Gość glb Napisano Styczeń 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2009 Problem prezentuje sie nastepujaco - gdy wprowadzam laptopa w stan wstrzymania skrotem klawiszowym nastepuje podwojna hibernacja (przy wznawianiu mignie tylko raz kursor w trybie tekstowym i hibernuje sie drugi raz, po kolejnym wznowieniu system podnosi sie normalnie). Sytuacja nie wystepuje podczas wstrzymywania poprzez menu system -> wylaczenie komputera. Podejzewam, ze jakies 2 uslugi wylapuja ten skrot i obie hibernuja laptopa, stad ta podwojna hibernacja. Dodam, ze w F9 bylo ok, z poczatku na F10 takze. W skrotach klawiszowych GNOME do akcji wstrzymanie nie jest przypisany zaden klawisz. Jak sobie z tym poradzic? Fedora 10, Gnome 2.24.2, kernel 2.6.27.9-159.fc10.i686 Laptop HP dv9690ev Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Styczeń 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2009 Podejzewam, ze jakies 2 uslugi wylapuja ten skrot i obie hibernuja laptopa, stad ta podwojna hibernacja.Zapewne masz rację, ale my nie wiemy jakie usługi masz uruchomione i jakie procesy są w Twoim GNOME domyślnie właczone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tbed Napisano Styczeń 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2009 Potwierdzam u mnie to samo, objawia się to tylko przy suspend-to-ram, przy suspend-to-disk wszystko gra. Usługi, jakie mam włączone, to te defaultowe, jakie są włączone po instalacji systemu. Musieli coś zepsuć przy jakimś pakiecie, tak jak z brakiem dźwięku w słuchawkach na najnowszym kernelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Styczeń 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2009 Usługi, jakie mam włączone, to te defaultowe, jakie są włączone po instalacji systemu.Defaultowe czyli jakie? Ja zawsze dostosowywuję sobie usługi, więc nie pamiętam. Sprawdź jeszcze co uruchamia GNOME przy starcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość glb Napisano Styczeń 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2009 Z programow uruchamianych przy starcie gnome to tylko menadzer zasilania moze miec cos z tym wspolnego. Z uslug wiem tylko o acpid, reszta chyba raczej nie. service --status-all acpid (pid 2130) jest uruchomiony... anacron jest zatrzymany atd (pid 2565) jest uruchomiony... auditd (pid 2003) jest uruchomiony... Demon Avahi jest uruchomiony BackupPC jest zatrzymany bluetoothd (pid 19971) jest uruchomiony... btseed jest zatrzymany bttrack jest zatrzymany capi not installed - No such file or directory (2) cpuspeed jest martwy, ale podsystem jest zablokowany crond (pid 2540) jest uruchomiony... cupsd (pid 2614) jest uruchomiony... cups-config-daemon is obsolete dc_client jest zatrzymany dc_server jest zatrzymany dnsmasq (pid 2644) jest uruchomiony... Użycie: /etc/init.d/firstboot {start|stop} Checking fuse filesystem ok. gpm (pid 20137) jest uruchomiony... hald (pid 2138) jest uruchomiony... hddtemp jest zatrzymany Only 'root' may use this init script httpd jest zatrzymany /etc/init.d/ip6tables: line 49: /etc/sysconfig/ip6tables-config: Brak dostępu /etc/init.d/iptables: line 49: /etc/sysconfig/iptables-config: Brak dostępu irattach jest zatrzymany iscsid jest zatrzymany Usage: {start|stop|restart|condrestart} Checking jexec statuskerneloops (pid 2549) jest uruchomiony... kqemu is loaded libvirtd (pid 2599) jest uruchomiony... coretemp-isa-0000 Adapter: ISA adapter Core 0: +60.0°C (high = +100.0°C, crit = +100.0°C) coretemp-isa-0001 Adapter: ISA adapter Core 1: +57.0°C (high = +100.0°C, crit = +100.0°C) mdadm jest zatrzymany dbus-daemon (pid 19247 2106) jest uruchomiony... multipathd jest zatrzymany mysqld jest zatrzymany Nie wczytano modułu netconsole netplugd jest zatrzymany Skonfigurowane urządzenia: lo eth0 wlan0 Aktualnie aktywne urządzenia: lo eth0 wmaster0 wlan0 virbr0 NetworkManager (pid 2381) jest uruchomiony... rpc.mountd jest zatrzymany nfsd jest zatrzymany rpc.rquotad jest zatrzymany rpc.statd (pid 23060) jest uruchomiony... nmbd jest zatrzymany nscd jest zatrzymany ntpd (pid 2474) jest uruchomiony... nvidia.ko for kernel 2.6.27.9-159.fc10.i686 was found. The driver is enabled. openvpn: service not started pcscd (pid 2367) jest uruchomiony... portreserve jest zatrzymany Rozliczanie procesów jest wyłączone. Obsługa formatu binarnego qemu nie jest zarejestrowana. racoon jest zatrzymany rdisc jest zatrzymany rpcbind (pid 2042) jest uruchomiony... rpc.idmapd (pid 23025) jest uruchomiony... rsyslogd (pid 2019) jest uruchomiony... saslauthd jest zatrzymany /etc/rc.d/init.d/functions: line 155: /var/run/sendmail.pid: Brak dostępu sendmail/etc/rc.d/init.d/functions: line 155: /var/run/sendmail.pid: Brak dostępu jest martwy, ale plik PID istnieje sm-client (pid 23456) jest uruchomiony... setroubleshootd (pid 2404) jest uruchomiony... smartd jest zatrzymany smbd jest zatrzymany Comiesięczne sprawdzanie Smolta jest włączone. snmpd jest zatrzymany snmptrapd jest zatrzymany sed: nie można odczytać /etc/squid/squid.conf: Brak dostępu squid jest zatrzymany openssh-daemon (pid 2459) jest uruchomiony... winbindd jest zatrzymany wpa_supplicant (pid 2388) jest uruchomiony... ypbind jest zatrzymany Gdy wylaczylem w preferencjach zarzadzania zasilaniem akcje klawisza wstrzymania to klawisz do tego przeznaczony w ogole nie wstrzymuje systemu :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Styczeń 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2009 Niech no zgadnę... wszyscy posiadacie nvidię ? :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość glb Napisano Styczeń 23, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2009 Tak. Znasz rozwiazanie, masz ten sam problem czy po prostu wiesz cos o tym bugu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Styczeń 23, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2009 To problem w sterowniku nvidii, póki co AFAIK nie ma rozwiązania, dopóki nvidia tego nie poprawi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tbed Napisano Styczeń 23, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2009 Pudło! Ja mam intela (centrino). Gdzieś na fedora forums było chyba rozwiązanie, ale chwilowo brak mi czasu przetestować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Styczeń 23, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2009 Hmmm masz gdzieś pod ręką linka do tego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Styczeń 23, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2009 U siebie rozwiązałem to dosyć prymitywnie, ale działa. Zauważyłem, że poprawnie usypia z pm-suspend (można też sprawdzić inne np. s2ram), czyli problem leżał po stronie gnome-power-manager. Trzeba wyłączyć suspend w gnome-power-manager (np. gconf-editorem zmienić wartość Stringa /apps/gnome-power-manager/buttons/suspend na nothing). Następnie stworzyć skypt, który będzie umożliwiał przejęcie czynności usypiania przez demona acpi (czyli takie dwa pliki): cat /etc/acpi/events/suspend.conf event=button/sleep.* action=/etc/acpi/actions/suspend.sh cat /etc/acpi/actions/suspend.sh #!/bin/bash /usr/sbin/pm-suspend U Was button może mieć inną wartość, można ją sprawdzić acpi_listenerem. Plik suspend.sh musi mieć prawa wykonania. Mam intela. Od teraz powinno wybudzać prawidłowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Styczeń 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2009 No. A jak kto nie ma/nie używa gnome ? (mam swój własny skrypt do usypiania) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość glb Napisano Styczeń 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2009 Rozwiazanie fajne, ale co w wypadku, gdy acpi_listen nie wykrywa klawisza suspend? U mnie Gnome widzi ten klawisz ten klawisz jako XF86Suspend, wiec dla systemu jest to zwykly klawisz. Chyba zostanie mi xbindkeys lub cos podobnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tbed Napisano Styczeń 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2009 Spieszę z naprawą mojego błędu, jakim było niepodanie linka do tego rozwiązania, o którym pisałem wyżej --> proszę Rozwiązanie thofa wydaje się całkiem sensowne i pewnie będzie działać, ale poczekam chwilkę do aktualizacji do GNOME 2.24.3 i może to tam naprawili; nie śpieszy mi się, bo sporadycznie korzystam z suspend-to-ram Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Styczeń 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2009 Szczerze to ja właśnie od zawsze używam klawisza suspend zbindowanego do zdarzenia acpi i (przynajmniej u mnie) cały czas występuje ten problem. Zobaczę zaraz jakie rozwiązanie wymyślili na fedora forums Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi