LenoX Napisano Luty 7, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2009 Witam, Ta instrukcja opisuje, co zrobić aby uzyskać połączenie szyfrowane (WPA) laptopa z AP. Sprawdź czy są włączone serwisy: NetworkManager i WPA_supplicant mój sprzęt to: -karta WiF Atheros AR5891 http://www.atheros.cz/ - AP: Linksys WRT54GL / Firmware: DD-WRT v24-sp1 (07/27/08) std 1. instalacja sterowników yum install kmod-madwifi 2a. wpisujemy do /etc/modprobe.conf: ## Start Atheros Stuff alias wifi0 ath_pci alias ath0 ath_pci options ath_pci autocreate=sta ## End Atheros Stuff 2b. usuwamy to co jest i wpisujemy w /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf Nie wiem na 100% czy to jest potrzebne, ale u mnie z tym działa... ctrl_interface=/var/run/wpa_supplicant ctrl_interface_group=0 ap_scan=1 network={ ssid="nazwa sieci" proto=RSN key_mgmt=WPA-PSK pairwise=CCMP TKIP group=CCMP TKIP psk="[i]sekretne hasło;-) [/i]" } 3. konfigurujemy podstawowe ustawienia WiFi na AP i następnie szyfrowanie: Security Mode: WPA personal WPA Algorithms: TKIP WPA Shared Key: {sekretne hasło ;-) } 4. konfigurujemy połączenie WiFi w NetworkManager: - prawy klawisz na ikonkę sieci -> create new wirless network -> wpisujemy nazwę, wybieramy szyfrowanie WPA-WPA2 Personal i wpisujemy {sekretne hasło ;-) } To kończy etap konfiguracji. Mam nadzieje, że to się komuś przyda........ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Luty 7, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2009 Przeniesione do działu sieci i podpięte. W przyszłosci się połączy z podobnymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi