DAREK WL. Napisano Styczeń 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2009 Kilka dni temu kupiłem zewnętrzny tuner telewizyjny na USB Bus 001 Device 006: ID 07ca:a827 AVerMedia Technologies, Inc. Na stronie producenta[avermedia] znalazłem wersje BETA sterów dla linuksa . Zainstalowałem te stery , powstały nowe moduły jądra ; averusbh826d 24064 1 h826d h826d Uruchomiłem program TVTIME ale program ten jak również program XAWTV uruchamiają sie z czarnym tłem zamiast niebieskiego. Oba programy mają jakby zwieche od początku . W konsoli wyświetlają sie następujące błędy arecord -D hw:1,0 -r 48000 -c 2 -f S16_LE | aplay - & tvtime -d /dev/video1 [1] 9158 Uruchomione tvtime 1.0.2. Czytanie konfiguracji z /etc/tvtime/tvtime.xml Czytanie konfiguracji z /home/dariusz/.tvtime/tvtime.xml Nagrywanie WAVE 'stdin' : Signed 16 bit Little Endian, Częstotliwość 48000 Hz, Stereo Odtwarzanie WAVE 'stdin' : Signed 16 bit Little Endian, Częstotliwość 48000 Hz, Stereo videoinput: Can't set tuner audio mode: Input/output error arecord: pcm_read:1473: błąd odczytu: Input/output error videoinput: Can't set tuner audio mode: Input/output error videoinput: Tuner present, but our request to change to videoinput: frequency 48250 failed with this error: Input/output error. videoinput: Please file a bug report at http://tvtime.net/ videoinput: Can't read frame. Error was: Invalid argument (0). videoinput: Can't read frame. Error was: Invalid argument (0). videoinput: Can't set tuner audio mode: Input/output error videoinput: Can't set tuner audio mode: Input/output error videoinput: Can't set tuner audio mode: Input/output error videoinput: Can't set tuner audio mode: Input/output error videoinput: Can't set tuner audio mode: Input/output error videoinput: Can't set tuner audio mode: Input/output error Dziekujemy za używanie tvtime. [1]+ Done arecord -D hw:1,0 -r 48000 -c 2 -f S16_LE | aplay W dokumentacji sterownika jest jeszcze napisane coś takiego arecord -D hw:1,0 -r 48000 -c 2 -f S16_LE | aplay - Wydanie takiego polecenia w konsoli nić nie zmienia . Jeśli komuś udało sie prawidłowo uruchomićć na linuksie tuner telewizyjny AVERTV VOLAR HIBRID HX to bardzo prosze o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2009 U mnie ostatnio najlepiej jeśli chodzi o TV sprawdza się mplayer np. TVP1 w warszawskiej kablówce Aster: mplayer tv://R8 albo mplayer tv:// -tv freq=191.25 Do tego napisałem sobie mały skrypt z wykorzystaniem kdialog żeby się przełączać między programami. Skrypt bardzo prostacki (nie jestem programistą, więc nie będę tu tych bzdur podawał, żeby mnie nikt nie wyśmiewał :D), ale na razie mi wystarcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Styczeń 25, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2009 Wydałem w konsoli polecenie takie jak twoje , Waldo i rezultat mam taki ; dariusz@dariusz-desktop:~$ mplayer tv://R8 MPlayer 1.0rc2-4.3.2 © 2000-2007 MPlayer Team CPU: Intel® Core2 Quad CPU Q6600 @ 2.40GHz (Family: 6, Model: 15, Stepping: 11) CPUflags: MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 0 3DNow2: 0 SSE: 1 SSE2: 1 Compiled with runtime CPU detection. mplayer: could not open config files /home/dariusz/.lircrc and /etc/lirc//lircrc mplayer: No such file or directory Failed to read LIRC config file ~/.lircrc. Playing tv://R8. TV file format detected. Selected driver: v4l2 name: Video 4 Linux 2 input author: Martin Olschewski <[email protected]> comment: first try, more to come;-) Selected device: AVerMedia A827 USB Tuner cap: STEREO LANG1 LANG2 Tuner rxs: Capabilites: video capture tuner streaming supported norms: 0 = PAL-BG; 1 = PAL-B1; 2 = PAL-G; 3 = PAL-H; 4 = PAL-I; 5 = PAL-D; 6 = PAL-D1; 7 = PAL-K; 8 = PAL-M; 9 = PAL-N; 10 = PAL-Nc; 11 = PAL-60; 12 = NTSC-M; 13 = NTSC-M-JP; 14 = SECAM-B; 15 = SECAM-D; 16 = SECAM-G; 17 = SECAM-H; 18 = SECAM-K; 19 = SECAM-K1; 20 = SECAM-L; inputs: 0 = Tuner; 1 = Composite; 2 = S-Video; Current input: 0 Current format: YUYV v4l2: current audio mode is : MONO tv.c: norm_from_string(pal): Bogus norm parameter, setting default. Selected channel: R8 (freq: 191.250) v4l2: ioctl set frequency failed: Input/output error v4l2: ioctl set mute failed: Input/output error v4l2: ioctl set 0 failed: Invalid argument v4l2: ioctl set 0 failed: Invalid argument v4l2: ioctl set 0 failed: Invalid argument v4l2: ioctl set 0 failed: Invalid argument xscreensaver_disable: Could not find XScreenSaver window. GNOME screensaver disabled ========================================================================== Opening video decoder: [raw] RAW Uncompressed Video VDec: vo config request - 720 x 576 (preferred colorspace: Packed YUY2) VDec: using Packed YUY2 as output csp (no 0) Movie-Aspect is undefined - no prescaling applied. VO: [xv] 720x576 => 720x576 Packed YUY2 Selected video codec: [rawyuy2] vfm: raw (RAW YUY2) ========================================================================== Audio: no sound Starting playback... No bind found for key 'MOUSE_BTN0'. v4l2: ioctl dequeue buffer failed: Connection timed out, idx = 0 v4l2: ioctl queue buffer failed: Invalid argument v4l2: ioctl set mute failed: Input/output error v4l2: 0 frames successfully processed, 1 frames dropped. GNOME screensaver enabled Exiting... (Quit) Nie podoba mi sie też taka rzecz że tuner tv wtykniętybezpośrednio do portu USB" rozpycha sie na boki " Mam z tyłu kompa 4 porty USB . Boje sie czy urządzenie które "walczy' o miejsce ze zwykłą wtyczką USB nie jest narażone na uszkodzenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 25, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2009 Wydałem w konsoli polecenie takie jak twoje , Waldo i rezultat mam taki ;A jaki efekt? Jest obraz? Bo ja z tych robaczków z konsoli to niewiele rozumiem bo dopiero całkiem niedawno odkryłem potęgę możliwości mplayer oraz zmusiłem mencoder, żeby mi robił za magnetowid Oczywiście kanał R8 nie musi u Ciebie działać - u mnie jest na nim TVP1, ale u Ciebie może to być jakikolwiek inny program lub po prostu żaden. Musisz się zorientować na jakich kanałach jakie programy są nadawane albo na jakich częstotliwościach (wtedy ta druga składnia zadziała). Co do "walki" o miejsce to nie wiem czy dobrze rozumiem, ale jeśli coś trzeba wciskać na siłę wginając gniazda lub wtyczki, to zawsze grozi to uszkodzeniem. Lepiej dokupić wtedy jakiś niewielki hub USB. P.S.Korzystaj z odpowiednich znaczników: [code][/code] - listingi do 15 linii, [codebox][/codebox] jeśli są dłuższe takie jak w poprzednim Twoim poście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Styczeń 26, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2009 Dziś zauważyłem że gdy na windzie uruchomi sie program współpracujący z karta tv ; AVERTV to wewnątrz tunera zapala sie niebieska dioda , świadcząca o tym że urządzenie działa . Na linuksie pomimo zainstalowania linuksowego sterownika dioda wewnątrz tunera AVERV VOLAR HX nie zaświeciła sie ani razu Czy te informacje , fragmenty polecenia DMESG z konsoli pomoga w uruchomieniu tego tunera tv avermedii ; usb 1-7.1: new high speed USB device using ehci_hcd and address 8 usb 1-7.1: configuration #1 chosen from 1 choice usb 1-7.1: New USB device found, idVendor=07ca, idProduct=a827 usb 1-7.1: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3 usb 1-7.1: Product: AVerTV usb 1-7.1: Manufacturer: AVerMedia usb 1-7.1: SerialNumber: 301218900340 I taka ciekawostka ; tego posta pisze z poiomu uruchomionej na razie "live" OMEGA 10 Udało sie wreszcie uruchomić ten tuner na USB wydając polecenie localhost ~ # arecord -D hw:2,0 -r 48000 -c 2 -f S16_LE | aplay - & tvtime -d /dev/video1 && killall arecord Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi