@WalDo Napisano Styczeń 25, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2009 Dzięki multics. BTW. Nie wiem dlaczego, ale kompletnie nic nie mogę wyszukać na tym wiki Fedory. W większości przypadków kończę na "No page title matches" - działa tylko przez Googla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Styczeń 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2009 ...Fedora nie nadaje się do zastosowania jako serwer z prostego powodu poprawna obsługa systemu plików ogranicza się tylko do ext3. Mógłbyś rozwinąć? Co wg. Ciebie oznacza "poprawna" obsługa fs-a? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arni Napisano Styczeń 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2009 Rozwinę, zamiast ext3 zacznij używać xfs lub reiserfs w Fedorze to zobaczysz Podczas instalacji w trybie graficznym spróbuj zainstalować Fedorę na partycji z fs reiserfs, życzę sukcesów. Zaraz dostanę w odpowiedzi coś w stylu "ext3 jest super" i że jest "bardzo wydajny", tak piszą osoby które o tym nie mają pojęcia. O różnicach miedzy systemami plików nie będę pisał bo po co przepisywać informacje ogólnie dostępne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Styczeń 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2009 zacznij używać xfs ... w Fedorze to zobaczysz No właśnie używam, i to na więcej niż jednym komputerze. Podczas instalacji w trybie graficznym spróbuj zainstalować Fedorę na partycji z fs reiserfs, życzę sukcesów. Na Reiserze nie instalowałem, ale xfs o którym pisałeś wcześniej nie robi żadnych problemów. Zaraz dostanę w odpowiedzi coś w stylu "ext3 jest super" i że jest "bardzo wydajny", tak piszą osoby które o tym nie mają pojęcia. Hehe, no ja akurat uważam że xfs jest the one and only, ale to tylko moja opinia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arni Napisano Styczeń 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2009 Ja też uważam że xfs jest bardzo dobry pod warunkiem że system jest stabilny. Ja przez okres paru miesięcy pracowałem na xfs pod Fedorą ale efekty były marne ze względu na to ze xfs zapisuje pliki z opóźnieniem tzn. buforuje je w pamięci, to daje kopa jeżeli chodzi o wydajność ale przy zawieszeniu systemu klapa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Styczeń 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2009 Nie jestem w 100% pewny ale zdaje się że instalator Fedory nie pozwala na użycie innego systemu plików dla /boot i / niż ext3. No chyba że za słabo próbowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2009 Tylko /boot. Główna "/" może być już dowolnie - choćby domyślnie instaluje się LVM, więc nie ext3, chociaż ciężko chyba LVM nazwać file systemem sensu stricto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Styczeń 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2009 Eee zaraz zaraz. LVM jest przecież tworem, który rezyduje pod systemem plików (jeżeli mogę się tak wyrazić). Z rankingu dystrybucji, zrobiła się dyskusja o filesystemach Wracając do tematu - gdybym miał postawić Linuksa dla użyszkodnika byłby to DreamLinux. Osobiście Debiana nie lubię (pochodnych także), ale tam jest właśnie wszystko na kupie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sugar3 Napisano Luty 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2009 Wiecie co to jest Secunia, nie? Firma zajmująca się bezpieczeństwem komputerowym... więc mój post będzie dotyczył porównania pod tym kątem. Zobaczcie po prawej na Secunia advisories, Vulnerabilities i diagramy poniżej. Starałem się wybierać przedostatnie wydania i rok 2008, żeby spojrzeć na to szerzej. Na dobry początek Fedora 9: Secunia - Fedora 9 - 2008 A teraz zobaczcie jak pod względem dziur i luk bezpieczeństwa wyglądają inne systemy: Secunia - Debian 4.0 stable 2008 Ktoś wspominał o Gentoo na serwer... Secunia - Gentoo 1.x - 2008 Slackware... Secunia - Slackware 10.0 - 2008 A tak prezentuje się krytykowane przez sporą liczbę użytkowników Linuksa Ubuntu: Secunia - Ubuntu 8.04 - 2008 Jeśli mowa o serwerach... Secunia - OpenBSD 4.4 - 2008 Myślę, że to jest bardziej wartościowe źródło, mówiące coś więcej o systemach niż tylko ankiety popularności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi