hmm Napisano Styczeń 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2009 Na samym poczatku sie przedstawie, jestem Łukasz. Uzylem opcji szukaj ale nie pokazalo wynikow do zapytania, szukalem takze na google no ale tam nie bylo podobnego problemu, lub przeoczylem . Problem moj dotyczy yum. Mianowicie kazda komenda poprzedzona yum konczy sie bledem o tresci: CRITICAL:yum.cli:Config Error: Error accessing file for config file:///etc/yum.conf No mozna wywnioskowac, ze jest problem z konfiguracja... Mam fedore od dzis, wczesniej uzywalem ubuntu. Prosilbym o pomoc co z tym zrobic jak odpowiednio skonfigurowac to wszystko... Prosze o wyrozumialosc i pomoc ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Styczeń 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2009 Pewnie próbujesz używać yuma jako zwykły użytkownik - przed wydaniem polecenia zaloguj się jako root poprzez wpisanie w konsoli su Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hmm Napisano Styczeń 17, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2009 No wiesz jestem poczatkujacy w fedorze ale linuksa jako tako uzywalem. Jako root wpisuje wszystkie polecenia. Dzieki, ze chociaz ktos sie zainteresowal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Styczeń 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2009 Plik istnieje? Jeśli tak, jakie ma nadane uprawnienia? I jaka jest jego zawartość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Styczeń 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2009 No wiesz jestem poczatkujacy w fedorze ale linuksa jako tako uzywalem... Oj nie zauważyłem, że przesiadłeś się z Ubuntu. Na wszelki wypadek yum.conf wygląda tak [main] cachedir=/var/cache/yum keepcache=0 debuglevel=2 logfile=/var/log/yum.log exactarch=1 obsoletes=1 gpgcheck=1 plugins=1 installonly_limit=3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hmm Napisano Styczeń 18, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2009 Dzieki sokar, pomoglo :*. Mialem blad w konfigu . Od teraz moge instalowac co zapragne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Styczeń 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2009 Pewnie już wiesz, że graficzna nakładka na yuma to yumex, ale moim zdaniem nadaje się on tylko do wyszukiwania pakietów, instalować jest o wiele lepiej z konsoli. Gdybyś tęsknił za sudo to poczytaj sobie, np: tu, przydać się też może to. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hmm Napisano Styczeń 18, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2009 No widze, ze naprawde mozna liczyc na uzytkownikow tego forum. Raczej malo kto dysponuje pomoca dla poczatkujacego... Linki sie przydadza dziekuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tbed Napisano Styczeń 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2009 <flame mode on> Bo to nie forum.ubuntu.pl, gdzie zbywają nowincjuszy przy każdym pytaniu <flame mode off> Wybaczcie, NMSP. A merytorycznie: yumex? Ale przecież ten programik dodaj/usuń oprogramowanie jest IMO o wiele bardziej wygodniejszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Styczeń 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2009 Jeśli chodzi o proces instalacji pakietów to z tego co się orientuję jest on identyczny w obu przypadkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tbed Napisano Styczeń 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2009 Oczywiście Chodziło mi o to, że po co sobie zawracać głowę yumeksem, skoro domyślnie jest zainstalowany o wiele wygodniejszy i bardziej przejrzysty program. Jedyne czego gpk-application brakuje, to wg mnie widoku konsoli, tak jak to jest w tym 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi