Skocz do zawartości

Podwojna Hibernacja

Gość glb

Rekomendowane odpowiedzi

No. A jak kto nie ma/nie używa gnome ? (mam swój własny skrypt do usypiania) :)
Jak to problem sprzętowy to raczej nic się nie zdziała. Możesz spróbować programu http://suspend.sourceforge.net/ Używam s2ram na innych dystrybucjach i spisuje się dobrze, podczas gdy pm-suspend nie działa.

glb innych przycisków też nie widzi (power, lid)? Masz w ogóle włączonego i działającego demona acpi? :) Jeśli to tyko zwykły klawisz to jaki problem przypisać do niego pm-suspend... tyle, że uśpienie wymaga uprawnień administratora, ale to sobie można zrobić wygodne okienko consolehelper . Właściwie to możliwości jest trochę, jakbyś się zainteresował tym z jakich mechanizmów usypiania korzysta gnome-power-manager to pewnie mógłbyś je jakoś zmienić. Oczywiście jeśli u Ciebie problem, podobnie jak u mnie jest związany gnome-power-managerem.

To nie problem sprzętowy - wcześniej na F8 i F9 było wszystko w porządku (sterowniki nvidii 173.12 i wcześniejsze), dopiero na F10 z nowszymi sterownikami nvidii ten problem się pojawił. Kiedyś też używałem s2ram, ale skoro wszystko zaczęło działać jak powinno OOTB, to niepotrzebny mi on był :) A problem podwójnego usypiania nie jest dla mnie aż tak denerwujący ;)

Panowie (i Panie, ale czy tu się wypowiadają jakieś? :P) używający GNOME - błąd ten ma zniknąć po aktualizacji gnome-power-managera do wersji 2.24.3

Odsyłam do bugzilli i bodhiego :)

https://admin.fedoraproject.org/updates/F10/FEDORA-2009-0672

https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=477847

Za chwilę wyedytuję i napiszę, czy pomogło.

AKTUALIZACJA:

Niestety nie pomogło, dalej mam te podwójne wstrzymywanie - już zdaję się pojawiać gdm po wciśnięciu przycisku power, a tu znowu go wstrzymuje. Za drugim razem oczywiście wstaje. Musieli coś zepsuć po drodze w aktualizacji, bo AFAIK na "świeżej" F10 takiego objawu u mnie nie było, nie mówiąc już o F9.

glb innych przycisków też nie widzi (power, lid)? Masz w ogóle włączonego i działającego demona acpi? :) Jeśli to tyko zwykły klawisz to jaki problem przypisać do niego pm-suspend... tyle, że uśpienie wymaga uprawnień administratora, ale to sobie można zrobić wygodne okienko consolehelper . Właściwie to możliwości jest trochę, jakbyś się zainteresował tym z jakich mechanizmów usypiania korzysta gnome-power-manager to pewnie mógłbyś je jakoś zmienić. Oczywiście jeśli u Ciebie problem, podobnie jak u mnie jest związany gnome-power-managerem.

Nie no az taki noob nie jestem, acpid wlaczone (co widac na liscie w ktoryms poscie), lid wykrywa, problem z gnome-power-manager na 99%, gdyz tylko on przechwytuje ten klawisz, a przez pm-suspend i pozycje w menu Gnome wszystko dziala ok. Z tym haslem to wlasnie najwieksza niedogodnosc, klawisza zazwyczaj uzywalem "w locie" odchodzac od laptopa, jak ma mi dojsc haslo to predzej uspie przez pozycje w menu ;) A na debugowanie power-managera niestety aktualnie brak czasu.

• 3 months later...

a ja mimo gnome-power-manager w wersji 2.24.4 i grafy z serii i965 nadal mam podwójną hibernację a raczej podwójną reakcję na klawisz o ile przypiszę mu konkretną akcję (wstrzymanie/hibernacja) :/ poczekam do F11 i może coś się poprawi, ew będę próbował downgrade, bo w którejś z poprzednich wersji g-p-m wszystko działało jak należy..