest najpopularniejszy manager plików ala Total Commander pod (Linuksa)?

Przy okazji jaki jest najpopularniejszy manager plików ala Total Commander pod (Linuksa)?
Najpopularniejszy to - jak napisał Arabski - jest mc, ale na pewno krusader jest najbardziej rozbudowany. Chyba lepszego nie znajdziesz. Baaaardzo powoli rozwija się gnome-commander.

P.S. Żeby zobaczyć linku, który podałeś trzeba się rejestrować <_<

Ja bym skasowal plik konfiguracyjny krusadera (ewentualnie całe .kde) i .vnc. Pozniej bym sprawdzil czy czasami czegos mi nie brakuje w systemie. Nie spotkałem się z tym w swojej pracy a ja się łącze ze swoim kompem przez 2 inne.

Co do alternatyw to to co powiedzieli przedmówcy:

- mc

- gnome commander

A wraz z tym graficzny klient ftp.

Nie wiem czy far jest kompilowany na linuksa, ale może przez WINE pójdzie.

Zrob tak:

Uruchom komputer. Zaloguj się do konsoli jako root. na drugim terminalu ( nie loguj ise do Iksów).

Wejdz do katalogu użytkownika na którym zwykle pracujesz i zrob tak:

mv .kde .kde.old

mv .vnc .vnc.old

zrestartuj polecenim reboot i odpisz czy są jakieś rezultaty.

Ps.

W katalogach $HOME/.kde/share/apps masz zapisaną swoją konfigurację programów (skróty, profile, etc), systematycznie możesz ja przywracać zwracając uwagę na zachowanie systemu.

BTW. Mi sie czesto wysypuje klawiatura numeryczna, do dzisiaj nie wiem który plik za to odpowiada :)

dzięki, zadziałało ale ... jest inny problem

jeżeli krusader pierwszy raz był uruchomiony poprzez vncserver na uzytkowniku root (stworzył sie katalog .kde w /root)

to później korzystając z dostępu do tego komputera poprzez NX server na innym uzytkowniku nie pojawia się znowu LEWY i PRAWY panel

może przekopiować do katalogu domowego tego użytkownika katalog .kde z roota?

@sirius98 prośba: to jest forum a nie lista mailingowa. Nie cytuj całego posta widocznego powyżej, bo ty tylko zaciemnia wątęk. Jeśli cytujesz, to ogranicz się do konkretnego fragmentu wypowiedzi poprzednika lub korzystaj z przycisku [ODPOWIEDZ] pod wątkiem zamiast [ODPISZ] pod postem.

@sirius98 - Możesz, aczkolwiek mogą się pojawić inne problemy, np z prawami dostepu do pliku właściciela ROOT. Jeśli nie masz dożo tych użytkowników, a sądze ze masz ich mniej niz 30 zrób tym sposobem, który Ci zadziałał. Nie komplikuj sobie życia.

M.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...