sna25 Napisano Styczeń 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2009 System nie widzi poprawnej wielkości partycji /, otóż partycja dla Fedory ma 17 GB a Fedora twierdzi że tylko 8,4 GB. Wiem nawet dlaczego tak jest, kiedyś ta Fedora była na partycji 8,4 GB po czym została zrobiona jej kopia zapasowa programem PARTIMAGE, ta kopia została odzyskana na nową partycję 17 GB, niestety Fedora o tym najwyraźniej nie wie. Gdzie i co mam zeedytować aby ten dysk był widziany jako 17 GB ? załączam screena jak to wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2009 Najprościej zrób kopię przy pomocy tar (z zachowaniem uprawnien "-p"), dump (tylko ext3 niestety) lub czegoś w tym rodzaju, przeformatuj partycję i wgraj na nowo. Szybko i bezpiecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Styczeń 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2009 Pokaż jeszcze fdisk -l i powiedz czy ostatnio aktualizowałeś jakieś pakiety od GNOME. Może jakiś bug poprostu tam jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sna25 Napisano Styczeń 26, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2009 ok już sobie poradziłem poleceniem: resize2fs /dev/sda9 4470078 Jak by ktoś miał kiedyś podobny problem to ostatnia wartość to ilość bloków partycji, jak się poda za dużo to nie szkodzi, program poinformuje że za dużo (wpisałem za dużo bo myślałem że o Bajty chodzi) i poda ile można max, więc pozostaje skopiować i wkleić wartość i działa. Wychodzi na to że wielkość partycji była inna (większa) niż wielkość systemu plików, który pozostał stary po przywróceniu kopii zapasowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krupek Napisano Styczeń 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2009 A jeszcze ja cos dodam: resize2fs -p /dev/grupa/volumin lub resize2fs -p /dev/sda9 rozciągnie system plików do maksymalnej wielkości bez podawania wartości naj lepiej na systemie zamontowanym tylko do odczytu albo całkiem o ile to możliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2009 resize2fs /dev/sda9 4470078Nawet nie wiedziałem o tym narzędziu :\ Niezłe. jak się poda za dużo to nie szkodziZ tego co piszą, to można wręcz w ogóle nie podawać wielkości i wtedy domyślnie ustawi się na wielkość partycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi